CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Amintiri >  


Autor: Ioan Ciorca         Publicat în: Ediţia nr. 1688 din 15 august 2015        Toate Articolele Autorului

TERIBILISMUL VÂRSTEI
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
TERIBILISMUL VÂRSTEI 
  
Tinereţea este anotimpul energiilor efervescente debordante, este vremea când ai impresia că eşti deasupra tuturor şi că deţii adevărul absolut, este timpul în care întâlneşti provocări la orice pas şi te simţi dator să le răspunzi pe măsura simţămintelor tale care – de cele multe ori – sunt expresii distorsionate ale realităţii, menite a te scoate în evidenţă, pentru a-ţi dovedi ţie însuţi superioritatea asupra celorlalţi. 
  
Îmi amintesc de o zi însorită din primăvara anilor ’70, pe când eram elev al Liceului Industrial numărul 2 – azi „Colegiul Tehnic de Transporturi TRANSILVANIA”. Era chiar ziua păcălelilor, adică întâi aprilie, iar prima oră de curs era cea de „Fizică”, susținută de însăși directoarea adjunctă a liceului. Cu catalogul sub braţ și cu o privire încruntată care nu prevestea nimic bun „doamna de fizică” s-a așezat la catedră și – răsfoind catalogul – a „poruncit”, cu o voce stridentă care îți zgâria timpanele și te făcea să-ți sară inima din piept: „Scoateți o foaie de hârtie! Scrieți! Să se calculeze strălucirea razelor solare, azi, întâi aprilie, știind că ele cad tangent pe suprafața pământului la un unghi de 30 de grade și că este o dimineață însorită de primăveară, propice dezvoltării culturilor de castraveţi!” 
  
Şi-a ridicat ochii din catalog și privind figurile tâmpe de uimire ale elevilor, a râs abia reușind să articuleze printre hohote: „V-am păcălit, de întâi aprilie! Ce figuri de «botaniști» aveți! Ați pus botul! Și-acum, să revenim la lucruri serioase!” Imediat, ca și cum nu s-ar fi întâmplat nimic, a trecut la tablă şi a început să predea tema pe care o avea pregătită pentru ora respectivă. 
  
Un oftat de ușurare a umplut clasa și – care de care mai sârguincios – prinse a lua notițe. Mie, păcăleala „doamnei de fizică” mi-a rănit grav orgoliu și m-am văzut silt să-i plătesc cu aceeași măsură. Eu, „botanist”? Eu, să pun „botul” la o păcăleală atât de stupidă? Peste poate! Aşadar, am decis să o păcălesc şi eu pe „doamna de fizică”. Profitând de poziţia geo-strategică pe care o aveam în încăpere – banca mea fiind ultima, chiar lângă uşă – am părăsit pe nesimţite clasa, în semn de protest faţă de păcăleala căreia îi căzusem victimă. Am scris, în prealabil, un bileţel, prin care îmi motivam gestul şi l-am rugat pe colegul de bancă să-l dea doamnei în cazul în care îmi va observa lipsa. Iată conţinutul biletului: „Azi, întâi aprilie, având în vedere faptul că vigilenţa doamnei profesoare a scăzut sub limita acceptabilului, mi-am permis să părăsesc clasa, discret, pe uşă.” Lipsa mea a fost depistată imediat, iar biletul a ajuns în posesia „doamnei de fizică”. A făcut o grimasă care se voia zâmbet, iar în pauză a înmânat biletul „directorului mare”. „Să-i scazi nota la purtare!” – a tunat directorul. „Cine este impertinentul acesta?” Spre norocul meu, „doamna de fizică” a refuzat să-mi dezvăluie numele, motivând că i-a plăcut gluma. A înţeles că este vorba doar despre teribilismul vârstei şi a tăcut, pentru că scăderea notei la purtare ar fi atras după sine pierderea bursei, de către „nefericitul împricinat”. 
  
Ioan CIORCA 
  
Referinţă Bibliografică:
TERIBILISMUL VÂRSTEI / Ioan Ciorca : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1688, Anul V, 15 august 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Ioan Ciorca : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ioan Ciorca
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!