CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Amintiri >  


Autor: Ioan Ciorca         Publicat în: Ediţia nr. 1689 din 16 august 2015        Toate Articolele Autorului

NEDREPTATEA
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
NEDREPTATEA 
  
La vârsta fragedă a tinereţii, când te afli în plin proces de dezvoltare a gândirii abstracte, când inocenţa şi puritatea sufletească nu au ajuns încă a fi erodate de vicisitudinile vieţii, trăirile sunt mult mai intense, iar fiecare eveniment care nu se pliază în dreularea sa pe linia gândirii tale, te afectează emoţional şi ţi se pare o nedreptate strigătoare la cer. Datorită acelui „duş rece” care te aruncă brusc într-o alătă realitate, diferită de cea în care erai obişnuit să trăieşti, descoperi înţelesul ascuns al perlelor de înţelepciune populară condensate în diverse sintagme. Aşa am descoperit şi eu, pe la jumătatea celui de al doilea deceniu de viaţă, că prima impresie este hotărâtoare şi că „eticheta” pe care aceasta ţi-o aplică rămâne întipărită în conştiinţa colectivă a grupului în care te afli. De adjectivul care mă catalogase încă de la grădiniţă drept „nonconformist şi rebel” nu am scăpat şi cred că nici nu voi scăpa toată viaţa, chiar dacă – în viziunea mea – el nu mă caracterizează, chiar întotdeauna. Nu am ce face. Mă mulţumesc să constat că deşi suntem asemănători, nu suntem identici, iar faptul de a gândi puţin mai altfel decât ceilalţi, te plasează în categoria „rebelilor” sau a celor nemulţumiţi. 
  
Într-o zi, prin anul doi de liceu, o pârdalnică de răceală pusese stăpânire pe mine, secătuindu-mă de energie şi tăindu-mi pofta de viaţă. Cuprins de frisoanele care îmi creaseră o stare generală de disconfort, am mers la cabinetul medical, unde „medicul şcolar” – constatând precaritatea stării mele de sănătate – m-a expediat urgent acasă, după ce în prealabil mi-a dat o reţetă şi o motivare care mă scutea de şcoală pe o perioadă de trei zile. Trei zile... trei zile în care scapi de orele de matematică, de fizică, de desen tehnic, de tehnologia materialelor, de... trei zile în care uiţi de corvoada uniformei cu numărul matricol cusut pe măneca stângă, de corvoada chipiului şi a temelor... trei zile în care nici părinții nu-ți dau nici o sarcina, pe motivul că ești bolnav… trei zile de libertate absolută! 
  
Zilele acelea au trecut cu o viteză ameţitoare spulberându-se în neant ca orice vis frumos. Mi-am pus uniforma de licean, cu numărul matricol prins cu elastic pe braţul stâng, am apucat cu dezgust servieta în care trântisem de-a valma manualele şi caietele pentru cursurile din ziua respectivă şi am pornit în „dorul lelii” spre şcoală. 
  
Nu mă grăbeam. Prima oră era cea de dirigenţie. „Doamna de fizică” – directoarea adjunctă – îmi era şi dirigintă. A venit, s-a aşezat la catedră şi – preţ de câteva momente – a privit insistent tăblia mesei de parcă cine ştie ce minune ar fi descoperit acolo. Atitudinea ei a făcut ca să înceteze rumoarea din sală. În liniştea înstăpânită, dirigintă şi-a ridicat ochii învăluindu-ne cu o privire severă şi mustrătoare: „Toată clasa are scăzută nota la purtare!” – ne-a anunţat ea. „Ce va venit ieri, de aţi fugit cu toţii de la ore?” Anunţul acesta sec a căzut ca un trăznet asupra mea. Inima prinse să-mi bată gata să-mi spargă pieptul, iar o furie nestăpânită mi se ridicase din stomac blocându-mi corzile vocale. Mi se făcea o nedreptate strigătoare la cer! Aşa ceva, nu se poate! Era revoltător, era contra firescului şi a normalităţii, era... pur şi simplu „contra naturii”! Sufocat de furie, agitând deasupra capului motivarea de la „medicul şcolar”, abia am reuşit să îngaim: „...dar... dar... nu se poate! Nu-i drept! Nu am fugit de la ore! Chiar am fost bolnav! Am motivare!” 
  
Răspunsul dirigintei a venit prompt, căzând ca o palmă, ca un „duş rece” care te trezeşte brusc la realitate şi te face să pricepi că toate eforturile tale sunt zadarnice şi că nu ai altceva de făcut decât să-ţi accepţi soarta: „Ce vorbeşti? Dacă erai prezent, ai fi fost în fruntea tuturor!” 
  
Ioan CIORCA 
  
Referinţă Bibliografică:
NEDREPTATEA / Ioan Ciorca : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1689, Anul V, 16 august 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Ioan Ciorca : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ioan Ciorca
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!