AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Actualitate >  


Autor: Ion I. Părăianu         Publicat în: Ediţia nr. 2081 din 11 septembrie 2016        Toate Articolele Autorului

ILORIAN PĂUNOIU - ÎNGERUL DE LA POPEȘTI - VÂLCEA
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
ILORIAN PĂUNOIU – Îngerul de la Popești - Vâlcea 
  
Vineri, 9 septembrie 2016, în satul Meieni, comuna Popești, județul Vâlcea, la ora 12.oo, Ilorian Păunoiu, poet, membru al Uniunii Scriitorilor din România a ieșit pentru ultima oară din casa părintească, unde, într-o cameră a zăcut de o boală nevindecabilă: Distrofie musculară progresivă de tip Duchenne, timp de 29 de ani, și, așa, imobilizat în pat atâția ani, se considera ”un om normal” cum însuși afirma. 
  
A scris și publicat versuri de o rară sensibilitate sufletească. 
  
...Lume și lume... 
  
Toți vecinii, sătenii, mai puțin doamna primar, Aurora Măgură, consilierii locali (rușine! mai au mulți Iloriani?), n-au catadicsit să fie prezenți, cel puțin să mulțumească prietenilor, colegi de breaslă: poeți, scriitori, artiști plastici etc. veniți din Vâlcea, Drăgășani, Slatina, Craiova, Tg. Jiu... 
  
Venirea prietenilor să-l conducă pe ultimul drum pe poetul iubirii, Ilorian Păunoiu, nu a fost un mare efort. Doresc să-i nominalizez... Craiova: Daniela Tiger, Gabriela-Georgeta Ciucă, Cristina Bălășoiu și Augustin Jianu; Drăgănești- Olt: Liliana Terziu; Drăgășani: Marian Bărăscu; Vâlcea: Nicolae Nistor, Zenovia Zamfir, Nicu Cismaru, Marian Pătrașcu, Ion Soare, Violeta Scrociob, Gheorghe Cărbunescu, Nelu Barbu și părintele Nicolae State-Burluși, care, alături de preotul-paroh, Florea Popescu și alți trei preoți au oficiat slujba de înmormântare. A fost prezent și Ion Părăianu, însoțit de prietenul Nicolae Garaiman și fiica acestuia, Mirabela Garaiman, din Roșiile, Vâlcea. 
  
Drumul până la biserică să fi fost de 400/500 de metri. Cortegiul funerar urma carul mortuar într-o liniște deplină. În mintea fiecăruia, una după alta, treceau imagini cu chipul de copil și înger ale lui Ilorian. 
  
În pronaos și naos erau zeci de credincioși. Eram lângă domnul profesor dr. Ion Soare. Mai la dreapta erau poeții Nicu Cismaru și Nelu Barbu. 
  
Ilorian cu mâinile subțiri ca firele de crini împreunate pe piept, ca în semn de închinăciune, aștepta sărutul prietenilor care lăcrimau la cuvintele duhovnicești exprimate de preotul paroh, Popescu Florea, un preot solid, puternic, asemuind unui voievod, cu un chip trufaș de sfânt, desprins dintr-o icoană. M-a impresionat până la lacrimi slujba completă, (cca. trei ore), pe care, preoții ăștia, tineri, o țin, cum se zice, de ochii lumii. 
  
Când, în final, a ținut o prelegere despre copilăria și viața lui Ilorian Păunoiu, toți cei prezenți au devenit stane de piatră. Nu mișca unul; erau galbeni, negri, vineți de durere. 
  
Despre poetul Ilorian Păunoiu și opera lui au vorbit preotul Nicolae State Burluși, profesor dr. Ion Soare, care are meritul de al fi descoperit și publicat în revista „Vâlcea literară” (1986). După debut a publicat în revistele Tribuna (Cluj-Napoca) și Luceafărul (București). A înființat Cenaclul „Lumina” în comuna natală, Popești, 2001; iar la Rm. Vâlcea a înființat Cenaclul „Lumină lină”. 
  
A avut emisiuni la multe posturi de radio și televiziune. 
  
