CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Patrimoniu >  


Autor: Lilia Manole         Publicat în: Ediţia nr. 2047 din 08 august 2016        Toate Articolele Autorului

SILVIU FUSU ŞI DUMINICA MARE A ILUMINĂRII, CU ECATERINA NEGARĂ
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Noi știm să fim bine în poze, la întâlniri, pentru că spiritul fățarnic ne-a învățat să zâmbim, să demonstrăm un fel de iubire față de aproapele, să ascundem, cu străjeri, problemele, care ne depășesc, să ne lipsim prin atitudine față de celălalt, cu fraze de serviciu, gen ”fiecare pentru dânsul”,”nimeni nu te ajută”, “așa-i viața”, ”de unde azi dreptate”, ”nu mai aștepta nimic”,etc..  
 
Îmi amintesc de anii 85-86-87, cand în urma mișcărilor din ianuarie, din fața bustului lui Mihai Eminescu /eu, Fidel Galaicu, Ion Stefanescu../, apar un șir de îndrăzneți, pentru schimbare, pentru cultură, pentru dreptate, pentru noutate, românism - Silviu-Silvian Fusu, Andrei Mudrea, Iurie Roșca, Mihai Fusu, Lorina Bălteanu, Sergiu Cucuetu, Sergiu Câșlaru, Anatol Șalaru, Ghenadie Ciobanu, Anatol Rurac, Petru Vutcarău etc.. Și iată, în această formulă ne întâlnim la Centrul pentru tineret ”Iurii Gagarin”, Chișinău, ca să demonstrăm necesitatea afirmațiilor luptei noastre. Este invitată televiziunea și noi, cel puțin eu, iarăși am fost prima cu întrebări ”provocatoare”, și propuneri, apoi au urmat Silviu Fusu, Iurie Roșca etc., emisiune, care a fost mai târziu demagnetizată(securitatea cred că o pastrează).  
 
Când s-au început a perinda evenimentele, nici KGB-ul rusesc, nici securitatea autohtonă, nu au putut stăpâni importanța lor. Nimeni nu a căutat să ne aprecieze pentru întâietatea voinței, pentru patriotism, pentru curaj etc..  
 
Unii dintre noi se aleg mai târziu cu funcții / eu cu tragedii/, alţii cu bogății. Manifestările publice încep și devin un fel de spot publicitar, care e mai mare și mai tare. De cele mai multe ori, fiind uitate propunerile și problemele înaintate. Apar fel de fel de partide, după cum era și interesul personal, nu cel național. Se întâmplă fel de fel de evenimente, societatea nu stă pe loc.  
 
Silviu Fusu, tânăr regizor, în vâltoarea acumulării şi mediatizării problemelor folclorice, este susținut în vederea creării Teatrului Etnofolcloric ”Ion Creangă”, din Chișinău. Luptă, îngrădit de administrația mancurtă, dar, totuși, obține înregistrarea Teatrului, dându-i dreptul juridic la un statut de Teatru de Stat, al cărui fondator este Silviu-Silvian Fusu.  
 
Desfășoară o activitate de aproape 30 de ani, fără datorii financiare față de stat, trezește simțul și dragostea față de folclor, faţă de portul național și tradiția autohtonă.  
 
Au trecut anii, și ce rapiditate motivată au avut în a ne parasi, că , iată, observ, că domnul Silvian Fusu a rămas albit de probleme și de indiferență… A ajuns actorul, regizorul și poetul Silvian Fusu- părăsit, cu o pensie de 622 lei și 97 de bani, dar, și mai recent, am auzit, că Ministerul Culturii ia dat un ajutor anual de 400 de lei. Este ceva în comparație cu un miliard furat.  
 
Aici, însă, tocmai nu e problemă ce ţine de bani. Bani au fost și vor fi în lumea asta, dar, mai ales, în Moldova, unde zilnic se pierd și se cheltuie milioane de euro fără vreun folos , dar...dar noi nu vom mai fi.  
 
Problema e, că Teatrul Etnofolcloric este, puțin câte puțin, acumulat, se spune, de către domnul Plahotniuc, că Monica Babuc umblă la statutul Teatrului, foarte ”CULTURAL” și își dorește să obțină și Teatrul cu orice preț; că Silviu Fusu e la pensie și azi pe cine îl interesează acest slăbănog, cu barbă, nemâncat și fără Mercedes.  
 
