CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Eseuri >  


Autor: Lilia Manole         Publicat în: Ediţia nr. 1587 din 06 mai 2015        Toate Articolele Autorului

PASĂREA CREAŢIEI
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Poezia nu este o doctrină. Însă poate fi şi este, de fapt, o chintesenţă a creatorului ei. Prin multitudinea de probleme, valori, idei, autorul, poetul îşi concentrează spiritul său poetic, eforturile lingvistice şi ale subconştientului în ordinea, impusă de modelul său de creaţie.  
 
De la rău spre bine, din întuneric spre lumină, din necunoscut spre cunosut, poetul, aristotelic, întrece limitele frumosului real, creînd şi pledând pentru un fel de a fi frumos în aspect universal, valabil pentru semnificaţii şi similitudini, rareori apărute, acest fel de a fi estompându-i mărimile, dimensionând spre maxime cunoaşteri "extraterestre", proverbiale, care, prin conexiune între ele, dau naştere frumuseţilor poetice, catharsisurilor antice, înaintând spre baroc şi revelaţie neoclasicistă.  
 
Nu mă refer la un act poetic concret, însă, e cu precădere necesar să accentuăm forţa scrisului adevărat, căutându-l şi aflându-ne şi noi astfel pe noi înşine.  
 
E binevenit să accentuăm revelaţia noastră în faţa demiurgicei lucrări a non-eului, în faţa forţei sufletului, care este instituţionalizată în poezie prin verbul, profund eufemizat, verb, care, de la Eminescu încoace, încoronează arta scrisului, arta poetică, făcând-o să respire profund şi autentic şi în afara graniţelor literaturii.  
 
Poezia e un efort intelectual, născută din puterea Zeităţii Poesis de a rămâne intactă şi de a penetra imposibilul conştientului, punând în aplicare poetizantă şi subconştientul, un exerciţiu abracadabrant viabil şi impulsionat, ce nu conteneşte, în virtutea formulei creaţiei.  
 
Or, adevărata creaţie este, mai curând, o escaladare de emoţii şi simţăminte, o conştientă incursiune în metafizica subconştientului.  
 
De aici, adevărurile sacre, adevărurile universale, ca nişte mărturii, cu semne de întrebare la început, monologuri conectate la Univers, răspunsurile fiind perpetue ape înspre atingerea segmentului de vârf, de unde acestea să curgă în nepotolite cascade poetice.  
 
Departe de zbor şi dincolo de efectul scontat, renaşte şi sufletul Creatorului, o Pasăre Phoenix, cu aripile-i de cenuşă, modele de dezinvoltură şi devotament în faţa creaţiei.  
 
Scuturându-şi penetul transfigurărilor materiale şi gnoseologice, Pasărea Creaţiei reînvie, ca un Demiurg, prin Logos, slăvit la ceruri, înălţimea ei putând a fi egalată cu cea a misterelor de pe pământ, create de bunul Dumnezeu.  
 
Lilia Manole  
 
06.05.2015  
 
Referinţă Bibliografică:
PASĂREA CREAŢIEI / Lilia Manole : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1587, Anul V, 06 mai 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Lilia Manole : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Lilia Manole
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!