CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Poezie > Pamflet >  


Autor: Janet Nică         Publicat în: Ediţia nr. 1327 din 19 august 2014        Toate Articolele Autorului

Janet NICĂ - ŢAŢA DIN TAURIDA

 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Consecventă în a-şi arăta incompetenţa de recenzent al unor reviste, mai bune, sau mai puţin bune, ce apar, din dragoste de cultură, în toate colţurile ţării, ŢAŢA IFIGENIA, de la „Luceafărul de dimineaţă” „curEnume” mondial şi astral, pulsează incoerent, dar plusează cu noi dovezi care îi descalifică aşazisa „pricepere” de condeier infailibil. Mai întâi, să observăm că duduca nu mai semnează cu numele de „Ifigenia”, ci, pur şi simplu: „Din Taurida”. Ceea ce ne face să credem (bine că s-a convins şi ea!) că este vorba despre: „Nimeni din Taurida”. Quod erat demonstrandum!  

Asta aşa, ca să-mi cârpesc şi eu, din orgoliu mioritic, umorul comunist, de care dau dovadă, cu pingele culte, de la strămoşii noştri latini! Aşadar, ŢAŢA DIN TAURIDA nu poate dormi de „dorul” „Constelaţiilor diamantine”! Are coşmaruri, vrea să piară „sămânţa” acestei reviste şi să rămână, dacă se poate, numai „Luceafărul” ei, „curEnume” mondial, galactic şi astral, singura revistă care promovează adevărata „cucultură”! Da, o asigurăm pe ne-stimata şi prăfuita duduie „curenume” din antichitatea sub care se ascunde: revista noastră este cea mai proastă revistă din univers, „zdreanţă publicistică”; noi, diamantinii, suntem veleitari (mai ales eu!), provinciali (mai ales eu!), nulităţi literare (mai ales eu!); colegii săi userişti, care publică la noi, sunt „uscăturile” USR-ului. Da! Da! Da! De şapte ori, DA! Asta, ca să nu se mai obosească să caute, prin gunoaie, abjecţii şi spurcăciuni cu care, se vede de departe, că este bine mobilată!  

E vremea să ne lase! Să rămână „nemuritoare şi rece” în ţarcul său de la intrarea în onorabilul „Luceafăr”, pe post de Lăbuş cronicar! Dar, înainte de a ne lua amiabilul „adio”, să poposim, un pic, pe înţelepciunea perfectă a „Nimicului din Taurida”. Ia să vedem noi care este „scara” lui de valori, să vedem prin ce sită-ciur-dârmon cerne el, dar nu discerne, munculiţa altora.  

Se observă, încă de la început, o încremenire în proiect: revistele „centrale” sunt esenţe şi chintesenţe, lapte şi miere, ambrozie şi nectar, unde „profesioniştii”, „care îşi respectă statutul”, îngeri literari, arhangheli hermeneuţi, heruvimi-tătici, fac ordine, bat monedă celestă şi împart paşapoarte de nemurire. Revistele „provinciale” sunt stupide, depăşite, anacronice, primitive, cu veleitari, cu neaveniţi, pentru că nu au „profesionişti”, ca la „Centru”.  

Câteodată, imperturbabilul dârmon din căpşorul ŢAŢEI NIMENI face mici concesii, decretând că unele articole, din acest tărâm blestemat, ar putea să facă figură frumoasă „în orice publicaţie centrală”. Aşa, da, coană duducă! Bravos! Întotdeauna, Centrul e în centru şi, câteodată, din mila Lăbuşului-cronicar, şi periferia îşi bocăne papucii pe caldarâmul Centrului.  

Să ne apropiem şi mai mult de unitatea de măsură a lui Lăbuş-Cronicar, mare talent literar, graţie căreia se zideşte piramida valoric ă a neamului. În prezentarea unei reviste, zice, riguros ştiinţific şi documentat: „Semnalăm cu plăcere”. Vorbind despre altă revistă, afirmă, ritos: „o plăcută lectură oferă revista X”. Căznindu-se să promoveze o revistă cu numai trei apariţii, dar din care a lecturat numai două, miorlăie, doct şi intelectual: „Semnalăm cu plăcere o nouă revistă”. Şi, la nicio şchioapă mai încolo: „Am mai receptat cu plăcere”. Aşadar, criteriul „plăcerii” este „ţeapa” în care trage ŢAŢA LĂBUŞ revistele care au curaj să-i treacă prin faţă.  

Toată lumea ştie că „plăcerea” este subiectivitatea însăşi. Are conotaţii senzuale, corporale, materiale, superficiale. Plăcerea nu are adâncime şi nu duce spre „duhul” cu care se laudă LAIKA luceferistă. Tocmai de aceea, cu aceeaşi plăcere, prietenească şi tovărăşească, semnalăm gravele gafe gramaticale, prin care „îşi respectă statutul” de profesionist-amator, dar, pentru care un licean ar pierde bacalaureatul. Într-o cronicuţă laudativă, dar cât o coajă de nucă, scrie, negru pe alb: „mai corect spus”. Şi un ţânc de clasa a şaptea ştie că adjectivul „corect” nu are grade de comparaţie! Iar, în altă cronicuţă, tot laudativă, defilează cu o „perlă” năucitoare: „Feţele prostiei este, de fapt, subiectul”!!! Păi şi noi tocmai despre asta vorbeam. Se vede cine este subiectul şi ce „feţe” are! Foarte corect, prea corect, prea ca la ţară! Iată „perle” din cauza cărora, lătrătoarea Laika ar trebui să-şi lase arme şi bagaje şi să plece, pentru totdeauna, în elineasca Tauridă şi să-şi pape, sănătoasă, nemeritata pensioară milenară. Pensioară plătită din sudoarea poporului! Să poată ea, zâna melopeelor, să-şi gâdile papilele instinctuale cu subtila intelectualitate a „chiloţilor roz”, a „chiloţilor tanga” şi a „chiloţilor puşi pe suflet”, pe care eu, fără talent literar, nu sunt în stare a fi capabil s-o înţeleg, în veacul vecilor!  

Şi eu care eram gata să-i propun să-şi dea fusta jos din cap, să-i văd adevăratul chip, să ştiu şi eu cu cine mă lupt! Mai bine, lipsă!  

Janet NICĂ
redactor
Constelaţii diamantine
Anul V Nr8(48) 2014
Craiova

 

Referinţă Bibliografică:
Janet NICĂ - ŢAŢA DIN TAURIDA / Janet Nică : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1327, Anul IV, 19 august 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Janet Nică : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Janet Nică
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!