AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Reportaj >  


Autor: Ioan Ciorca         Publicat în: Ediţia nr. 1752 din 18 octombrie 2015        Toate Articolele Autorului

DRUMUL MAREŞALULUI
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
DRUMUL MAREŞALULUI 
  
Un telefon primit într-un sfârşit de săptămână al unei toamne târzii, mi-a dat posibilitatea de a fece o incursiune în trecut, de a păşi pe un drum pierdut în negura istoriei şi a rememora evenimente petrecute în al doilea război mondial, aflate chiar din gura unuia dintre puţinii supraviaţuitorii ai acelor timpuri. Însoţit de doi prieteni am părăsit oraşul, având ca destinaţie „drumul lui Antonescu”, drum cu valoare strategică, ce face legătura între Măguri Răcătău – prin Muntele Rece – şi Valea Ierii. 
  
O mână de moţi, din cătunele Bordeşti şi Faţa risipite în creierii Apusenilor – cuprinzând bărbaţi lăsaţi la vatră, bătrâni, femei şi copii – la cererea Armatei române, în al doilea război mondial, au tăiat în versantul vestic al Muntelui Rece, un drum menit a facilita accesul spre zona Clujului. Lucrările la drum au început în 1940 şi s-au finalizat în 1943. 
  
Drumul lui Antonescu, drum strategic destinat facilitării pătrunderii Armatei române spre Gilău-Cluj 
  
Despre construcţia drumului lung de 22 de kilmometri, tăiat în stâncă – drum care încolăceşte în serpentine Muntele Rece – şi despre evenimentele petrecute atunci, prin anii 1940-1945, am aflat de la un localnic, din cătunul Faţa, situat chiar pe „drumul lui Antonescu”. În vârstă de 78 de ani, Gheorghe Dodea îşi aminteşte de acea perioadă, cu o acurateţe deosebită, reînviind cu lux de amănunte scene de viaţă din acele vremuri. 
  
„Aveam vreo şapte ani” – şi-a început bătrânul periplul prin amintiri – „când au început măsurătorile pentru drumul lui Antonescu. Aşa precum povesteau bătrânii – bunicul şi tata care au lucrat la drum – Antonescu se gândise la posibilitatea eliberării Ardealului de Nord şi a decis să deschidă o cale de acces a trupelor române din Valea Ierii, prin Muntele Rece spre Gilău şi Cluj. 
  
Ştiu de la tata că prin ’37, au venit doi ingineri de la Bucureşti şi au făcut măsurători între Valea Râştii şi Valea Ierii. După cum spun bătrânii, pe unul îl chema Vendel iar pe celălalt Brusch. Apoi lucrul la drum a început imediat. Întreaga lucrare a fost realizată manual, de către oameni veniţi de prin satele şi cătunele învecinate: de pe la Fineşel, din Hăşdate, din Bordeşti, din Faţa şi din Valea Ierii. Echipele de muncitori aveau doar târnăcoape, lopeţi, hârleţe şi roabe de lemn. Bucăţile de stâncă menite a consolida versantul au fost transportade pe un fel de tălpici de lemn, trase de caii. Bărbaţii au spart piatra şi au consolidat versantul, femeile au săpat fundaţia cu târnăcoapele, iar copii au bătătorit drumul cu maiul. 
  
Îmi aduc aminte că la vremea aceea au lucrat vreo 40 de echipe, formate fiecare cam din 20 de oameni. Şefii de echipă fuseseră aleşi de către inginerii de şantier, din rândul oamenilor care aveau ceva ştiinţă de carte. Drumul acesta – a continuat Gheorghe Dodea – e mai deosebit decât celelalte. Fundaţia lui este de piatră dură aşezată în cant şi bătută cu maiul de lemn. 
  
Peste acest postament, s-a aşternut un strat de nisip, bătătorit şi el în acelaşi fel. Apoi, s-a aşternut un rând de piatră spartă, adusă de la cariera din munte. Interesant este faptul că piatra fusese spartă manual. Zilnic, 20-30 de oameni lucrau la cariera aflată la «Pozdăru», chemată aşa după porecla omului pe terenul căruia se afla. Sarcina lor era aceea de a mărunţi piatra cu ciocanele. Alte echipe cărau apoi piatra spartă şi o aşterneau pe drum, fiind imediat bătătorită cu maiurile făcute din butuci de lemn strânşi cu cercuri de fier. Toată lucrarea era supravegheată de un singur inginer, pentru că celălalt s-a întors, probabil, la Bucureşti. Ştiu că venea în fiecare seară şi cerea calul de la tata, ca să inspecteze drumul. Pleca apoi spre culme, spre locul unde se află mănăstirea «la eroi», iar apoi cobora spre Gura Râşti, către uzina electrică. Sus, «la eroi», fusese construit un cuptor mare de pita. Muncitorii de la drum primeau gratuit câte o pită de patru kile. Mai primeau şi slănină, zahăr, făină şi alte alimente. Nimeni nu avea bani, aşa că se deschisese un fel de condică în care erau notaţi fiecare cu ce primiseră, iar la plată li se reţinea suma aferentă alimentelor căpătate. Da’ numa’ alimentele trebuiau plătite, că pita şi slana erau gratis.” „Şi pentru că lucrul la drum era greu” – a ţinut să precizeze nepoata bătrânului, Gabriela Dodea, în vârstă de 15 ani – „am auzit că nu se lucra zi lumină, ci numai opt sau zece ore.” 
  
