AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

REDACŢIA

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Impact > Analize >  


Autor: Ioan Ciorca         Publicat în: Ediţia nr. 1700 din 27 august 2015        Toate Articolele Autorului

ÎNVĂŢĂMÂNTUL ŞI REFORMA
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
ÎNVĂŢĂMÂNTUL ŞI REFORMA 
  
Din 1989 şi până acum, „reforma” ne-a bulversat existenţa. Acestei paradigme i-au căzut pradă relativa noastră linişte, bruma noastră de bunăstare, de trai decent, sentimentele de mândrie naţională, precum şi limba noastră strămoşească. 
  
La fel ca întotdeauna, când am înlocuit, prin „revoluţie”, un mod de producţie cu altul, n-am folosit ceea ce era bun în vechea „infrastructură”, ci am distrus totul, reinventând totul, începând chiar cu redescoperirea roţii. Am senzaţia că aşa este şi în învăţământ. 
  
Dacă înainte de ‘89, mult ocărâtul sistem educațional comunist fusese bine structurat şi stabil, permiţându-i elevului să opteze pentru o anumită specializare şi să stabilească etapele pe care urma să le parcurgă, în vederea atingerii ţintei propuse, astăzi e cu totul altceva. Regulile se schimbă în timpul jocului, pentru că fiecare ministru care s-a perindat pe la conducerea Ministerului învăţământului, a căutat să-şi lase amprenta asupra sistemului. 
  
Rezultatele se văd cu ochiul liber. Comparând ceea ce a fost cu ceea ce este azi, nu pot să nu mă întreb de ce, vechiul sistem de învăţământ – structurat în opt ani de şcoală generală, trei ani şcoală profesională sau patru ani de liceu şi patru ani de facultate – a fost considerat necorespunzător? De asemenea, mă întreb ce au făcut cei care s-au perindat pe la conducerea Ministerului învăţământului, din 1989, până în prezent? Iată posibilele răspunsuri pe care le-am găsit: au descoperit miezul în pâine, au pus cozi la cireşe, au dat găuri în macaroane, au investit banii publici în apa sâmbetei, această muncă fiind, cu certitudine, corolarul întregii activităţi. 
  
Ioan CIORCA 
  
Referinţă Bibliografică:
ÎNVĂŢĂMÂNTUL ŞI REFORMA / Ioan Ciorca : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1700, Anul V, 27 august 2015, Gilbert, Arizona.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Ioan Ciorca : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ioan Ciorca
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către colectivul redacţional. Dacă sunt probleme de natură rasială, etnică sau similar, vă rugăm să ne semnalaţi imediat pentru remediere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate prin e-mail de către persoanele implicate prin subiectul lor vor fi retrase în timpul cel mai scurt de pe site.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!