AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

REDACŢIA

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Amintiri >  


Autor: Ioan Ciorca         Publicat în: Ediţia nr. 1669 din 27 iulie 2015        Toate Articolele Autorului

CANDOAREA COPILĂRIEI
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
CANDOAREA COPILĂRIEI 
  
Fericită, sinceră şi nevinovată este copilăria… dar ce repercusiuni nebănuite poate naşte vârsta inocenţei... Era prin 1963. Filmele acelei perioade, ecranizau, cu precădere, scene de război, ale căror protagonişti erau ruşii şi nemţii. Obişnuit, din basme, cu lupta dintre bine şi rău, îl întrebam pe tata: „Cine sunt cei buni: ruşii sau nemţii?” Răspunsul venea invariabil: „ruşii”. Printre vecinii noştri, era şi un fost soldat neamţ, care – rănit fiind – după război preferase să rămână la Cluj, decât să se întoarcă în Germania. Odată, neamţul s-a suit în podul casei, iar cel mai mare dintre copii, l-a închis pe dinafară. Noi, ceilalţi prichindei, am râs cu lacrimi, urmărind tentativele disperate ale omului de a deschide uşa. În final a reuşit, iar eu, fiind cel mai apropiat de el, am încasat o scatoalcă. Replica mea a fost promptă: „Neamţu’ dracului, du-te în Nemţia, la tine!” Numai biata mama, care muncea ca îngrijitoare la Raionul de partid, ştie cât a avut de tras, din pricina remarcii mele, în urma reclamaţiei neamţului. 
  
Ioan CIORCA 
  
Referinţă Bibliografică:
CANDOAREA COPILĂRIEI / Ioan Ciorca : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1669, Anul V, 27 iulie 2015, Gilbert, Arizona.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Ioan Ciorca : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ioan Ciorca
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către colectivul redacţional. Dacă sunt probleme de natură rasială, etnică sau similar, vă rugăm să ne semnalaţi imediat pentru remediere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate prin e-mail de către persoanele implicate prin subiectul lor vor fi retrase în timpul cel mai scurt de pe site.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!