CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Ganduri >  


Autor: Ion Cârstoiu         Publicat în: Ediţia nr. 1518 din 26 februarie 2015        Toate Articolele Autorului

ORIGINEA LIMBAJULUI.FLOARE.BUNGA BUNGA/THE ORIGIN OF LANGUAGE.FLOWER.BUNGA BUNGA.
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
FLOARE. Şi cuvântul acesta se pare că vine de la „soare“. 
  
Magh. virag este exact ca şi wirag virag „soare“ în limba budukh (Daghestan, Azerbaidjan), iar i.e. *bhel-, bhlo „floare“ pare comparabil cu bel, beil „soare“ în rohingya şi în celtice. Aici e şi lat. bellus „frumos“. Cf. şi Apolo cu p > b. 
  
Ebr. prah „floare“ se compară cu thai prahtit „soare“, cu pari „soare“ în yupultepec şi baure (lbă arawak), *par „soare“ din proto- yuman (hakan) şi cu focul pur, por, para în gr., cor., slavă, arabul zahra poate fi legat de zaah „soare“ (lba seri), ucr. zori „stea“, iar tc. çiçek de kika „cer“ în chibcha, de kiki = köki „soare“ în jebero (Peru) şi mai ales de chichi „lună“ în limba kuna cf. chichi „astru diurn” in txicao, Brazilia. 
  
Gr. luludi „floare“ cf. lol „floare“ în itza şi ţig. lulugi se apropie de ţig. lolo „roşu“, de arab. hilal „lună“ şi lal „soare“ în matagalpa (Nicaragua). Nimic despre gr. anthos „floare“. Totusi antu, ante, anti „soare” in mapuche, Peru. 
  
În schimb slavul ţvet „floare“ şi tebe „lună“ în boruca (America Centrală) par a avea ceva în comun, iar chin. hua „floare“ (şi swahili ua), după noi, cf. huo „foc“ ← hur în armeană < hor „soare“ (iran.). În sfârşit jap. hana poate fi derivat din kan, kon „soare“ în chimu (America de Sud). În jap. saku „a înflori“ se compară cu saku „soare“ în limba caddo. 
  
Iata si alte denumiri ale"florii": ruva in limba shona,Zimbabwe, cf.ruva"soare" in chaga, Tanzania; mala"floare" in sinhaleza,Ceylon, fata de malh"astrul diurn"cecena;romanescul floare e derivat din latinescul flos,la genitiv floris;legat de flos este germ.blossom.Mai apropiate de Apolo,zeul soarelui, sunt:phul in asameza si bengali,pul in garo,India, ,phula in nepali,pull in baluchi,,Pakistan,,floarea se numea pulla in vechea indiana,pu in tamil,(dravidiana,India).Cel mai mult seamana cu lat.flos ful in rohingya,nord-estul Indiei prin consoana f. 
  
O alta grupare o reprezinta numele florii gal in limba iraniana laki,gul in kazaha si pashto,Afganistan, gol in persana, gele in lituaniana, toate comparabile cu gal"foc" in mongola, ghali''soare" in klatskanie, Alaska.Sa adaugam tom"floare" in ainu,Japonia~toma"astrul zilei" in wiyot, California. Si vorba mendok"floare" in limba sherpa, Nepal, aminteste de soarele mandu la aborigenii australieni.In sfarsit in idiomul kuwi, sudul Indiei, floarea e punga , care in limba ayapathu,Australia, inseamna "soare".Cu p=b gasim bunga"floare" in indoneziana si malay.In mod ciudat bunga bunga "is a phrase of uncertain meaning that dates from 1910,and a name for an area of Australia dating from 1852.By 2010 the phrase has gained popularity in Italian and international press to refer to former Italian P.M.Silvio Berlusconi's sex parties"(Internet).De ce florile sunt legate de "soare",dupa culoarea rosie,galbena,dupa forma relativ rotunda ca si a astrului diurn,pentru frumusetea lor? 
  
Asadar fetele de la petrecerile lui Berlusconi erau metaforic"flori"?! 
  
Prof.Ion Carstoiu 
  
Referinţă Bibliografică:
ORIGINEA LIMBAJULUI.FLOARE.BUNGA BUNGA/THE ORIGIN OF LANGUAGE.FLOWER.BUNGA BUNGA. / Ion Cârstoiu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1518, Anul V, 26 februarie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Ion Cârstoiu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ion Cârstoiu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!