CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Aparitii >  


Autor: Ion Nălbitoru         Publicat în: Ediţia nr. 1314 din 06 august 2014        Toate Articolele Autorului

EVENIMENT CULTURAL LA CĂLIMĂNEŞTI
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!Pe 31 iulie 2014 a avut loc în sala de lectură a Bibloiotecii „A.E. Baconsky” din Călimăneşti un important eveniment cultural. Cu această ocazie s-au reunit personalităţi ale culturii judeţului Vâlcea din cadrul Forumului Cultural Râmnic şi a celor două filiale de la Călimăneşti şi Brezoi, din partea Cultului Eroilor „Regina Maria” filiala Vâlcea, cercul „România- Grădina Maicii Domnului” filiala Vâlcea, membrii ai Ligii Scriitorilor Români, filiala Vâlcea şi ai Societăţii Culturale Anton şi cititori localnici.
Prima parte a acestei acţiuni a avut ca temă „Bibliotecari care au fost – Florica Driva, 90 de ani de la naştere”. Fenia Driva bibliotecar, scriitor şi Preşedinte al Forumului Cultural Călimăneşti, fiica doamnei Florica Driva, a fost moderator. Pe rând au fost rostite gânduri ale celor care au cunoscut-o şi care şi acum după plecarea la cele veşnice a bibliotecarei Florica Driva, imaginea dânsei a rămas vie în amintirea lor. Cu emoţii au rostit alocuţiuni scriitoarea Paula Adriana Cazian, farmacist Samuel Vâlcu, Marie-Jeane Taloş, apoi s-a dat citire scrisorii deschise a actorului Florin Zamfirescu. Biblioteca din Călimăneşti este una dintre „cele mai frumoase biblioteci de pe Valea Oltului” şi de ce nu chiar din judeţ.

De cate ori auzim despre cineva, barbat sau femeie, ca este bibliotecar, capatam o mina superioara.
Doar daca facem un mic efort de memorie, ne amintim ca si Eminescu a inceput ca bibliotecar, ca Lucian Blaga a sfarsit tot facand parte din aceasta breasla de oameni care si-au aprofundat cunostintele si si-au cautat linistea creatiei in biblioteci...
As vrea, sub acest principiu sa amintesc acum de minunata doamna Maria Driva, bibliotecara de o viata intreaga a Bibliotecii A.E. Baconski din orasul Calimanesti.
Am deschis ochi, spiritual vorbind, adoptat de doamna Driva si de biblioteca pe care o conducea. Acolo, in depozitul de carti, am descoperit proza si poezia. Acolo, gratie invitatilor doamnei Driva, am cunoscut personalitati proieminente ale culturii romane. Si numai privirea calda de culoarea florilor de tei a minunatei doamne m-a facut sa trec peste primele mele emotii, mi-a dat curajul sa ma afirm cu tarie ca actor roman.
Binecuvantate fie seratele de poezie din biblioteca, cele care m-au ajutat sa ma definesc si sa-mi aprofundez cultura dramatica si poetica!
Fericita localitatea care poate beneficia de pasiunea si generozitatea unor asemenea oameni, cum a fost si ramane doamna Driva, care a sadit definitiv seminte ale devenirii intru fiinta in niste tineri din Calimanesti, care astazi sunt scriitori, poeti, actori, sau pur si simplu oameni de cultura.
Sper ca, acolo de unde sunteti, Doamna, auziti multumirile unui invatacel, care va va spune totdeauna: sarut-mana doamna Driva!

Florin Zamfirescu”

În cea de-a doua parte a evenimentului a avut loc lansarea volumului „Scriitori şi autografe” al scriitoarei Fenia Driva, cea care şi-a urmat mama în această profesie şi a dus pe mai departe prestigiul acestei biblioteci. Moderator a fost doamna Georgeta Tănăsoaica- Director la Biblioteca Orăşenească „A.E. Baconsky”. Au luat cuvântul personalităţi de seamă ale culturii vâlcene scoţând în evidenţă dragostea şi dăruirea Feniei Driva, bibliotecar-scriitor, pentru această profesie. Şi-au exprimat simpatia şi admiraţia pentru tot ceea ce a făcut dânsa pentru aceste minunate locuri călimăniştene dar şi pentru locuitorii acestor locuri. Printre aceştia amintim pe domnii: ing. dr. Mihai Sporiş, prof. univ. Ioan St. Lazăr, sociolog Ligia Olănescu Rizea, prof.dr. Gheorghe Dumitraşcu. Colecţia „Scriitori şi autografe” cuprinde autografe ale scriitorilor din arhiva şi „Cartea de onoare a Bibliotecii”, precum şi din arhiva personală a doamnei Florica Driva şi a fiicei sale, Fenia Driva. Găsim în paginile acestui volum, ce va rămâne ca mărturie şi document peste timp, numele şi autografele a 230 de scriitori români din toate colţurile ţării care au poposit pe meleagurile călimăneştene.
Cu o parte dintre ei doamna Florica Driva s-a întâlnit acolo sus, în lumea veşnică. Printre aceştia aş enumera pe Anatol Eftimie Baconsky – al cărui nume îl poartă Biblioteca din Călimăneşti, Grigore Vieru, George Ţărnea, Ion Ţugui, Alexandru Jebeleanu, Costea Marinoiu, Petre Petria şi mulţi alţii.
Dar în acest volum apar şi scriitori contemporani de la cei consacraţi până la cei mai tineri printre care aş aminti pe : George Achim, Gheorghe Dumitraşcu, Ioan St. Lazăr, Petre Tănăsoaica, Felix Sima, Niki Ursei, Ileana Vulpescu, Fenia Driva, Mihai Sporiş, Gheorghe Mămularu, Adina Enăchescu, Petre Cichirdan, Constantin Geantă, Nicolae Ghinoiu şi mulţi alţii.
Întâlnirea a avut loc într-un cadru festiv şi emoţionant.
Felicitări distinsă Fenia Driva pentru conştinţiozitatea şi efortul depus în realizarea acestui volum „Scriitori şi autografe” ce va rămâne o vie mărturie a oamenilor de cultură pe care i-aţi cunoscut dv şi mama dv şi care au trecut pragul bibliotecii din oraşul de la poalele Muntelui Cozia şi de pe malul bătrânului Olt, Călimăneşti.

Ion Nălbitoru
 

Referinţă Bibliografică:
EVENIMENT CULTURAL LA CĂLIMĂNEŞTI / Ion Nălbitoru : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1314, Anul IV, 06 august 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Ion Nălbitoru : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ion Nălbitoru
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!