Silviu –Silvian Fusu se trezește, brusc, pus în fața nu a NEUITĂRII, ci a uitării, de tot, a eforturilor depuse, a întâietății sale, a personalității sale, care a întemeiat primul Teatru Etnofolcloric în spațiul românesc , care nu are echivalent valoric.  
 
Îl doare tot ce ține de viața lui spirituală, cum mă dor și pe mine toate nedreptățile împotriva vieții mele personale, spirituale și materiale.  
 
Îl doare, pentru că a găsit, că trebuie să existe ceva mai presus în viața lui și a noastră, drept constatare a entitații noastre, direcţionată înspre și pentru alții, înspre alte popoare, și de aceea l-a numit - TEATRUL ETNOFOLCLORIC” ION CREANGĂ”.  
 
Cine îl apără, cine oprește nesimțirea și hapsânia celor, care vor să șteargă, cu orice preț, numele celor, care au stat la baza renașterii naționale? Cine are atât de multă incultură, de dă cu bâta și în chipul celor care, déjà, ne-au părăsit, din cauza acestei poveri a luptei între noi? – Dumitru Blajinu, conducător muzical al teatrului, Ion Bazatin, coregraf -șef...  
 
Funcțiile, domnilor, astăzi, sunt, iar mâine nu le mai puteți avea, sunt doar funcții nu și meniri de la Dumnezeu. Și cui faceți acest rău? Nouă?? Voi? Așa numiții frați ai noștri? Conaționali?  
 
De unde atâta nesăbuință și incultură doamna Monica Levynschi, pardon Bambuc, doar nu sunteți pusă de Dumnezeu, s-o îngropați pe Ecaterina Negara?  
 
Mi-ar trebui ceva mai onorabil, în spiritul ortodoxiei mele, nu a nimicniciei existente;nu credeți, că Doamnă Ministru, puteți rămâne și Dumneavoastră fără casă și masă, și fără dovada, că ați fost în funcția de ministru? Există o mulțime de argumente, că puteți fi mult desconsiderată și disprețuită, pentru actele de incultură, făcute împotriva unor personalități din Moldova, printre care ma număr și eu, și Silvian Fusu, și alții, care avem dreptul să fim respectați și ocrotiți mai mult ca alții.  
 
De când s-a ”implimentat” acest cancer al urii, al dușmăniei, invidiei, al distrugerii adevăratelor valori?  
 
Există loc pentru toți, că doar Dumnezeu ne-a făcut, nu Monica Babuc, numai că liberul ei arbitru e împotriva noastră, a celor nedreptățiți, e împotriva neamului și a existenței culturii autohtone.  
 
- Am impus statul să accepte statutar existența Teatrului de Etnografie și Folclor ”Ion Creangă”, prin trei greve ale foamei, spune Silviu Fusu, iar Monica Babuc merge împotriva justiției...  
 
-Tata Sava, mi-a spus, înaintea morții: “Silvică, amu să ai grijă de teatru și de mama Vighenia”, îmi povestește domnul Fusu, cu lacrimi în ochi.  
 
Și m-am prins de ideea tatălui lui Silviu Fusu, că și tatăl meu mi-a spus multe înaintea morții, dar, uite, că alții în funcții nu au răspundere morală nici în fața noastră, nici în fața celor, care au plecat dintre noi, nici în fața lui Dumnezeu.  
 
Ajuns la 63 de ani , fără a fi supus împodobirii, ca un brad din partea statului, cu decorații și lauri, cu 50 de ani de activitate artistică, obosit și rănit moral, financiar, material, și-a pierdut liniștea, că Teatrul nu va mai fi.  
 
Dragii mei, nu uitați, că în fiecare din voi trăiește o întămplare de acest gen, că cel, care astăzi nu se așează în coloana pentru apărarea valorilor naționale, e bun de treapta la iad. A venit Duminica iluminării ! Vedeți cine e împotriva neamului nostru, a ortodoxiei , a tot ce am obținut până azi !? ...  
 
ECATERINA NEGARĂ, POETĂ  
 
Referinţă Bibliografică:
SILVIU FUSU ŞI DUMINICA MARE A ILUMINĂRII, CU ECATERINA NEGARĂ / Lilia Manole : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2047, Anul VI, 08 august 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Lilia Manole : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Lilia Manole
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!