„Aşa e” – a încuviinţat bătrânul, trezit brusc din visare. Apoi, după o scurtă pauză, menită a reface şirul gândului înterupt de intervenţia nepoatei sale, Dodea a continuat: „În 1940, drumul o fost gătat şi o venit chiar Antonescu să-l vadă. Apoi numa’ ce s-o terminat, că în ’44 o şi început războiu’.” 
  
Plutonul fix 
  
Privind în lungul drumului, cufundat în amintiri, bătrânul Dodea şi-a continuat povestirea: „Pe undeva, pe la Săvădisla, în partea ungurească a Ardealului, fusese amplasată o baterie de tunuri, într-un pâlc de sălcii, care controla toată zona. Vai, şi mulţi oamani o omorât… până într-o zi, când o coborât pe drumul lui Antonescu ruşii cu «katiuşele» şi-apoi praf i-o făcut. 
  
Prin toamna lui ’44, o venit un pluton de unguri, cu căruţe rechiziţionate de la Gilău, pline cu muniţie, ca să distrugă uzina electrică aflată la doi kilometri de Gura Râşti. Aicea, în cătunu’ nost’ i-o aşteptat «plutonu’ fix», alcătuit din bătrâni, femei şi chiar copii. Bărbaţii în putere erau duşi pe front. Plutonul fix – organizat de un ofiţer din Măguri, pe nume Vasile Dârdea – o reuşit să-i oprească, să ieie prizonieri şi să-i pună pe fugă. Când ungurii care s-or predat or văzut că au fost prinşi de bătrâni, femei şi copii, şi-or muşcat degetele de ciudă. 
  
În urmă or vinit ai noştri şi cam o lună de zile s-or tăt bătut, până or reuşit să treacă cătră Gilău, Floreşti şi Cluj.” 
  
La răscruce de drumuri şi de vânturi 
  
„Apăi” – a spus bătrânul Dodea – „pe culme, «la eroi», au fost adunaţi şi îngropaţi morţii. Încă şi în primăvara lui ’45, localnici culegeau morţii de prin împrejurimi. Datorită luptelor purtate, nimeni n-o avut timp să-i îngroape aşa precum se cere. Gropile erau puţin adânci, iar ploile şi zăpezile din toamna, iarna şi primăvara lui ’44-’45, l-au descoperit, în parte. Se vedeau mantalele şi îi cunoşteam care sunt ai noştri. I-am dus «la eroi» şi i-am îngropat acolo.” 
  
Pe un platou situat pe culmea muntelui, la o altitudine de 940 de metri, se află locul cunoscut în partea locului drept «la eroi». Aici îşi dorm somnul de veci ostaşii Batalionului 8 Vânători de Munte, căzuţi «pe drumul lui Antonescu», în luptele de eliberare a Ardealului de Nord, în toamna anului 1944. 
  
O cruce mare, din lemn sculptat de dibăcia meşterilor cioplitori din Muntele Rece, le veghează odihna. Aşezată la răscruce de drumuri şi de vânturi, ea domină versanţii Muntelui Rece, privind spre cele patru puncte cardinale, înspre Măguri-Răcătău şi către Valea Ierii. 
  
O capelă de lemn mâncată de cari şi înnegrită de vreme, fusese multă vreme loc de reculegere şi rugăciune, pentru călătorul venit să aducă un omagiu eroilor neamului. 
  
Locul vechiului lăcaş, a fost luat de către o construcţie nouă, ridicată după 1990, construcţie care adăposteşte Mănăstirea cu hramul „Înălţarea Domnului”. Prima sfântă Liturghie s-a ţinut în biserica noului edificiu, pe 8 mai 1995, spre slava lui Dumnezeu şi întru pomenirea Eroilor Neamului. 
  
Un drum uitat de autorităţi 
  
„De când a fost finalizat – adică din 1940 – la drumul ăsta nu s-o mai făcut nimic” – a spus cu supărare în glas, bătrânul Dodea. „Apa de pe versanţi era drenată de canale care străbăteau drumul, acoperite cu podeţe trainice, din lemn de stejar. Acum au dispărut şi podeţele, iar apa taie drumul pe unde vrea. Cam prin anul 2000 administraţia locală” – e vorba de cea din Măguri-Răcătău – „a adus tuburi de beton să înlocuiască vechile podeţe. Însă, pentru că «drumul lui Antonescu» a fost scos din categoria drumurilor comunale şi trecut la cele judeţene, administraţia şi-a luat tuburile şi n-a mai făcut nimic. La drumul ăsta, nimeni n-o mai lucrat din vremea lui Antonescu… şi-i păcat…” 
  
Ioan CIORCA 
  
Referinţă Bibliografică:
DRUMUL MAREŞALULUI / Ioan Ciorca : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1752, Anul V, 18 octombrie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Ioan Ciorca : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ioan Ciorca
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!