CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Amintiri >  


Autor: Ioan Ciorca         Publicat în: Ediţia nr. 1691 din 18 august 2015        Toate Articolele Autorului

PROFESORUL DE TEHNOLOGIE
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
PROFESORUL DE TEHNOLOGIE 
  
Pentru viitorul meseriaş care urmează a ieşi de pe băncile şcolii, „Tehnologia” este o materie deosebit de importantă, menită a-l introduce în tainele materialelor şi a utilajelor de prelucrare a acestora. Pentru mine, această materie nu doar că era importantă dar era chiar foarte plăcută. Să înveţi diagram fier-carbon, să afli cum sunt dispuşi atomii de carbon în structura materialului pentru ca în final să dea naştere fontei sau oţelului, nu-i un lucru de lepădat, mai ales că, în activitatea pe care o vei depune la viitorul loc de muncă, aceste cunoştinţe n-au să-ţi permită să te faci de ruşine încercând să sudezi o bucată de oţel de una de aluminiu sau două scânduri între ele folosind electrozi de lemn. De asemenea, să ştii ce fel de operaţiuni se pot executa pe strung, pe freză sau raboteză, nu-i de ici de colo. 
  
Primul profesor, pe care l-am avut la „Tehnologia materialelor”, era un tip carismatic. Omul era născut a fi profesor. Ce mai încoace şi-n colo? Avea har. Îşi iubea meseriea şi ne iubea şi pe noi, străduindu-se din răsputeri să ne înveţe „abecedarul” tehnologiei. Până şi principiul de funcţionare al regulatorului de presiune utilizat pentru sudura oxi-acetilenică a reuşit să ni-l întipărească în minte, încât nu l-am uitat nici azi, după aproape o jumătate de veac de la absolvirea liceului. Acolo unde limbajul desenului tehnic părea de neînţeles, explicaţia lui simplă şi oarecum vulgară, ne-a luminat pe toţi, deschizându-ne mintea. 
  
„Măi băieţi” – a început profesorul – „am să vă explic cum funcţionează regulatorul ca să puteţi pricepe. Imaginaţi-vă că sunteti într-o cameră de bae şi că staţi pe vasul de toaletă. În prealabil aţi dat drumul la apă în vană, iar apoi, trudiţi fiind de eforturile făcute pe ogorul învăţăturii aţi adormit. Apa curge, iese din vană şi – încet-încet – nivelul ei creste, depăşind înălţimea vasului de toaletă pe care staţi adormiţi visând la vacanţă. 
  
Cineva, din exterior, sesizând pericolul, vă înţeapă cu un băţ, prin conducta de scurgere a vasului. Ce se va întâmpla atunci? Vă veţi deştepta brusc şi veţi sari în picioare. Apa în exces se va scurge prin vasul de toaleta eliberat de către fundul vostru, pănă va coborâ la înălţimea acestuia. Daca vă veţi aşeza din nou, nivelul apaei va creşte iar. Dacă vă ridicaţi, surplusul se va scurge prin vasul de toaletă şi astfel se va pastra un nivel constant. La fel funcţionează şi regulatorul de presiune oxi-acetilenică. Aţi înţeles?” Un „Daaaa!” aprobativ şi prelung a fost confirmareă că misterul funcţionării regulatorului fusese elucidat. Şi cum puteai să nu înţelegi, după o astfel de explicaţie? Oricât de „blindat” ai fi mers la şcoală ca să nu te pătrundă lumina cărţii, tot izbuteai să pricepi. 
  
În anul următor, dragul nostru profesor a fost înlocuit. Cel care i-a luat locul, era opusul său: nu avea nici o aplecare spre materia pe care o preda. Cred că putea preda orice, întrucât ne dicta, citind din manual cuvânt cu cuvânt. La început, mi-am luat noţiţe şi am învăţat cu sârg, dar eforturile mele intelectuale nu reuşeau să sară de nivelul lui şase sau şapte. M-am resemnat. Nu am mai luat notiţe, mulţumindu-mă doar să urmăresc dictarea profesorului în manual şi să-l corectez atunci când greşea. Culmea! Îmi şi mulţumea pentru corectură! Apoi, într-o zi, profesorul de tehnologie a întrebat: „Cine ştie să desenez?” „Eu!” – am răspuns îndată, agitând două degete deasupra capului. „Bine! În pauză, te rog să desenezi maşina de îndoit tablă, din manual.” 
  
Zis şi făcut: în cele zece minute ale pauzei, am executat pe tablă un desen de toată frumuseţea, încât nici elevul de serviciu nu s-a mai îndurat să-l șteargă, el rămânând zile în șir dovada mută al incontestabilului meu telent. Profesorul a fost de-a dreptul încântat de opera mea de artă, iar de atunci, nivelul cunoştinţelor mele în matreie de tehnologie a atins cotele superioare, răsplătit fiind doar cu note de nouă şi zece. 
  
„Acesta e talentul, trebuie doar descoperit” – mi-am spus eu – şi am lansat următoarea maximă: „Un diamant are nevoie doar de o rază de lumină pentru a străluci!” 
  
Ioan CIORCA 
  
Referinţă Bibliografică:
PROFESORUL DE TEHNOLOGIE / Ioan Ciorca : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1691, Anul V, 18 august 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Ioan Ciorca : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ioan Ciorca
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!