CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Comentarii >  


Autor: Ioana Stuparu         Publicat în: Ediţia nr. 1388 din 19 octombrie 2014        Toate Articolele Autorului

 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
RĂTĂCITOARELE DRUMURI 
  
roman de Geni DUŢĂ 
  
Voi începe în mod special cu o discuţie de la pagina 41, dintre două personaje importante, Eva şi Mihai, ale romanului mai sus amintit, apărut în 2012, la Editura Fast Editing. 
  
Mihai: „Uneori mă intrigi, Eva. Ai aşa un aer de parcă tu ştii lucruri pe care alţii nu le ştiu”. 
  
Eva: „Aşa este, dar nu mi-e foarte clar ce ştiu, mai degrabă presimt, am flashuri. Ştii, în flashurile astea am senzaţia că timpul meu e foarte scurt şi că trebuie să mă grăbesc”. 
  
Am început cu acest dialog, din dorinţa de a aduce în prim plan unul dintre motivele care m-au impresionat în această carte: meticulozitatea cu care sunt analizate personajele. Cu ochii minţii, autoarea ştie şi reuşeşte să pătrundă dincolo de ce se poate observa în mod obişnuit la o persoană. 
  
Am descoperit-o adesea pe Eva căutând răspunsuri la întrebări în propria-i conştiinţă, alteori depăşind nivelul omenescului, navigând cu gândul prin univers, simţămintele ei spunându-i că numai acolo, sus, este cineva care cunoaşte toate răspunsurile. 
  
Personajele romanului sunt tineri din perioada studenţiei, fete şi băieţi care şi-au luat viaţa în piept, cu bune şi cu rele, spre a-şi urmări ţelul propus. Este vorba de persoane ambiţioase, dedicate studiului, proiectelor, calităţi care îi ajută să depăşească momentele dificile apărute în viaţă sub diferite forme: familii destrămate, sărăcie, probleme de sănătate, dragoste neîmpărtăşită şi multe, multe altele. De asemenea, le sunt la îndemână tinereţea, legăturile de prietenie – unele cimentate încă din anii copilăriei, cum este cea dintre Eva şi Andreea - , altele înfiripate instantaneu, caracterele, sinceritatea, colegialitatea, colaborarea, iubirea. 
  
„Rătăcitoarele drumuri” este o carte bine închegată, firul epic fiind derulat cu pricepere de către autoare de la prima pagină, până la ultima. Poezia frazei este una dintre caracteristicile acestei scrieri. 
  
Am descoperit în Geni Duţă o scriitoare sensibilă, talentată, nu numai o romancieră ci şi o poetă, dovadă fiind volumul de poezii „Vis de tinereţe” publicat în 2009, în cuprinsul căruia se află creaţii chiar din anul 1968, iar din consemnările de pe pagina 4 reiese că debutul poetic a avut loc la vârsta de 18 ani, în revista „Ţara visurilor noastre”. De asemenea, scrie literatură pentru copii: „O poveste cu Fetica Frumuşica”, precum şi lucrări cu teme de spiritualitate: „Izgonirea din Rai”. 
  
Deşi publicat în 2012, romanul „Rătăcitoarele drumuri” este conceput cu vreo trei decenii în urmă, în 1981 autoarea participând cu el la concursul de debut al Editurii Albatros. 
  
IOANA STUPARU 
  
Bucureşti, 7 octombrie 2014 
  
Referinţă Bibliografică:
RĂTĂCITOARELE DRUMURI , roman de Geni DUŢĂ - recenzie de IOANA STUPARU / Ioana Stuparu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1388, Anul IV, 19 octombrie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Ioana Stuparu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ioana Stuparu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!