CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Amintiri >  


Autor: Ioan Ciorca         Publicat în: Ediţia nr. 1678 din 05 august 2015        Toate Articolele Autorului

CRAVATA DE PIONIER
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
CRAVATA DE PIONIER 
  
De când ne naştem şi până când părăsim planul terestru, suntem într-o continuă aşteptare. Animaţi de vise, păşim naivi şi încrezători pe cărarea vieţii şi aşteptăm… şi aşteptăm… ca în final să ne mutăm la cele veşnice. 
  
Eram prin clasa a treia, la Şcoala generală numărul 2, azi Ioan Bob. Şcoala avea două locaţii: corpul propriu-zis al şcolii, alături de care mai avea o sală şi în clădirea de vizavi, în curtea Bisericii Bob. 
  
Aşteptam cu nerăbdare un eveniment deosebit de important pentru elevii de atunci, şi anume accederea în rândul pionierilor. Ca să devii pionier, trebuia să atingi un anumit standard la învăţătură şi purtare. Nu oricine putea dobândi calitatea de pionier. 
  
Tocmai învăţasem, la Limba română, despre felul în care pionierii clujeni ajutaseră o mamă din Uniunea Sovietică, să-şi găsească feciorul, căzut în al doilea război mondial, în luptele de eliberare a Clujului, din 1944. Femeia respectivă trimisese o scrisoare Raionului de partid, cerând relaţii despre fiul ei. Pionierii au dat o mână de ajutor, identificând numele băiatului femeii, pe Monumentul eroilor sovietici situat în faţa Catedralei Ortodoxe, din piaţa Victoriei, azi Avram Iancu. 
  
M-a impresionat atât de mult acţiunea pionierilor clujeni, încât nici astăzi – după o jumătate de secol de la acele evenimente – nu am uitat că pe feciorul femeii îl chema Kurbakov. Am mers la monumentul din piaţă şi, plin de emoţie, i-am identificat numele pe placa de marmură comemorativă. 
  
Deci, a fi pionier însemna ceva. Era o recunoaştere a capacităţilor tale, era o treaptă superioară în ierarhia socială. În postura de simplu şcolar, îmbrăcat în uniformă, cu bluză „pepit” (realizată dintr-un imprimeu cu pătrăţele albastre), priveam cu admiraţie şi chiar cu invidie, la pionieri, la cămaşa lor albă, la cravata roşie cu capetele prinse într-un inel, la centura de muşama cu catarame lucioase şi la basca cu insignă. Eram propus a fi primit în rândurile pionierilor, chiar în prima serie, fapt care mă făcea deosebit de mândru. La învăţătură stăteam foarte bine. Doar la purtare aveam mici carenţe, pe care, cu îngăduinţa specifică fiecăruia pentru sine însuşi, le-aş putea cataloga ca fiind inerente vârstei. 
  
În sfârşit, ziua mult aşteptată a sosit. După orele de curs, urma să aibă loc ceremonia în cadrul căreia ar fi trebuit să mă transform, din simplu şcolar, în pionier. Astăzi, aș putea compara acea schimbare, cu spectaculoasa metamorfoză care face din umila omidă un future maiestos. În acea zi, am fost îngrijorător de cuminte. Nici în pauzele dintre orele de curs nu am mai alergat ca bezmeticul prin curte, cu toate „provocările” colegului meu de bancă. 
  
Venise şi ultima oră. Sala de clasa avea ferestrele spre stradă. Era vară, era cald, iar geamurile erau larg deschise. La un moment dat, am auzit zgomotul produs de maşina care ridica gunoiul menajer şi de deservenţii ei. Colegul meu mi-a tras un cot iar apoi mi-a şoptit: „Auzi? Gozeriţa cu diplomă!” Stupida asociere a celor două substantive ne-a făcut pe amândoi să izbucnim într-un râs nestăpânit, râs pe care l-am continuat şi pe coridor, după ce tovarăşa învăţătoare ne-a invitat să părăsim clasa. 
  
Astfel, înfrigurata mea aşteptare, în loc să i-a sfârşit, s-a prelungit, primirea în rândurile pionierilor fiind amânată pentru o altă dată. 
  
Ioan CIORCA 
  
Referinţă Bibliografică:
CRAVATA DE PIONIER / Ioan Ciorca : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1678, Anul V, 05 august 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Ioan Ciorca : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ioan Ciorca
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!