AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Proza >  


Autor: Iulian Catana         Publicat în: Ediţia nr. 2270 din 19 martie 2017        Toate Articolele Autorului

Funcţionarul
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Aflat în biroul său de la etajul opt,Pricop lucra de zor simţindu-se strivit de cele doua teancuri de dosare care-l flancau zdrobindu-i voinţa cu înalţimea lor.Lipsise o zi de la birou şi sperase că lipsa lui va trece neobservată iar colegi lui vor prelua volumul său de muncă dar se înşelase şi simţind nevoia unei pauze,închise dosarul la care lucra şi astupă stiloul apoi îsi aşeză ochelari pe frunte şi îşi freca ochii obosiţi.  
Se ridică de pe scaun şi începu să se plimbe prin birou pentru a-ş dezmorţi trupul şi simţind cum trupul i se relaxează,se opri în faţa geamului şi privi oraşul sufocat de căldura veri şi simţi dorinţa de a fugi cat mai departe de acest furnicar ce parea un vid înghiţitor de optimism.  
Şi realizand că-şi permite să viseze încalcandu-şi astfel promisiunea,reveni la birou şi după ce îşi aşeză ochelari pe nas,deschise dosarul pentru a se apuca de lucru dar deschiderea uşi îi franse avantul.  
îşi ridică privirea din dosar şi-l privi pe Eugen şi observă ca-i extrem de îngrijorat şi după ce închise uşa,Eugen se apropie de birou şi se aşeză pe canapea.  
-Ce mai faci Eugene?  
-Nu prea bine,ai aflat noutăţile?  
-Nu!  
-Conducerea a hotarat să concedieze un anumit procent din angajaţi şi din cate am auzit,şeful va vorbi cu fiecare angajat pentru a-l anunţa personal ca va fi concediat!  
-Şi crezi că suntem pe lista celor ce urmează să fie concediaţi?  
-Sunt sigur de asta,sunt prieten cu secretara şefului nostru zise Eugen şi afectat de emoţia puternică ce-l cuprinsese,începu să-şi roadă unghiile.  
Pricop tăcu cateva secunde gandindu-se la cele spuse de Eugen apoi se lăsă pe spătarul scaunului  
-Nu cred că vom fi concediaţi,amandoi suntem angajaţi model şi muncim pană la epuizare!  
-De muncit muncim dar muncim în zadar pentru ca firma nu scoate profit.Am plecat,ma găseşti în biroul meu.Îmi voi strange toate lucrurile personale şi voi aştepta să fiu chemat în biroul şefului.Te sun pe la unşpe’ poate ieşim la o cafea zise Eugen şi părăsi biroul.  
Rămas singur,Pricop îsi aşeză ochelari pe nas si după ce privi ceasul din perete,deschise dosarul si se scufundă în munca meticuloasă de a verifica zecile de rapoarte fiscale frumos asezate în dosarul dinaintea lui.  
 
* * *  
 
Timpul dormea pe varful secundarului iar liniştea parea însăilată în jurul dosarelor ce refuzau să se împuţineze.Pricop îşi ridică ochelari de pe nas şi îsi frecă ochii întrebandu-se dacă va fi chemat în biroul şefului şi cum liniştea parea că prevesteşte furtuna.Telefonul prinse viaţă starnindu-i anxietatea.  
Aşeză stiloul pe birou şi ridică receptorul.  
-Alo!  
-Domnule Pricop,sunteţi aşteptat în biroul domnului Ştefănescu!  
-Vin imediat zise Pricop şi aşeză receptorul în furcă şi continuand să simtă gustul acru provenit din anxietatea ce continua să-l ravaşească,se ridică de pe scaun şi porni spre biroul Directorului realizand că tot ce a trăit pana acum face parte din jocul sinistru manuit de un destin orb.  
Ajuns în biroul şefului,se aşeză pe scaunul aflat înaintea biroului şi simţindu-se privit,îşi încrucişă picioarele pozand într-un om relaxat.  
-Domnule Pricop zise Ştefănescu jucandu-se cu stiloul Poenari primit în dar de la soţia lui,după cum şti,firma nu merge prea bine şi fiindcă nu înregistrează un profit sadisfăcator sunt nevoit să pornesc o campanie de reducere a personalului şi din pacate va trebui să te concediez deşi eşti un angajat destul de productiv.Ai o oră la dispoziţie să-ţi strangi lucrurile personale apoi poţi pleca acasă!  
Deşi ştia că va fi concediat,şocul era atat de puternic încat se simţea ca într-o transă din care îşi reveni în momentul în care privi cutia în care se aflau lucrurile lui adunate de prin birou si simţind că-i lipseşte continuitatea,se aşeză pe canapea şi contrar interdicţiei de a fuma în birouri,îşi aprinse o ţigară şi o fumă realizand că peste cateva zile,banca îl va căuta pentru a-ş recupera bani.Iar acasă-l aştepta sticla de wiskey şi poza soţiei sale decedată acum căţiva ani.Şi dorind ca totul să se termine rapid,aruncă ţigarea pe covor şi o strivi călcand pe ea apoi se apropie de geam şi-l deschise şi dornic să privească abisul social ce se adancea sub geam,îşi făcu curaj şi încălică pervazul şi deşi regretul se manifesta sub forma lacrimilor ce-i udau obraji.Înspiră adanc simţind fiorul dorinţei de a se contopi cu neantul şi păşi în gol lăsand în urmă speranţe şi dezamăgiri tipice vieţi pe care el o pierdu în secunda următoare....  
 
-Sfarşit-  
 
Referinţă Bibliografică:
Funcţionarul / Iulian Catana : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 2270, Anul VII, 19 martie 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Iulian Catana : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Iulian Catana
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!