CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Amintiri >  


Autor: Ioan Ciorca         Publicat în: Ediţia nr. 1684 din 11 august 2015        Toate Articolele Autorului

PROFESORUL DE „ROMÂNĂ”
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
PROFESORUL DE „ROMÂNĂ” 
  
Prin anii ‘70, spre marea mea tristeţe, m-am despărţit de învăţătoarea şi colegii cu care mă obişnuiesm, cu care mă împrietenisem şi cu care „îndurasem” primii patru ani de învăţătură... primii ani în care mi-a fost „răpită” libertatea de a mă juca, de a mă zbengui fără nici o grijă, libertatea pe care n-am mai avut-o şi nici n-am să o mai am vreodată. 
  
Astfel, m-am pomenit păşind singur şi speriat, pe poarta noii mele şcoli, din cartierul Gheorgheni. Era o şcoală nouă, în adevăratul sens al cuvântului, clădirea fiind construită abia cu cinci ani înainte, adică în 1965. Începeam clasa a cincea, cu noi colegi, cu profesori la fiecare materie şi cu un diriginte menit sa-ţi supravegheze evoluţia şcolară până la finele celor opt clase generale. Străin, cu sufletul chinuit de amărăciune şi de sumbre presimţiri, am intrat în clasa şi am ocupat un loc în ultima bancă, „departe” de zbenguiala generală a noilor colegi. Liniştea s-a aşternut brusc, când în clasă a intrat dirigintele: profesorul de română Ioan Popa. Statura impunătoare, părul alb şi privirea încruntată nu prevesteau nimic bun. A observat că sunt nou şi mi-a pus câteva întrebări. M-am fâstâcit, m-am bâlbâit, iar apoi am tăcut ca prostul, cu un zâmbet tâmp pe faţă. „Cred că tu nu vei trece la română!”, a spus profesorul. În pauză, colegii s-au adunat în jurul meu şi m-au compătimit cu o falsă tristeţe: „Ai grijă” – mi-au spus ei – „profu’ de română nu glumeşte!” Faptul acesta m-a motivat, devenind în următorii ani, cel mai bun elev al profesorului Popa. 
  
Ioan CIORCA 
  
Referinţă Bibliografică:
PROFESORUL DE „ROMÂNĂ” / Ioan Ciorca : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1684, Anul V, 11 august 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Ioan Ciorca : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ioan Ciorca
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!