A fost membru al Uniunii Scriitorilor din România. 
  
A primit numeroase diplome și premii pentru volumele publicate, pe care îmi îngădui să le amintesc, pentru mulți, necunoscute: Strigarea numelui – 1998; Jocul secundei – 1999; Scrisori către aproapele – 2000; Introducere în agapologie (eseuri), – 2000; Balul reginelor – 2002; Arheologia sensibilă – 2002; Agapologia. Logodna iubirii cu libertatea – 2014; Unde-s iubirile de ieri? – 2015. 
  
Revenind la momentul evenimentului, au mai luat cuvântul Nicu Cismaru, Marian Pătrașcu (Rm. Vâlcea), iar, când poeta Daniela Tiger (fondatoarea cenaclului Cafeneaua Literară Cetatea Băniei, Craiova), în numele delegației, a luat cuvântul și a recitat poezia lui Ilorian Păunoiu, ”Bucurați-vă...”, cu atâta emoție, că suspina înăbușit, ceea ce a transmis întregii adunări. Au fost clipe de vis. 
  
Ca prieten și vâlcean doresc să mulțumesc tuturor prietenilor de breaslă veniți din toată Oltenia și nu numai, să-l conducem pe Ilorian Păunoiu pe ultimul drum pământesc; că el are drumul lui spre ceruri, în Împărăția lui Dumnezeu, unde, peste noi toți este toată voia Lui. 
  
Pe Ilorian să-l aibă sub aripa ocrotitoare, să-l păzească și veșnic să-l odihnească în deplină pace! 
  
Nu închei aceste rânduri până nu scriu cu majuscule numele surorii lui Ilorian Păunoiu, RODICA MATEI, care s-a pătimit mai mult decât el, în cei douăzeci și nouă de ani, țintuit la pat [1987-2016]. 
  
Nu pot să nu scriu cu aceleași litere numele distinsei doamne preoteasă LILI POPESCU – soția preotului-paroh, după câte i-am reținut numele, pentru o atenție deosebită față de toți cei ce l-au petrecut pe ultimul drum pe copilul permanent zâmbăreț – ILORIAN PĂUNOIU, ca și pe doamna Maria Mihaela Matei, expert în arta culinară, tuturor plăcându-le mâncarea de pomană pregătită, ca la țară, la ceaun, la foc, pe vatră. 
  
DOAMNE, IARTĂ-L ȘI-L ODIHNEȘTE VEȘNIC ÎN PACE!!! 
  
Ion Părăianu 11. 09. 2016 
  
Daniela Tiger 
  
Poezia ”Bucurați-vă...” recitată de poeta Daniela Tiger: 
  
BUCURAȚI-VĂ... 
  
19.06. 2015 
  
Bucurați-vă de păsări 
  
care cântă-n zori de zi; 
  
bucuraţi-vă de rouă 
  
și de jocul de copii! 
  
Bucurați-vă de alge, 
  
bucurați-vă de nori; 
  
bucurați-vă de pace, 
  
și de șiruri de cocori! 
  
Bucurați-vă de vise, 
  
bucurați-vă de stele, 
  
de cireșe, de caise 
  
şi de versurile mele! 
  
Bucurați-vă cu teii 
  
și cu floarea de salcâm 
  
bucurați-vă cu mieii 
  
când umblați desculţi prin fân! 
  
Bucurați-vă, celule, 
  
de lumina necreată; 
  
bucurați-vă, voi, hule, 
  
în prăpastia semeață! 
  
Bucurați-vă de cântec, 
  
bucurați-vă de mare; 
  
bucurați-vă de munte, 
  
bucurați-vă de soare! 
  
Bucurați-vă că sunteți 
  
și că vine-o dimineață; 
  
bucurați-vă de zâmbet, 
  
bucurați-vă de viață! 
  
Bucurați-vă! 
  
Referinţă Bibliografică:
ILORIAN PĂUNOIU - ÎNGERUL DE LA POPEȘTI - VÂLCEA / Ion I. Părăianu : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 2081, Anul VI, 11 septembrie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Ion I. Părăianu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ion I. Părăianu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!