CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593
ISSN-L 2359-7593
BUCUREŞTI, ROMÂNIA


AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

REDACŢIA

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Impact > Analize >  


Autor: Ionel Cadar         Publicat în: Ediţia nr. 1831 din 05 ianuarie 2016        Toate Articolele Autorului

VREI SĂ FIM PRIETENI?
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
VREI SĂ FIM PRIETENI? 
  
Toată lumea vorbește despre prieteni și prietenii, dar mă întreb câți oare înțeleg cu adevărat ce înseamnă să fii prieten. Ce valoare mai are prietenia azi... în secolul vitezei. Trăim într-o lume superficială, intr-o lume în care mulți se gândesc numai la partea materială și tot mai puțini mai cred în adevăratele valori. Acele valori ce nu se pierd în noaptea trecutului "Nu cunoaștem decât ceea ce îmblânzim - spunea Antoine de Saint-Exupery - oamenii nu mai au timp să cunoască nimic, cumpără lucruri de-a gata, de la negustori. Cum însă nu există negustori de prieteni, oamenii nu mai au prieteni". 
  
Se pare că omul contemporan se lasă condus de iluzii și trăiește intr-o lume mult prea grăbită pentru a prinde un tren ce se îndreaptă către... nicăieri. Prin viața aceasta, uneori prea scurtă "călătorim" singuri sau suntem însoțiți de prieteni?. Avem nevoie de prieteni, dacă da, în ce fel?. Dacă te ai pe tine, mai ai nevoie de altcineva?. 
  
Psihologic vorbind prietenia este o formă de manifestare a cunoștinței de sine, a capacității ființei umane de a se raporta pe sine la alții. Intr-adevăr, omul are nevoie să se vadă pe sine și "din afară", ca într-o oglindă, dar nu înșelătoare, ci care reflectă corect personalitatea, fără a o denatura, intr-o formă sau alta, sub un aspect sau altul. Se spune că prietenia cutreieră un ritm de dans pământul și ne invită pe toți să ne redeșteptăm pentru preamărirea fericirii. 
  
De-a-lungul timpului, filozofii din toată lumea au vorbit în scrierile lor despre prietenie așa cum au perceput-o ei. Aristotel spunea că prietenia este specific umanăș iar Epicur considera că: "Nimeni nu poate trăi fără prieteni, chiar dacă stăpânește toate bunurile lumii". În cadrul tezaurului de gândire și înțelepciune care a fost gândirea filozofică a Greciei antice găsim explicit formulată teza potrivit căreia prietenia reprezintă un important criteriu de apreciere a valorii sociale a omului. O aflăm de la Democrit care recspunea că: "Nu merită să trăiască cine nu are măcar un singur prieten." Adică nu ai dreptul la viață dacă nimeni n-a recunoscut în tine o valoare socială, un aliat posibil pe drumul adesea lung și anevoios către realizarea țelurilor vieții. 
  
Tot în antichitate a apărut și primul imn al prieteniei. Imn închinat prieteniei dintre Ahile și Patrocle, eroii iliadei, din cunoscuta capodoperă a lui Homer. Când Patrocle moare în luptă, ucis de Agamemnon, Ahile îl plânge sincer, cu o sfâșietoare durere. În aceste momente de dramatism interior, adresându-se mamei sale zeița Thetis el mărturisește că și-a iubit prietenul ca pe sine însuși. Punctul forte al prieteniei îl constituie sinceritatea dintre prieteni și dragostea necondiționată. 
  
Prietenia adevărată, se bazează pe încredere reciprocă și spirit de sacrificiu, se caracterizează printr-o puternică încărcătură morală de cinste, devotament, respectarea cuvântului dat ceea ce o face să fie nu numai generatoare de fapte mărețe, ci și de un optimism reconfortant, luminos, specific uman. O prietenie se zice că este cel mai frumos sentiment uman căci se revarsă asupra cuiva care nu este în nici o relație familială sau genetică cu celălalt. 
  
Ionel Cadar 
  
Referinţă Bibliografică:
VREI SĂ FIM PRIETENI? / Ionel Cadar : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1831, Anul VI, 05 ianuarie 2016, Bucureşti, România.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Ionel Cadar : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ionel Cadar
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către colectivul redacţional. Dacă sunt probleme de natură rasială, etnică sau similar, vă rugăm să ne semnalaţi imediat pentru remediere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate prin e-mail de către persoanele implicate prin subiectul lor vor fi retrase în timpul cel mai scurt de pe site.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!