Confluenţe Literare: FrontPage
CONFLUENŢE LITERARE

CONFLUENŢE LITERARE
ISSN 2359-7593
ISSN-L 2359-7593
BUCUREŞTI, ROMÂNIA


AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

REDACŢIA

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Home > Literatura > Proza >  


Autor: Ionel Cadar         Publicat în: Ediţia nr. 1791 din 26 noiembrie 2015        Toate Articolele Autorului

TIMPUL....
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
TIMPUL..... 
  
Uneori...Nu tot timpul... Poate nu neaparat din copilărie, ci mai recent, mai exact în ultimii ani, am constatat cu stupoare că timpul și-a pierdut din elasticitate, că a devenit mai redus, mai rigid, inflexibil. 
  
Câteva definiții ale timpului: 1. Timpul este o valoare de sentiment - pentru unii trece prea repede, pentru alții prea încet. (George Călinescu). 2. Timpul e judecător sever. (Gella Serghi). 3. Timpul nici măcar nu există, e doar o formă de a măsura viteza. (Andre Russe). 4. TImpul este singurul drum cu sens unic, de la cap la coadă. (Kazimier Maton). 5. Cel mai iscusit învățător este timpul. (Euripide). 6. Timpul este tatăl adevărului, mama rațiunii umane. (Geordano Bruno). 7. Timpul este viața însăși și viața rezidă în inima omului. (Michael Ende). 8. Timpul este un șarlatan care îți ascunde prezentul, făcând să strălucească viitorul. (Bernard de Fontene). 9. Timpul este singurul capital real al omului și cel pe care-și poate permite cel mai puțin să-l irosească sau să-l piardă.( Thomas Edison). 10. Timpu e cel mai bun olar, ne face pe toți vase de lut. (Girel Barbu). 
  
Cred că cel mai mare dușman al nostru, al omenirii, rămâne acest TIMP, deși dacă mă gândesc bine, noțiunea de "timp"este cam abstractă, întrucât noi am inventat-o, ca să ne ghidăm viața, trecerea anilor, după ea. Timpul în cosmos nu există. Timpul, este o eternitate, este fără consistență, este vid, este o infinitate de clipe peste care poți să zbori cu puterea gândului, este fără început și fără sfârșit, este nemărginit în spiritualitate și finit în materialitate. 
  
In lumea aceea paralelă cu a noastră, în lumea unde vom pășii și noi, mai devreme sau mai târziu, timpul este static, este fix. Nu are dimensiune. Este exact ca sunetul. Sunetul nu există în Univers, așa cum nu există apa sau oxigenul, căci fără atmosferă, sunetul nu se poate propaga. In Univers este pace, este o liniște coagulată, o liniște dură care nu poate fi fisurată de niciun decibel, care dăinuiește de o veșnicie și care va mai dura încă o veșnicie. Cele mai mari explozii solare nu au sunet. Cataclismele cosmice, exploziile stelare, sunt făcute în muțenie, în acea muțenie sfântă, dată de puterea divinității. Dumnezeu a clădit această lume în liniște fiind că atunci când crezi ceva trebuie să fie pace, trebuie să fie blumină, trebuie să fie tăcere. Doar așa poți crea ceva desăvârșit. 
  
Dar timpul, în mica noastră lume, reprezintă cel mai auster inamic. cel mai frroce dușman Tăcut, sadic și dur, trist, dar și implacabil, el ne roade zilele una câte una și ne face una cu pământul fiind că mi se pare că bătrânețea ne apleacă tot mai mult către țărână, tocmai de aceia ni se deformează încet-încet acea coloană vertebrală ce ne ținea drepți cândva. 
  
Timpul este ireversibil, ca apa care curge printre pietre. El lasă urme adânci în suflet, în gânduri, în fiecare cută apărută pe frunte. Acțiunile noastre, cuvintele rostite sau gândite la un moment dat, nu mai au cale de întoarcere. Timpul nu este o potecă pe care să te întorci când vrei, nu este o misiune pe care s-o duci la bun sfârșit dacă trebuie sau dacă îți dorești. El se găsește în aer, în atmosferă, plutește printre noi tocindu-ne existența. 
  
Ce folos că ridici mâna și dai ceasul înapoi cu o oră, două trei sau cu un an, cu un veac? El nu te iartă și nu privește înapoi. Nu-l poți păcăli. Niciodată. 
  
Și atât timp cât el este atât de limitat, atât timp cât ne îngăduie să trăim în și cu el, poate că ar fi bine să ni-l facem prieten. Să parcurgem drumul la braț, să-l fructificăm până la istovire și să ne bucurăm că i-am atins unda sfielnică a sectorului vizibil. Intotdeauna timpul le va rezolva pe toate. 
  
Ionel Cadar 
  
Referinţă Bibliografică:
TIMPUL.... / Ionel Cadar : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1791, Anul V, 26 noiembrie 2015, Bucureşti, România.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Ionel Cadar : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ionel Cadar
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către colectivul redacţional. Dacă sunt probleme de natură rasială, etnică sau similar, vă rugăm să ne semnalaţi imediat pentru remediere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate prin e-mail de către persoanele implicate prin subiectul lor vor fi retrase în timpul cel mai scurt de pe site.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!