CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Amintiri >  


Autor: Ioan Ciorca         Publicat în: Ediţia nr. 1680 din 07 august 2015        Toate Articolele Autorului

LA ZBURLICI
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
LA ZBURLICI 
  
Din născare, copiii sunt nişte „santajişti”, nişte mici „terorişti sentimentali”, care, prin mijloacele de persuasiune de care dispun în mod natural – şi pe care şi le prefectionează meru pe parcursul procesului de socializare – izbutesc să-şi împlinească dorinţele, înfrângând cerbicia părinţilor. Când rugaminţile, linguşelile sau „negocierile” nu mai au efect asupra parinţilor, recurg la „arma” cea mai de temut din dotare, şi anume plânsul. Şi care părinte poate rezista în faţa acestui atac înduioşător, sustinut şi agasant totodată? În majoritatea cazurilor, pentru restabilirea păcii familiale şi liniştirea copilului care plânge de îi frânge inima, părintele cedează presiunilor acceptând doleanţele acestuia. De obicei, acceptarea părintească este negociată, însoţită fiind de o condiţionare. În cel mai fericit caz, părintele izbuteşte să ajungă la un compromis cu micul „terorist”. 
  
Acelaşi comportament, de „terorist sentimental”, l-am avut şi eu în relaţia cu părinţii, în primii ani ai existenţei mele în materialitatea lumii. Dar cine dintre noi, la vârsta inocentă a copilăriei, nu a avut un astfel de comportament? 
  
Îmi aduc aminte că aveam o fobie inexplicabilă faţă de mersul la frizer. Se pare însă că de aceeaşi „maladie” suferea marea majoritate a copiilor, întrucat în Clujul acelei vremi era o frizerie specială, destinată celor mici. Ea se chema „La zburlici” şi funcționa vizavi de magazinul Sora, la parterul clădirii situate la intersecţia străzii Bolyai Janos, cu bulevardul Lenin – actualul 21 Decembrie. Pentru a diminua fobia micuţilor, scaunele de frizerie fuseseră înlocuite cu altele, întruchipand diverse animăluţe – căluţi, elefanţi, măgăruși sau girafe – pe care încaleca cel „condamnat” la tuns, în timpul „supliciului”. După numeroasele vizite facute la zburlici, soldate cu ţipete şi plânsete de fiecare dată, ai mei au izbutit să „negocieze” cu mine un ritual, menit a le aduce liniştea atât lor, cât şi bieţilor frizeri. Un întreg ceremonial preceda tunsul: mai întâi vizionarea unui film, la cinematograful Progresul, aflat în incinta palatului Bánffy. 
  
Era musai acolo şi obligatoriu cu tricicleta. De ce cu tricicleta? Pentru că trotuarul care mărginea palatul Bánffy şi hotelul Melody, însotind apoi bulevardul Lenin până la Zburlici, era lat, puţin în pantă, fiind numai bun pentru o cursa „legală” cu tricicleta, pe stradă, autorizată de părinţi. 
  
Şi ce satisfacţie deosebită simţeam în acele clipe… scăpat din spaţiul stramt al curţii în care mă învarteam pe câţiva metri pătraţi, „beţia vitezei” generată de panglica netedă de asfalt pe care rulam aproape fără să fiu nevoit a pedala, virajul strâns – la 90 de grade pe lângă Melody – în bulevardul Lenin, făcea să-mi crească adrenalina, iar faptul acesta mă ajuta să înfrunt cu stoicism şi cu zâmbetul pe buze „chinul” de la Zburlici. 
  
Ioan CIORCA 
  
Referinţă Bibliografică:
LA ZBURLICI / Ioan Ciorca : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1680, Anul V, 07 august 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Ioan Ciorca : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ioan Ciorca
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!