CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Meditatie >  


Autor: Ion Cârstoiu         Publicat în: Ediţia nr. 1805 din 10 decembrie 2015        Toate Articolele Autorului

YAHU,YAHVE,IEHOVA
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Acesta era zeul suprem al evreilor care era ţinut secret şi pronunţat o singură dată pe an de Yom Kipur, de către preotul cel mare.  
 
Despre semnificaţia numelui unii autori au presupus că e personificarea deşertului, zeu al furtunii sau că e un totem (leu, taur). Alţi cercetători propun ipoteza că acesta e un zeu tribal al atmosferei şi fenomenelor cereşti, în special al trăznetului. Semnificaţia termenului se tâlcuieşte: „Cel ce există“, „Cel ce este“, „Cel care face să existe“, „Cel care creează“. În Tokarev, Religia, p. 350, citim: „Însuşi numele lui Jahwe nu a căpătat o descifrare corespunzătoare. O interpretare lingvistică satisfăcătoare a acestui cuvânt nu există nici azi. E posibil ca el să nu fi fost de origine ebraică“.  
 
Ştim că în toate limbile denumirea de „zeu“ vine de la „cer“, adică acelaşi cuvânt înseamna şi „cer“ şi „zeu“ (aşa era Diauspitar la v. ind., An la sumerieni, Jupiter la romani, num la samoezi. De ce Yahu n-ar însemna „zeu“, zeul cerului ca cele de mai sus? Am ales Yahu pentru că mulţi cred că aceasta e forma cea veche, dovadă în numele teoforice: Mikajah, Matijah, Zekarjah, Josephjah, Elijahu etc. şi noi îl deducem din prehititul (i)yah „cer“ (inf. C. Daniel, Gând. hit. în texte, p. 138). Se ştie că evreii au venit în Palestina din Mesopotamia. Aici ei au găsit pe hitiţi, iar înaintea acestora fuseseră prehitiţii. Se ştie că Abraham îi numeşte pe hitiţi „popor al ţării acesteia“ (Geneza XXIII, 7), el însuşi fiind străin. De la hitiţi Abraham a cumpărat o ţarină şi o peşteră unde s-o îngroape pe Sara, soţia sa. În veacurile următoare relaţiile cu hitiţii vor continua: Esau se căsătoreşte cu două neveste hitite, iar marele rege Solomon este fiul Baţsebei, soţia lui David. Şi Solomon îşi ia soţii hitite. Se mai ştie că Moise a fost cel care a introdus cultul lui Yahu (Iahwe), că el nu aparţinea tribului iudeu, ci celui levit, din care se recrutau preoţii şi slujitorii lui Yahu. Dar în ebraică se ştie că u > e (Uruk > Erek etc.) şi atunci ne întrebăm dacă e o relaţie între tribul hitit luvit şi tribul ebraic levit. Că Yahu era zeul cerului se deduce şi din V.T., Isaia, XLV, 5-7: „Eu întocmesc lumina, eu plămădesc întunericul“. Yahu producea fulgerul, numit focul lui Iahwe.  
Urmariti comentariile de mai jos.Ion Carstoiu  
Referinţă Bibliografică:
YAHU,YAHVE,IEHOVA / Ion Cârstoiu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1805, Anul V, 10 decembrie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Ion Cârstoiu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ion Cârstoiu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!