CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Cugetari >  


Autor: Ioan Ciorca         Publicat în: Ediţia nr. 1702 din 29 august 2015        Toate Articolele Autorului

AŞTEPTAREA
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
AŞTEPTAREA 
  
Deseori, în discuţiile purtate pe mobil, se întâmplă ca interlocutorul să te întrerupă brusc, spunându-ţi: „Mai vorbim! Hai că mă sună cineva!”. 
  
Ce ascunde, oare, acest imperativ? Ce denotă faptul că suntem „disperaţi” ca nu cumva să ratăm vreun apel? Pe de o parte, din punct de vedere semiologic, tematizarea comunicării este caracteristica actualei etape a istoriei filosofiei, totul reducându-se doar la ceea ce poate fi comunicat sau semnificat, lume devenind un spaţiu al semnificaţiilor. Pentru că există limba, omul trăieşte în lume spre deosebire de animalul care trăieşte în mediu. Aceasta înseamnă că întreaga noastră viaţă este nu numai strâns legată de semnificaţii, ci chiar imposibilă fără acestea. Pentru „comunicare”, nu există decât semnul – ceea „ce este”, sau ceea ce se poate cunoaşte – totul nefiind altceva decât ceea ce poate a fi comunicat sau semnificat. Probabil, imperativul „Hai că mă sună cineva!” nu este altceva decât confirmarea – de care avem nevoie în permanenţă – a faptului că existăm. 
  
Pe de alta parte, cred că imperativul cu pricina ascunde o tainică aşteptare, o aşteptare transcedentală, izvorâtă din faptul că omul este o fiinţă socială. Aşteptarea se împleteşte cu nativa noastră curiozitate. Aşteptăm să fim sunaţi, adică dorim să fim căutaţi de ceilalţi, să fim în angrenaj, să fim în circuit. 
  
De altfel, suntem în aşteptare, pe tot parcursul nostru în planul terestru. Încă din frageda copilărie, suntem în aşteptare: aşteptăm să creştem mari, aşteptăm să mergem la şcoală, aşteptăm să sfârşim şcoala, aşteptăm să ne integrăm – cu drepturi depline – în comunitatea ai cărei membri suntem şi să ne asigurăm singuri mijloacele de subzistenţă. Apoi, aşteptăm să ieşim din mecanismul social în care am fost angrenaţi, dobândind odihna şi liniştea vârstei senectuţii. În final, deşi nu o aşteptăm, vine – implacabil – dispariţia noastră fizică din materialitatea lumii. Problema este „Ce anume mai aşteptăm apoi?” 
  
Ioan CIORCA 
  
Referinţă Bibliografică:
AŞTEPTAREA / Ioan Ciorca : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1702, Anul V, 29 august 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Ioan Ciorca : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ioan Ciorca
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!