CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Reportaj >  


Autor: Lilia Manole         Publicat în: Ediţia nr. 1727 din 23 septembrie 2015        Toate Articolele Autorului

POETA RENATA VEREJANU, în contextul vieții școlare și literare. LA BIBLIOTECA
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Curente literare pure nu există. Ultimii critici literari actuali, inclusiv Adrian Marino, Nicolae Manolescu, Mihai Cimpoi, Ana Bantoș etc., își propuneau și au realizat o istorie a operelor literare propriu -zise, dar nu a curentelor literare. 
  
Astăzi, la Biblioteca Transilvania, am fost alături de poeta, care scrie o metaforă a focului, dar și în preajma focului metaforic al poetei Renata Verejanu. Vorbind despre importanța omului de literatură, universal, am ținut să confirm prezența poetei Renata Verejanu în procesul de sincronizare a literaturii noastre cu cea universală, astfel încât, grație interpretării operei Domniei Sale, din perspectiva individualității ei autoricești, se reușește, cu profund estetism, să se adopte un poet universal, vizavi de cel care luptă pentru țară, neam, popor și limbă. 
  
Este poeta Renata Verejanu, poeta "cuvintelor ,"pedepselor îndelungi" ... 
  
Profunzimea acestor figuri de stil este de neconceput. Totuși, avem dreptul să plasăm textele literare ale poetei într-un timp, care nu se sfârșește, pentru că fiind numită și "o enigmă nemilos de tânără", o avem aceeași în același spațiu, dar unul modernizat, europenizat și universal, în fine. 
  
Renata Verejanu muncește, fără a-și căuta încadrarea într-un curent literar sau altul, scriitoarea arde cu flacăra nemuritoare a trupului ei creativ, în care se regăsește același suflet nobil și frumos, lăsat cândva în umbră de autorități, el, păstrându-și intact universul său lăuntric, totalmente unic și invariabil. 
  
Crezul poetic al Renatei Verejanu este axat în jurul unor valori umane: demnitate, modestie, simplețe, educație, civism și muncă, prin a lupta pentru ceea ce s-a dobândit printr-o stare divină: pentru poezie adevărată, pentru metafora-cuvânt și pentru cuvântul civic. 
  
Crezul estetic al Renatei Verejanu îl descoperim, permanentizând starea cuvintelor ei: Cuvintele mele... un manifest poetic, aproape de cel descris și în poemul " La vânătoare". 
  
Amalgamul de tematici este uluitor de vast, acesta e sufletul plin de splendoare și poeticitate al scriitoarei. 
  
Eforturile poetei Renata Verejanu nu sunt de natură estetică, întru a se afirma într-un curent literar, ca atare, ci sunt niște tendințe clare, de afirmare a omului Renata Verejanu, la nivel universal, atât în literatură, cât și în cultura universală. 
  
LILIA MANOLE 
  
Referinţă Bibliografică:
POETA RENATA VEREJANU, în contextul vieții școlare și literare. LA BIBLIOTECA TRANSILVANIA , O ÎNTÂLNIRE MEMORABILĂ CU POETA UNIVERSULUI, RENATA VEREJANU / Lilia Manole : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1727, Anul V, 23 septembrie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Lilia Manole : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Lilia Manole
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!