AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Amintiri >  


Autor: Ioan Ciorca         Publicat în: Ediţia nr. 1675 din 02 august 2015        Toate Articolele Autorului

PRIMA ZI DE ŞCOALĂ
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
PRIMA ZI DE ŞCOALĂ 
  
În viaţa fiecăruia sunt evenimente care rămân înscrise în memoria afectivă, pentru totdeauna. Pe lângă diversele zile onomastice, sărbători religioase, naţionale, europene sau internaţionale, unul dintre ele este şi „prima zi de şcoală”. Ea marchează startul în lungul periplu pe tărâmul învăţământului instituţionalizat, care ar trebui să se finalizeze cu dobândirea statutului de actor social dezirabil pentru comunitate. Şi astăzi îmi aduc aminte cu plăcere de acel eveniment. Era o dimineaţă însorită din toamna anului 1965. Un amalgam de sentimente contradictorii – nerăbdare, emoţie, veselie, triste şi teamă în aceelaşi timp – îmi făceau inima ba să tresalte de bucurie, ba să fie strânsă în cleştele fiorilor spaimei. În sfârşit, îmbrăcat în uniforma mea cea nouă, cu chipiul în cap şi cu ghetuţele lustruite, am pornit – cu sufletul la gură şi cu inima cât un purice – spre Şcoala generală numărul 2, actuala Ioan Bob – şcoală la care fusesem arondat, în virtutrea adresei de domiciliu. Din măreţia evenimentului deschiderii anului şcolar, n-am reţinut nimic, în schimb mi-a rămas pentru totdeauna întipărită în memorie imaginea băncilor din clasă, împodobite cu flori şi cu manualele aşezate pachet, pe locul destinat fiecărui elev. Erau câte trei cărţi pentru fiecare: Abecedarul, Aritmetica şi Limba română. Doamne, şi ce frumoase erau... şi mirosul de cerneală proaspătă îmi stăruie şi astăzi în nări... 
  
Am început să le răsfoiesc cu o curiozitatea nemărginită şi cu o mare teamă în acelaşi timp, ca nu cumva să le murdăresc sau să îndoiesc colţurile paginilor. În jurul meu, totul dispăruse. Eram doar eu şi manualele cele noi cu pozele lor colorate şi atrăgătoare, de care privirea nu se mai putea desprinde. 
  
Din reverie m-a deşteptat doamna învăţătoare: „Ei lasă, că le mai răsfoieşti şi acasă. Acum te rog să fii atent la oră.” 
  
Mirat, am ridicat ochii şi abia atunci am zărit catedra în spatele căreia se afla tabla mare şi neagră, care mulţi ani de atunci înainte avea să fie martora evoluţiei mele pe tărâmul cunoaşterii. Nu ştiu cum a trecut prima zi de şcoală. Ceea ce ştiu cu certitudine, este faptul că în ziua aceea, pentru mine nu a mai existat nimic în afara noilor manuale. 
  
Ioan CIORCA 
  
Referinţă Bibliografică:
PRIMA ZI DE ŞCOALĂ / Ioan Ciorca : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1675, Anul V, 02 august 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Ioan Ciorca : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ioan Ciorca
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!