CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Versuri > Omagiu >  


Autor: Lilia Manole         Publicat în: Ediţia nr. 1671 din 29 iulie 2015        Toate Articolele Autorului

OMAGIU POETEI VALENTINA GRAUR LAZARENCU

 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
EU SUNT FĂRĂ CUVINTE,  
 
NU POATE FI UN ADEVĂR...  
 
CUMPLITĂ ÎNĂLȚARE ÎNSPRE CER,  
 
FĂRĂ SĂ ȘTIM, DE CE ȘI CUM,  
 
A DISPĂRUT UN SUFET CALD ȘI BUN...  
 
MĂ-NTREB, DE CE, O , DOAMNE,  
 
NE-AI LIPSIT, DE GLASUL  
 
ȘI DE VERSUL EI ...NEȚĂRMUIT...  
 
VENIT DIN LEGĂMÂNT, DIN INIFINIT?  
 
DURERE, STRIG ACUM,  
 
CÂND NU MAI ȘTIM, DE CE ?  
 
O, DOAMNE, CUM?  
 
Lilia Manole  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Mi-am dorit mult sa o cunosc realmente pe poeta Valentina Graur Lazarencu, un suflet luminat, deosebit, cu o inocenta si o finete aparte, cu o inteligenta emotionala si poetica de neasemuit. Incercarile si revenirile literare cu multa seriozitate au fost ghidate de Doamna Valentina Graur Lazarencu.  
Initial, postam versurile in grupul "La steaua", administrat , in exclusivitate de poeta.  
Iata raspunsul Dumneaei, la intrebarea despre disparitia grupului: "Scumpa mea, am lichidat acest grup cu mult ghinion. Acum sunt in grupul Fantana dragostei, unde administrez împreună cu Mircea Trifu. Vino și tu. Poeziile tale merită un auditoriu ma larg. Aici se discută mai mult și mai serios poezia. Te aștept cu mult drag."  
Poezia filosofica a poetei Valentina Graur Lazarencu are un continut cosmogonic, pasional, mistic, poeta destainuindu-mi preferintele pentru cartea "Sensul creatiei "de N. Berdeaev, cu o prefata de Andrei Plesu si recomandandu-mi-o, in acest sens. Iata un citat din carte": "Creaţie înseamnă depăşire a „lumii” în sens evanghelic; o depăşire diferită de ascetism dar echivalentă acestuia. In actul creator omul iese din „astă lume” şi trece într-o alta. In actul creator nu se orânduieşte „astă lume”, ci se edifică o alta, cosmosul autentic. Creaţia nu înseamnă adaptare la această lume, la necesitatea acestei lumi, creaţia înseamnă trecere dincolo de graniţele acestei lumi şi depăşire a necesităţii ei. Porunca evanghelică de a nu iubi „lumea” şi de a birui „lumea” rămâne valabilă pentru veci şi nu poate fi niciodată anulată. Căci a nu iubi „lumea” înseamnă a fi liber şi a-ţi dezvălui filiaţia divină, în timp ce a te ataşa de „lume” înseamnă a fi robul necesităţii… Actul creator înseamnă întotdeauna retragere din „lume”, din această viaţă. In esenţa ei creaţia este o descătuşare, o rupere a lanţurilor. In extazul creator este înfrântă gravitaţia lumii, este ars păcatul şi se întrezăreşte o altă natură, superioară. Experienţa depăşirii creatoare a lumii este calitativ distinctă de experienţa depăşirii ascetice a lumii. Ea nu este o experienţă a supunerii, ci a cutezanţei. În cutezanţa iniţiativei creatoare „astă lume” arde , ca şi în actul eroic al supunerii."  
N.Berdeaev afima:"Omul este în aceeaşi măsură ales şi predestinat pentru calea genialităţii ca şi pentru calea sfinţeniei. Există un destin al genialităţii cum există un destin al sfinţeniei…"  
In cartea lui E. Hello „Le Siecle” există un capitol splendid, „Talentul şi geniul”.  
Geniul- spune Hello-nu se dovedeşte printr-o operă exterioară. El se descoperă intim şi magnific ochilor demni de el, făcuţi pentru a-l vedea… Poezia de o sfintenie geniala si de o genialitate sfanta a poetei Valentina Graur Lazarencu, e cu noi, sa fim demni de o citi...  
 
OMAGIU POETEI VALENTINA GRAUR LAZARENCU  
Autor: Lilia Manole  
 
S-a sfârtecat tot ceru-n două,  
Și din lumină, lumină se va-ntoarce,  
Poeta a rămas să mai suspine,  
Și se înalță, cu un somn de pace;  
 
Eu strig spre Cer, să nu se-nchidă  
Această unică potecă în durere,  
Lumina veșnică o las să se aprindă,  
În inima-mi, ce doborâtă e-n tăcere...  
Cum arde ea, lumina, fără glas.  
 
Și cum o iau în colțul meu de umbră?  
Să-mi lumineze, sufletul ce, uite,-a ars,  
Și să-l învii, va trece vreme lungă...  
 
Mi-s sensurile vieții toate răsucite,  
Nu am acum cui să le -mpărtășesc,  
Poeta mea, mă-nchin, așa ca înainte,  
Și focul de credință, cu tine îl sfințesc.  
 
LUMINA EI VESNICA SA DAINUIE PRINTRE NOI!  
 
Lilia Manole  
Referinţă Bibliografică:
OMAGIU POETEI VALENTINA GRAUR LAZARENCU / Lilia Manole : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1671, Anul V, 29 iulie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Lilia Manole : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Lilia Manole
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!