CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Beletristica >  


Autor: Leonid Iacob         Publicat în: Ediţia nr. 1950 din 03 mai 2016        Toate Articolele Autorului

Lecturi aleatorii. Basne trotuşene
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Lecturi aleatorii. Basne trotuşene  
 
La şapte ani de la debutul editorial şi după cinci volume de poezie publicate, profesorul comăneştean Leonid Iacob se înfăţişează cititorilor săi fideli într-o nouă ipostază, cea de prozator.  
Păstrând limbajul sfătos şi, pe alocuri, neaoş din poeme, prozatorul ţinteşte, după cum aflăm abia spre final, să atingă notorietatea lui Eusebiu Camilar şi Dumitru Almaş, iar basnele izvodite de el să se transforme, peste vreme, în legende, aşa cum s-a întâmplat şi cu povestirea camilariană Stejarul din Borzeşti.  
Pornind de la numele topice întâlnite în zona în care vieţuieşte şi de la informaţiile culese din documente de epocă sau din alte izvoare, inventivul autor găseşte motive suficient de credibile pentru ca întâmplările narate să pară autentice şi, de ce nu, să se împământenească în memoria locului, îmbogăţind un tezaur etnofolcloric preţios, însă puţin explorat până acum.  
Fie că i-o şopteşte într-o seară „un pui de cerb care venise să se-adape în apele Trotuşului“, fie că el însuşi este cel „dăruit să audă firul de apă strigând“ numele unor personaje, povestea se ţese cu aplomb şi curge când molcom, când vijelios, în 2-4 pagini epuizând iute subiectul, limpezind enigme ce vin de la Decebal încoace şi făcându-i pe urmaşii neamului lui Comanus cel Bun să fie mândri de locurile în care au văzut lumina zilei şi de faptele celor ce i-au înfruntat pe cotropitori cu jertfa lor de sânge, sacrificându-şi vieţile pentru ca pe aceste meleaguri să se vorbească încă limba română.  
Cele şapte Povestiri de la Trotuş incluse în această primă parte a volumului de Povestiri (Editura PIM, Iaşi, 2016) tâlcuiesc, aşadar, pe înţelesul nostru, ce se ascunde dincolo de numele unor ape, culmi muntoase ori cartiere familiare azi comăneştenilor, precum Tarniţa, Leorda, Urminiş, Goanţa, Cărunta, Lapoş, Nemira, Vermeşti, Şipoteni şi Şupanu, dar pot stârni şi frenezia unor căutători de comori, dornici să hălăduiască prin peşteri şi să colinde rămăşiţele pădurilor de altădată, adică pe acolo pe unde şi-au purtat paşii frumoasa Tarniţa, copila plină de har a vrednicului domn Comanus, neastâmpăraţii Leura şi Urmănaş, Goanţa, fiica din urmă a lui Cremene Împărat, fraţii Garunda, Lapeşu şi Nemoras, sasul fugar din Wermesch, oierul turc Šűban şi toți cei cărora imaginaţia prozatorului le-a dat viaţă.  
Cu excepţia celei din urmă – Poveste cu boieri şi răzeşi, care are la bază un sâmbure de adevăr, toate celelalte sunt pură ficţiune, vădind harul şi talentulunui condei deprins cu mânuirea cuvântului, capabil după cum veţi constata şi singuri să izvodească, mereu şi mereu, „o nouă basnă“, mai cuceritoare decât precedenta, dar legată ombilical de prima, ceea ce te ţine cu sufletul la gură.  
Le aşteptăm, cu alte cuvinte, şi pe următoarele, întrucât Leonid Iacob ne avertizează că vor „urma, în celelalte cărţulii, alte povestiri cu o zonă mai extinsă de-a lungul Trotuşului sau Tazlăului“, nu înainte însă de a vă semnala desenele sugestive ale hanovranului Macovei Chiriac, provenit, la rându-i, din zona Moldovei încărcată de istorie.  
 
Cornel Galben,  
critic literar, membru al USR  
 
Referinţă Bibliografică:
Lecturi aleatorii. Basne trotuşene / Leonid Iacob : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1950, Anul VI, 03 mai 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Leonid Iacob : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Leonid Iacob
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!