CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Amintiri >  


Autor: Ioan Ciorca         Publicat în: Ediţia nr. 1704 din 31 august 2015        Toate Articolele Autorului

MICUL „CĂRĂUŞ SOCIALIST”
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
MICUL „CĂRĂUŞ SOCIALIST” 
  
Cei mai mulţi dintre noi îşi mai amintesc de celebrul „cărăuş” al epocii socialiste. Intrat în peisajul românesc prin omniprezenţa sa, TV-ul era întâlnit în cele mai diverse ipostaze: cărăuş de marfă, „salvator de vieţi” aflat în serviciul staţiilor de ambulanţă sau a formaţiunilor de pompieri, „apărător al patriei” în slujba unităţilor militare, „plimbăreţ” prin destinaţiile turistice ale Oficiului Naţional de Turism „Carpaţi” şi chiar drezină feroviară. 
  
Micul cărăuş socialist a debutat, în transporturi, după 1957, când, la uzina „Tudor Vladimirescu”, în paralel cu primele autobuze româneşti, a început şi fabricarea autoutilitarelor din gama TV, destinate transportului de pasageri şi mărfuri de mic tonaj. 
  
Începeau vremurile de glorie a industriei române. Mereu în acţiune, schimbându-şi înfăţişarea odată cu trecerea anilor în funcţie de evoluţia tehnicii şi specificul noilor sectoare de transport, micul cărăuş era un partener de nădejde al tuturor activităţilor economice. 
  
Pe vremea aceea, românii ştiau să facă orice. Cine şi-ar fi putut imagina că peste doar trei decenii, industria avea să fie considerată drept „fiare vechi cu valoare de fiare noi”, iar ţara urma să fie supusă unui proces „ştiinţific” de dezindustrializare? 
  
Ioan CIORCA 
  
Referinţă Bibliografică:
MICUL „CĂRĂUŞ SOCIALIST” / Ioan Ciorca : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1704, Anul V, 31 august 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Ioan Ciorca : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ioan Ciorca
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!