CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Ganduri >  


Autor: Ion Cârstoiu         Publicat în: Ediţia nr. 2043 din 04 august 2016        Toate Articolele Autorului

ŞOARECE/MOUSE
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Dicţionarele curente explică rom. şoarece prin lat. sorex. Despre acesta se spune că e cuvânt de origine mediteraneană, cf. gr. uras şi ar proveni din i.e. *suer- „a scoate un zgomot, bâzâit, zumzăit“ (sic!) După noi, există o asemănare între şoarece şi soare. Se ştie că şoarecele e rozător, care roade deci. Chiar cuvântul a roade vine din lat. radere, rodere, pe ungureşte rág. Se vede relaţia cu soarele egiptean. De asemenea, aici trebuie amintit numele şobolanului rat în latină, germanice, cu etim. necunoscută ori obscură. După noi, comparăm rat cu rato- „soare“ în limba are'are din Oceania. 
  
Putem continua cu tc. fare, arab far comparabile, după noi, cu v. iran. hvar, astrul zilei (hv>f ca în cafea); de acolo şi farul ce luminează. 
  
Un cuvânt indo-european pentru „şoarece“ este *mus, în domeniul estic muš (slavă, iraniană, indiană). Noi îl comparăm cu i.e. * moš „soare“ cf. asiro-babil. šamaš cu ša decupat. O dovadă e nubianul mash „soare“. În mod ciudat, se pare că chinezii au prima parte din šamaš fiindcă la ei şoarecele se numeşte shu adică šu cu a>o>u. 
  
Iată şi alte exemple: arab 'adal „şoarece de câmp“ se compară cu arawak (Haiti, Rep. Dominicană) hadali „soare“. Poate că strămoşii arawakanilor au trăit mai aproape de Africa. Dar şobolanul garri din provensală (Franţa de Sud) reflectă exact numele soarelui în ngadjon (australiană) unde este garri. În vechime strămoşii australienilor vor fi locuit mai aproape de Franţa! 
  
De numele soarelui giro în limba bassa (niger-congo) se leagă somalezul jiir, finl. hiiri, est. hiir, magh. egér. Gr. heleios „şoarece“ este evident în legătură cu helios „soare“. Sobolul ce stă la baza lui şobolan se compară cu i.e. *suel- „soare“ cu u > b. Vezi şi pey „şoarece“ în sherpa (Nepal) ~ pay „soare“ în kiowa (nat. american). 
  
Rozătorul de care vorbim se numeşte daga în limba tagalog (Filipine) ; îl deducem din daga „soare“ în circassiană (cercheză, în Caucaz). Tot aşa lituanul pele e în relaţie cu Apollo/ Apelo, zeu al soarelui la greci. Să adăugăm că acest zeu se mai numea Apollo smintheos de la sminthos „şoarece de câmp“ şi era înfăţişat antropomorfic cu un şoarece în mână sau sub talpa piciorului. Învăţaţii nu cunosc relaţia cu şoarecele. Să adăugăm mell „şoarece“ în udi (Azerbaidjan), cf. malh „soare“ la ceceni, cf. irl. luch [luh] „şoarece“: lugh [lu:], zeul soarelui la vechii celţi. Tot aşa thai [nu], jap. nezumi le comparăm cu soarele ne în burmeză, niyma în tibetană; bascul sagu „şoarece“ ~ saku „soare“ în limba kaddo (nat. amer.); tamil eli seamănă cu gr. helios „soare“; panya „şoarece“ în egipt., „şobolan“ în swahili le comparăm cu pan „soare“ în limba xinca din Guatemala. Cf. saengjwi „şoarece“ (coreeană) ~ sngi „soare“ în khasi. 
  
Adăugăm: bera „şobolan“ în hausa (Nigeria) ~ beru „soare“ (malto, dravidiană, sudul Indiei); kuma în tonga ~ kam, kham „soare“ în ţig., nagameză (estul Indiei); sîçan în turcă ~ siqiniq „soare“ în eskimo, suka „stea“ (dravid.). Citim pe internet despre Apollo smintheos că „his mouse connection is less clear“ şi că avea templu în oraşul Chrysa or tocmai krysa înseamnă „şobolan“ pe ruseşte şi îl explicăm prin khors „soare“. 
  
Legătura rozătoarelor cu soarele este că ele rod cu dinţii. Dar este şi soare cu dinţi! Cf. şi ut „şoarece“ (ket, Yenisei): sumer. Utu „soare“. 
  
În kryts şoarecele e qal, k'ul în limba lak (Daghestan) ~ sl. kolo „roată“, kala „soarele“, (hawaiană), kalynda „soare“ (skr.). 
  
P.S. Urmăriţi comentariile de mai jos 
  
Referinţă Bibliografică:
ŞOARECE/MOUSE / Ion Cârstoiu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2043, Anul VI, 04 august 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Ion Cârstoiu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ion Cârstoiu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!