CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593
ISSN-L 2359-7593
BUCUREŞTI, ROMÂNIA


AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

REDACŢIA

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Spiritual >  


Autor: Ionel Cadar         Publicat în: Ediţia nr. 1541 din 21 martie 2015        Toate Articolele Autorului

GURA LUMII
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
GURA LUMII 
  
Se povestește într-o carte veche că un tată și cu fiul său se duceau la târg să vândă un măgar. Tatăl și fiul, mergeau pe lângă măgar, pe jos, când s-au întâlnit cu niște oameni care i-au luat în primire zicându-le: "Ce oameni proști, își rup încălțămintea și picioarele ca să nu strice potcoavele măgarului". 
  
Atunci, tatăl se sui pe măgar și plecă. Curând se întâlniră cu alți călători care i-au luat și aceia în râs: "Ce tată fără pic de inimă, uite, că nu are milă de copilul lui, îl lasă, sărmanul, să bată drumul pe jos!" Tatăl coboară și sui pe măgar pe copilul său. Se întâlniră apoi cu alți călători, Văzându-i, aceștea spuseră: "Poftim! Se mai cheamă acesta copil cu creștere bună? Iată bătrânul merge pe jos iar fiul său călare pe măgar." "Ce-i de făcut cu oamenii aceștea?"Zise tatăl. Se suiră amândoi pe măgar, cu nădejdea că vor astupa gura lumii. Da, de unde, abia făcură câțiva pași și alți oameni pe care-i întâlniră ziseră: "Ia, uitați-vă, ce oameni tirani, două matahale de oameni sănătoși merg călare pe un biet măgar." "Ascultă măi fiule, zise tatăl, cu oamenii aceștia nu o scoatem la capăt. Hai să mai încercăm una!" 
  
Coboară amândoi de pe asin, luară o prăjină de lemn și legând măgarul de câte două picioare, îl ridicară în spate și porniră cu el la drum. Când se întâlniră cu alți călători, aceștea începură să râdă de ei ca de niște nebuni. 
  
Omule, ori cine ai fi, să știi că orce ai face tu, de gura lumii tot nu vei scăpa, așa că te sfătuiesc să ții cont de ea numai când este spre binele tău. Când ești jignit, bârfit, criticat, etc. prin viu grai sau în scris, să fii recunoscător și să răsplătești răul cu bine (când cineva îți face rău, tu să-i faci bine). Privește jignirile, bârfele, calomniile respective ca fiind niște flori cu nectar; miroasăle, dar nu te murdării cu nectarul lor; cu alte cuvinte, ia-leîn seamă, dar nu te lăsa afectat, tulburat de ele. Să nu te deranjeze absolut de loc, ci din contră, când cineva te jignește, calomniază, bârfește pe ne drept, de fapt, te binecuvântează, să știi. Și când cineva te jignește și te critică pe baza unor motive fondate , de fapt îți face un bine, pentru că te ajută să îți vezi (mai bine) defectele, oferindu-ți șansa să faci primul, al doilea sau al treilea pas pe drumul către corecția comportamentală. Oricum ar fi, fără doar și poate, ai doar de câștigat, dacă știi să îți gestionezi reacțiile și înțelegerea. Mai ai o alternativă. Consideră jignirile, bârfele, calomniile respective niște "scrisori". Chiar dacă tu ești destinatarul lor, îți stă total în putință să nu deschizi acele scrisori și în consecință să nu citești ce este scris în ele. Trece-le cu vederea sau îndură cu inimă bună orice neplăcere venită de la alți semeni de ai tăi și deprinde-ți a avea o asemenea așezare sufletească de parcă neplăcerile respective nu ar ținti în tine, ci în altcineva. Dacă nu poți să nu te tulburi din cauza lor,măcar abține-te să vorbești sau să scrii ceva neplăcut, după cuvântul Psalmistului "tulburatu-m-am și n-am grăit." 
  
Ionel Cadar 
  
Referinţă Bibliografică:
GURA LUMII / Ionel Cadar : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1541, Anul V, 21 martie 2015, Bucureşti, România.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Ionel Cadar : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ionel Cadar
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către colectivul redacţional. Dacă sunt probleme de natură rasială, etnică sau similar, vă rugăm să ne semnalaţi imediat pentru remediere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate prin e-mail de către persoanele implicate prin subiectul lor vor fi retrase în timpul cel mai scurt de pe site.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!