CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593
ISSN-L 2359-7593
BUCUREŞTI, ROMÂNIA


AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

REDACŢIA

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Impact > Biografii >  


Autor: Ionel Cadar         Publicat în: Ediţia nr. 1591 din 10 mai 2015        Toate Articolele Autorului

SCRISOAREA UNUI BĂTRÂN CĂTRE O FIINȚĂ TÂNĂRĂ
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
SCRISOAREA UNUI BĂTRÂN CĂTRE O FIINȚĂ TÂNĂRĂ 
  
De o tinerețe frumoasă au parte mulți, însă de o bătrânețe frumoasă - prea puțini. 
  
Zilele trecute, o ființă tânără m-a întrebat cum e să fiu bătrân. Recunosc că m-am pierdut puțin cu firea, deoarece eu nu mă consideram bătrân. Văzându-mi reacția, ființa s-a zăpăcit, deaceea i-am spus că întrebarea ei este interesantă, și că mă voi gândi la ea și că în curând îi voi răspunde. 
  
"Am decis că bătrânețea este un dar. Mergând spre ziua de mâine, cu fiecare oră ce trece înaintăm spre bătrânețe. Toți îmbătrânim, unii mai frumos, alții mai urât și greu de suportat mai cu seamă când bolile bătrâneții te-au cuprins. 
  
Toți detestăm bătrânețea nu doar pentru că e urâtă, ci mai ales fiind că este cea mai vie dovadă că suntem muritori, că suntem deșertăciune, efemeri și singuri, la fel cum ne-am născut și la fel cum ne-am trăit viața: intr-o singurătate deplină, plină de tânguieli și de ecouri ale propriei noastre ființe. 
  
Oamenii bătrâni, părinții noștri a căror structură biologică le-a șubrezit rezistența sunt tot aceia care ne-au dăruit cel mai frumos cadou posibil: însăși viața. Sunt tot aceia care ne-au fixat mișcarea alternativă a picioarelor, care ne-au învățat valorile după care să ne ghidăm existența pentru a culege roadele cele mai bogate ale vieții. Cu îngăduință infinită, cu dragoste ne condiționată, ne-au trasat o cărare pavoazată cu lucruri pozitive din care au încercat tot timpul să înlăture orce dificultate, orice stavilă ce ne-ar fi putut îngreuna deplasarea. Și asta fără ca măcar s-o pretindem. 
  
Cei ce astăzi sunteți tineri trebuie să știți că îmbătrânirea este singurul mijloc de a trăi mai mult. Trebuie să vă gândiți că în fiecare dintre voi cred că există dorința de a ajunge la bătrânețe. Dar sensul îmbătrânirii nu trebuie să fie un obstacol pentru generațiile tinere, ci din contră, va trebui să devină un obiectiv, căci bătrânețea este ca un far, la care vor ajunge doar cei puternici, reușind să străbată valurile vieții. Cei slabi vor deveni bătrâni înainte de vreme. 
  
Eu cred că bătrânețea este un examen pentru toți cărora Dumnezeu le îngăduie să ajungă până acolo,un examen extrem de greu,de dur și pe care puțini îl trec cu brio. 
  
Tu ființă tânără, să asculți sfaturile bătrânești câți ani ai să trăiești, află pururi ajutor în înțelepciunea lor căci ai tot ce-au învățat, au trăit și-au îndurat - de-ai trăi cât șapte vieți tot ai încă ce să-nveți. 
  
Pe părinții tăi iubește-i pân-la moartea lor că alți nimeni ca și ei pe lume nu te-au mai iubit așa. Mulțumește-le, ajutăi, îngrijește-i cu temei, către nimeni n-ai pe lume datorie ca-nspre ei. 
  
Vă doresc dragi ființe tinere, dragi cititori să aveți o bătrânețe fericită. 
  
Ionel Cadar 
  
Referinţă Bibliografică:
SCRISOAREA UNUI BĂTRÂN CĂTRE O FIINȚĂ TÂNĂRĂ / Ionel Cadar : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1591, Anul V, 10 mai 2015, Bucureşti, România.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Ionel Cadar : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ionel Cadar
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către colectivul redacţional. Dacă sunt probleme de natură rasială, etnică sau similar, vă rugăm să ne semnalaţi imediat pentru remediere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate prin e-mail de către persoanele implicate prin subiectul lor vor fi retrase în timpul cel mai scurt de pe site.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!