AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

REDACŢIA

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Cugetari >  


Autor: Ioan Ciorca         Publicat în: Ediţia nr. 1716 din 12 septembrie 2015        Toate Articolele Autorului

SECERA ŞI CIOCANUL
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
SECERA ŞI CIOCANUL 
  
Azi, la peste de două decenii de la aşa-zisa „revoluţie” din decembrie 1989, încerc să descifrez hermeneutica anilor care s-au scurs. Nu intenţionez a face o amplă analiză, ci doar – prin prisma cetăţeanului obişnuit – să dau „glas” câtorva gânduri care nu-mi dau tihnă. Văd tot mai mulţi semeni de-ai mei, tineri şi vârstnici, asumându-şi „prerogative” de analişti şi emiţând judecăţi de valoare despre vremurile trecute, fără a face distincţie între „bine” şi „rău”. 
  
Mă miră atitudinea aceasta, în special la cei trecuţi de prima tinereţe, iar modul lor de analiză îl consider drept un fel de „prostituţie politică” ce îi transformă în apologeţi ai actualei orânduiri. E vreo diferenţă între cei de „ieri” şi cei de „azi”? Nici una, cu excepţia „decorului”. În 1989 aveam industrie şi agricultură. Simbioza celor două ramuri principale ale economiei, pe lângă semiotica oficială a alianţei politice dintre ţărănime şi proletariatul industrial, fusese evidenţiată prin stema aflată pe steagul roşu, reprezentând secera şi ciocanul. 
  
După „revoluţie”, am aruncat „secera şi ciocanul” la „lada de gunoi a istoriei”. Semiotica „gestului”, am înţeles-o abia acum după aproape un sfert de secol de democraţie, când am constat că odată cu stema, am eliminat atât agricultura cât şi industria din România. Ba mai mult: am scapat de tandemul „Secera şi ciocanul”, iar în 2012, cu ocazia referendumului de demitere al unui preşedinte nedorit, ne-am pomenit cu „cerberii” zilei întruchipaţi de vaşnicii apărători ai valorilor democraţiei – cancelarul Germaniei Angela Dorothea Merkel şi preşedintele Comisiei europene José Manuel Durão Barroso – intrând cu bocancii în palida şi firava noastră democraţie, spre a călca în picioare voinţa covârşitoare a poporului. 
  
Ioan CIORCA 
  
Referinţă Bibliografică:
SECERA ŞI CIOCANUL / Ioan Ciorca : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1716, Anul V, 12 septembrie 2015, Gilbert, Arizona.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Ioan Ciorca : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ioan Ciorca
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către colectivul redacţional. Dacă sunt probleme de natură rasială, etnică sau similar, vă rugăm să ne semnalaţi imediat pentru remediere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate prin e-mail de către persoanele implicate prin subiectul lor vor fi retrase în timpul cel mai scurt de pe site.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!