CONFLUENŢE LITERARE

CONFLUENŢE LITERARE
ISSN 2359-7593
ISSN-L 2359-7593
BUCUREŞTI, ROMÂNIA


AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

REDACŢIA

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Home > Cultural > Spiritual >  


Autor: Ionel Cadar         Publicat în: Ediţia nr. 1335 din 27 august 2014        Toate Articolele Autorului

ADEVĂR ŞI NUMAI ADEVĂR
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
A fost odată un om foarte credincios şi binevoitor, cu frică de Dumnezeu şi smerit în toate. Dar iată că s-a întâmplat ca să fie acuzat pe nedrept de o crimă petrecută în orăşelul lor. Un om rău şi cu multă influenţă în acea împărăţie, care săvârşise această crimă, s-a sfătuit cu judecătorul cu care era prieten şi au găsit de cuviinţă să pună vina asupra altui om. Trudind ei şi gândind pe cine să cadă năpasta au ajuns la concluzia că acest creştin era cel mai potrivit, deoarece se zvonise despre el că este smerit, că a mai avut conflicte cu nişte oameni din orăşel şi el a luat asupra lui vina lor. 
  
Şi aşa s-a întâmplat ca acest bun creştin să fie încercat de o astfel de întâmplare şi a fost adus la judecată. În zadar a încercat acesta să explice tuturor că este nevinovat, că n-ar fi făcut el asemenea faptă contrară principiilor sale şi mai ales creştinismului. Judecătorul însă fără milă a dat verdictul: „pedeapsa cu moartea prin spânzurătoare”. 
  
Toată lumea participantă la acest eveniment a fost foarte contrariată de verdictul dat de judecător, căci îl ştiau pe acest om a lui Dumnezeu ca fiind exemplar în purtarea lui. Dar judecătorul complotase cu multă sârguinţă împotriva lui şi găsise şi martori mincinoşi. În acest timp creştinul nostru se ruga Bunului Dumnezeu să-l izbăvească din această mare încercare şi să aducă în faţa tuturor pe adevăratul vinovat. 
  
Văzând judecătorul că mulţimea este nemulţumită de verdictul lui, vrând cu viclenie să dea un exemplu de clemenţă şi să arate că şi el se supune voinţei dumnezeieşti a propus un mijloc de scăpare a vinovatului nevinovat. 
  
Arătând tuturor că el ca judecător drept lasă judecata în seama lui Dumnezeu, propune vinovatului să extragă cu mâna lui unul din două bilete puse în faţă. Pe un bilet scrie vinovat de moarte, iar pe altul iertat de Dumnezeu. Astfel biletul care va fi tras de inculpat va fi socotit şi verdictul final. Toată mulţimea a fost mulţumită de propunerea judecătorului aclamându-l ca pe un om de cinste, dar ei nu ştiau că vicleanul făcuse două bilete cu acelaşi înscris: „vinovat de moarte”. 
  
Sărmanul creştin simţise de la început viclenia judecătorului, care nu luase în seamă mărturiile sale de nevinovăţie, şi se ruga cu lacrimi Domnului Hristos să-l scoată din această mare nenorocire. 
  
Astfel în ziua judecăţii fu pus în faţa inculpatului cele două bileţele scrise cu vicleşug de mâna vândutului judecător. Judecătorul zise în faţa mulţimii cu mare glas: 
  
- „Iubiţi concetăţeni astăzi vom lăsa în mâna Domnului judecata acestui, om care a săvârşit o crimă oribilă! Ca nimeni să nu spună că eu sunt nedrept, pentru că acest om este cunoscut în comunitate ca fiind drept, şi să nu zică cineva că eu l-am nedreptăţit, astăzi va extrage biletul cu verdictul său. Avem aici două bilete, unul cu vinovat şi altul cu nevinovat. Acesta va alege biletul şi-l va arăta tuturor ca să se convingă fiecare de juidecata lui Dumnezeu”. 
  
Luminat de Duhul Sfânt creştinul luă unul din bilete, îl întroduse pe loc în gură şi se prefăcu că-l înghite. 
  
Judecătorul plin de furie strigă: 
  
- „De ce ai făcut aceasta, criminalule?! Spuneai că eşti credincios, de ce ţi-a fost frică să arăţi lumii verdictul primit?” 
  
Creştinul nostru însă răspunse cu calm, dar cu glas mare, tuturor: 
  
- „Dacă eu am înghiţit biletul să-l arătaţi dv., domnule judecător, pe cel care a rămas, tuturor, să fie văzut de toată lumea verdictul lui Dumnezeu! Căci dacă al meu bilet era cu verdictul vinovat, cu siguranţă în mâna dv. a rămas celălalt bilet cu verdictul nevinovat şi iertat de Dumnezeu!”. 
  
Pus în această situaţie negândită judecătorul fu forţat de împrejurări să arate biletul rămas pe care scria vinovat şi, deci, ca atare, cel înghiţit de creştinul evlavios era cu nevinovat. 
  
Lumea cuprinsă de bucurie începu să strige şi să laude pe Dumnezeu! 
  
Dar creştinul nostru scoase atunci din gură de sub limbă celălalt bilet şi-l arătă mulţimii. 
  
Văzând mulţimea marea înşelătorie făcută de prefăcutul judecător puseră mâna pe el şi-l luară la întrebări, îl judecară şi aflară adevărul acestei crime odioase. 
  
... 
  
Aşa a lucrat Dumnezeu şi a arătat cum îşi apără fii de uneltirile nemernicilor. 
  
Iată că acest creştin nu a deznădăjduit şi s-a rugat cu sârg Domnului să descopere adevărul, iar adevăraţii vinovaţi să fie pedepsiţi după dreptate, pentru că au luat numele lui Dumnezeu în deşert, crezând că El nu vede, nu aude şi nu intervine. 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
ADEVĂR ŞI NUMAI ADEVĂR / Ionel Cadar : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1335, Anul IV, 27 august 2014, Bucureşti, România.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Ionel Cadar : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ionel Cadar
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către colectivul redacţional. Dacă sunt probleme de natură rasială, etnică sau similar, vă rugăm să ne semnalaţi imediat pentru remediere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate prin e-mail de către persoanele implicate prin subiectul lor vor fi retrase în timpul cel mai scurt de pe site.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!