CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Cugetari >  


Autor: Ioan Ciorca         Publicat în: Ediţia nr. 1790 din 25 noiembrie 2015        Toate Articolele Autorului

INSTINCTUL DE CONSERVARE
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
INSTINCTUL DE CONSERVARE 
  
Cândva, pe la jumătatea secolului XX, pastorul Martin Luther King – militant asiduu pentru drepturile civile ale populaţiei afro-americane, spunea: „Oamenii se urăsc pentru că se tem unii de alţii; se tem pentru că nu se cunosc; nu se cunosc pentru că nu comunică”. 
  
„Nimic nou sub soare”, ar spune Solomon, regele Israelului antic. Şi totuşi... nu pot să nu mă întreb: „Ce anume ne împiedică să comunicăm? Care este sursa acestui comportament ostil al omului faţă de seamănul său?” 
  
Ostilitatea aceasta am întâlnit-o în toate sferele vieţii sociale: la locul de muncă, la şcoală, în autobuz, în trafic, în parcuri, în supermarketuri etc. 
  
În opinia mea, răspunzător de adversitatea faţă de necunoscut, este instinctul de conservare, cu tot acel complex de reflexe necondiţionate constituind un arhetip transmis genetic de la primul homo sapiens pomenit în materialitatea lumii, până la ultimul nou născut din actualitate. Acest instinct, ce transcede gândirea raţională acţionând independent de voinţa noastră, ne determină – la primul contact cu o persoană necunoscută – să o privim ca pe un potenţial duşman. 
  
Pentru a demonstra adevărul acestei afirmaţii, voi face apel la două exemple care, deşi sunt cunoscute de toată lumea, poate că nu au fost înţelese în suficientă măsură. Cine nu cunoaşte legenda biblică a lui Cain şi Abel? Potrivit acesteia, Cain a fost cel dintâi fiu al lui Adam şi al Evei, al primilor oameni de pe pământ. Cel de-al doilea fiu al acestora a fost Abel. În momentul în care îşi simte periclitat statutul social în cadrul familiei, prin faptul că Dumnezeu apreciază mai mult darul adus de Abel, Cain îşi ucide fratele. Acelaşi comportament ostil răzbate apoi şi din prima sa acţiune din exil. Cea dintâi grijă a lui Cain după ce Dumnezeu îl alungă, este aceea de a construi o cetate, dovadă a spaimei sale care îi transforma pe vecinii săi necunoscuţi în potenţiali duşmani. 
  
Cel de-al doilea exemplu provine din zorii creştinismului, localizat în timp în vremea regelui Iudeei, Irod cel Mare, care a domnit între anii 34 î.Hr. - 4 î.Hr. Imediat după urcarea sa pe tron, acesta a ordonat uciderea tuturor nou născuţilor din Betleem, a căror vârstă era sub doi ani la vremea respectivă, încercând în acest mod să contracareze o profeţie potrivit căreia domnia îi era ameninţată de unul dintre respectivii copii. De asemenea, se pare că Irod cel Mare ar fi ordonat apoi şi distrugerea registrelor cu date genealogice ale prezumtivilor urmașilor ai regelui David, îndreptăţiţi de a urca pe tron. 
  
Şi Irod, asemenea lui Cain, s-a simţit ameninţat de un potenţial duşman, iar instinctul său de conservare i-a „poruncit” să acţioneze în consecinţă. 
  
În contemporaneitate, lucrurile nu s-au schimbat. S-au modificat doar modurile de acţiune ale instinctului de conservare. Întâi, ostilitatea ancestrală se manifestă ca o pavăză faţă de un necunoscut care este un potenţial duşman. Apoi, în cazul când prima impresie capătă o oarecare consistenţă dată de zvonuri sau judecăţi cu valoare de sofisme, ea foloseşte ca suport moral lipsa de scrupule, iar sabia este înlocuită cu calomnia. 
  
Dacă ar fi să mă raportez la „Lebensraum”, la „spaţiul vital” – adică la conceptul filozoofic al germanului Friedrich Ratzel – aş spune că aşa precum popoarele au nevoie de un spaţiu pentru a se dezvolta, tot aşa şi omul ca entitate de sine stătătoare, în calitatea sa de individ asemănator dar nu identic cu ceilalţi, are nevoie de propriul său spaţiu. Probabil că apariţia unui necunoscut declanşază acel semnal de alarmă ancestral, vizavi de iminenţa unui potenţial atentat la „spaţiul vital personal” care îi asigură stabilitatea şi poziţia. 
  
Ei, dar cine nu cunoaşte sintagma potrivit căreia „Aparenţele înşeală”? Cred că pe baza adevărului ei verificat şi confirmat de practica socială, este necesară o reaşezare a opticii noastre faţă de necunoscuţii noştri semeni, oferindu-le posibilitatea de a beneficia de prezumţia de nevinovăţie. 
  
Ioan CIORCA 
  
Referinţă Bibliografică:
INSTINCTUL DE CONSERVARE / Ioan Ciorca : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1790, Anul V, 25 noiembrie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Ioan Ciorca : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ioan Ciorca
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!