CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Amintiri >  


Autor: Ioan Ciorca         Publicat în: Ediţia nr. 1690 din 17 august 2015        Toate Articolele Autorului

ALBASTRU TRANSCENDENT
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
ALBASTRU TRANSCENDENT 
  
Prin anul patru de liceu, la „Limba şi literatura română”, la un moment dat programa de învăţământ prevedea studierea poeţilor ermetici. Sincer, nu am înţeles niciodată şi – drept consecinţă – nu am apreciat acest gen literar greoi, exclusivist şi excesiv de intelectualizat în viziunea mea. 
  
Profesoara de „română”, cu toate că era de etnie maghiară – spre deosebire de etnicii unguri de astăzi – se vădea pasionată, aş putea spune chiar îndrăgostită de literatura noastră. Drept urmare, se străduia din răsputeri să ne transmită şi nouă – elevilor ei – această pasiune. În una din orele de română, chinuit de genul poeziei pe care nu o pricepeam, m-am pomenit dând glas exasperării: „Decât aşa ceva, prefer poeziile lui Alecsandri!” 
  
Replica profesoarei mele a venit prompt, menită să mă pună la punct şi să-mi arete unde îmi e locul: „Aceasta este dovada cunoştinţelor dumitale, care au rămas la nivelul lui Alecsandri!” 
  
Am tăcut, dar nu ruşinat, ci ofensat şi furios de-a dreptul, întrucât aveam pretenţii la mine în ceea ce priveşte literatura. Am tăcut, în timp ce mintea mea începuse să scormonească asiduu după un crunt plan de răzbunare menit a spăla afrontul care îmi fusese adus, în faţa întregii clase. 
  
După cursuri, am ajuns acasă fără ca setea de răzbunare să se fi estompat cât de cât. Am luat o carte din bibliotecă şi am prins a citi, la întâmplare şi în duşmănie, poezii ermetice, hotărât să scriu şi eu una. Şi am scris… am turnat versuri fără ritm şi fără rimă, versuri despre pământ, lună stele şi univers, versuri „albe” fără noimă, presărate cu cuvinte sonore dar inexistente, iar la final i-am pus un titlu… aşa… ca să fie. I-am zis: „Albastru transcendent”. 
  
La următoarea oră de română, m-am prezentat cu poezia scrisă în caiet. Cu o mutră spăşită şi cât se poate de serioasă, i-am spus doamnei profesoare: „Mi-am însuşit critica. Am citit poezii ermetice şi mi-am dat toată osteneala să le pricep, însă efortul a fost zadarnic. Am aici una din ele”. Am ridicat caietul deschis la pagina pe care scrisesem poezia şi l-am întins cu umilinţă spre „doamna de română”. Contrariată de brusca mea aplecarea spre ermetism, a luat caietul şi a început să citească. După câteva momente m-a întrebat: „Ştii tu ce înseamnă «transcendent»? „Nu ştiu” – am răspune eu cu privirea în pământ, abia stăpânindu-mi tremurul vocii, din pricina râsului care prinse să-mi zguduie întreaga fiinţă. „Ei vezi?” – a continuat profesoara – „N-ai cum să pricepi! Este o poezie de atmosferă. Încă din titlu, poetul crează atmosfera. «Transcendent» – cum să-ţi explic eu ţie ca să înţelegi? – înseamnă ceva… ceva de jos şi până sus… ceva care învăluie totul. Şi ce culoare, din spectrul luminii albe, este reverberate în atmosferă? Culoarea albastră, fireşte! Vezi cât de profund gândeşte poetul?” A continuat pe acelaşi ton superior şi cu aceeaşi vervă, să analizeze versurile mele, până a ajuns la un cuvânt pe care îl inventasem şi îl folosisem doar pentru sonoritate. „Nu ştiu ce înseamnă cuvântul acesta” – a spus „doamna de română” – „dar fii liniştit, nu te las în ceaţă. Caut în lexicon şi te lămuresc asupra sensului acestui cuvânt!” 
  
În clipa aceea, atât eu cât şi întreaga clasă – care era în temă cu farsa pe care o pusesem la cale – am izbucnit într-un râs demenţial. Printre hohote şi sughiţuri, în vacarmul general care se crease, am izbutit să îngaim: „Doamnă profesoară, nici eu nu ştiu ce înseamnă cuvântul respectiv, chiar dacă eu sunt autorul poeziei!” 
  
„Doamna de română” şi-a schimbat culorile feţei asemeni semaforului electric, trecând prin toate nuanţele spectrului luminii albe. Cu un gest fulgerător a rupt din caiet foaia cu poezia buclucaşă şi a decretat ritors: „Pentru poezie 10, iar pentru obrăznicie 2!” Mi-a trecut doiul în catalog, iar poezia a promis că o va publica în revista şcolii. 
  
Au trecut câteva decenii de la acea întâmplare şi trebuie să mărturisesc faptul că nici astăzi nu-i apreciez pe poeţii ermetici, ei fiind cauza unei veri pierdute, destinate studiului pentru corigenţa la română. 
  
Ioan CIORCA 
  
Referinţă Bibliografică:
ALBASTRU TRANSCENDENT / Ioan Ciorca : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1690, Anul V, 17 august 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Ioan Ciorca : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ioan Ciorca
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!