CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Evaluari >  


Autor: Ionel Rusei         Publicat în: Ediţia nr. 1940 din 23 aprilie 2016        Toate Articolele Autorului

Ionel RUSEI - ARGUMENT LA O CARTE – „DE AJUNS” DE VIOREL SAVIN
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Savin Viorel  
„De ajuns”  
(Tranziţie, tranziţi(h)oţi şi plagiate)  
Editura Babel  
Bacău, 2016 (234 pg.)  
 
Omul a furat înainte de a se da porunca a 8-a. S-a furat şi după ce s-a dat această poruncă. Probabil că se va mai fura încă mult timp de-acum încolo. Înainte de a se da această poruncă, dar şi după aceea, fiecare lupta cu armele lui împotriva furtului. Eu, ca editor, fac ce pot: scot o carte despre plagiat.  
 
Tot timpul s-a furat. Uneori mai mult, alteori mai puţin. Acum, la noi, după revoluţie, s-a furat şi se fură mult. Foarte mult. Din ce în ce mai mult. Se fură cu legea în mână (ca să fie clar: se dau legi care permit celor cu putere să fure cât vor), dovada modul cum hoţii dovediţi şi (cu greu) condamnaţi, fură din nou (din puşcarie şi în complicitate cu „doctori” de afară) şi ies mai repede din puşcărie pe baza unor cărţi „furate”.  
 
De aici şi revolta, la început singulară, apoi din ce în ce mai extinsă şi organizată, a celor care constată că s-a depăşit cu mult limita „permisibilă” a furtului şi care au început să strige: de-ajuns! (vezi apelul adresat Preşedintelui Academiei Române de Grupul pentru Reformă şi Alternativă Universitară, Cluj-Napoca).  
 
Cartea de faţă cuprinde câteva opinii, fieacre încercând să devoaleze un alt unghi al acestui fenomen. Dar cartea aceasta nu este o analiză ci trebuie privită ca un strigăt de alarmă care atenţionează asupra cancerului care a cuprins fiinţa morală a Neamului. Eu  
 
cred că se poate învinge cancerul. Sigur că sunt multe căi de a-l învinge dar un lucru este cert: e nevoie de un efort concertat pentru a fi găsite acele soluţii care să aducă lumea noastră acolo unde trebuie (microbii există pretutindeni, nu se poate trăi fără ei, dar când se înmulţesc peste o anume limită apare boala şi apoi, dacă nu gaseşti soluţiile bune de luptă împotriva lor, survine moartea).  
 
Aştept cu maxim interes clipa în care universităţile din România vor stabili ca teme de doctorat şi cercetare: plagiatul în domeniul juridic, medical, poliţie, apărare, informaţii, sportiv, muzical, literar, etc. Atunci (Doamne ajută!) vom aplauda apariţia doctorilor în plagiat care (alături de alte soluţii) vor asana atmosfera morală a Neamului, adăugând (chiar şi post-mortem) acolo unde cazul, pe lângă titlul de doctor şi pe acela de „plagiator”. Iar acolo unde e cazul, DNA-ul să stabilească şi să recupreze până la ultimul leu veniturile pe care posesorul fraudulos al titlului de profesor, doctor, academician, sau ce-o mai fi, le-a obţinut în urma acestui plagiat (furt).  
 
Doamne ajută!  
 
Ionel RUSEI  
29 martie 2016  
Bucureşti  
 
Referinţă Bibliografică:
Ionel RUSEI - ARGUMENT LA O CARTE – „DE AJUNS” DE VIOREL SAVIN / Ionel Rusei : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1940, Anul VI, 23 aprilie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Ionel Rusei : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ionel Rusei
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!