AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

REDACŢIA

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Amintiri >  


Autor: Ioan Ciorca         Publicat în: Ediţia nr. 1673 din 31 iulie 2015        Toate Articolele Autorului

PAŞTELE DE ALTĂDATĂ
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
PAŞTELE DE ALTĂDATĂ 
  
În urmă cu vreo câteva decenii, învierea Mântuitorului avea, pentru ceata de prichindei cu care împărţeam prefacerile copilăriei, o cu totul altă semnificaţie. 
  
Sărbătoarea era structurată în trei etape: noaptea învierii, prima zi şi respectiv a doua zi de Paşte. Ea oferea ocazia de a atinge trei obiective, imposibil de realizat în restul anului: joaca legală cu focul, ciocnitul ouălor roşii în cadrul concursului intitulat „cel mai tare ou”, precum şi mersul „la udat” menit a aduce câţiva bănuţi pentru bomboane şi îngheţată. 
  
Ocolul Catedralei ortodoxe din Piața Victoriei – azi Avram Iancu – la miezul nopţii, era extraordinar. Aveam lumânarea aprinsă în mână şi totuşi, ameninţarea mamei potrivit căreia „dacă te joci cu focul faci pipi în pat” nu-şi producea efectul. În prima zi de Paște, se desfășura concursul, despre a cărui efervescenţă şi îndârjire mărturiseau cojile de ouă, vopsite în diverse culori, risipite prin toată curtea. Sărbătoarea se încheia în ziua următoare, cu numărarea bănuţilor adunaţi în campania de parfumare a fetelor şi soţiilor vecinilor şi cu depozitarea lor, vremelnică, în puşculiţele de porţelan. 
  
Ioan CIORCA 
  
Referinţă Bibliografică:
PAŞTELE DE ALTĂDATĂ / Ioan Ciorca : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1673, Anul V, 31 iulie 2015, Gilbert, Arizona.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Ioan Ciorca : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ioan Ciorca
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către colectivul redacţional. Dacă sunt probleme de natură rasială, etnică sau similar, vă rugăm să ne semnalaţi imediat pentru remediere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate prin e-mail de către persoanele implicate prin subiectul lor vor fi retrase în timpul cel mai scurt de pe site.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTOR



FLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!