CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Amintiri >  


Autor: Ioan Ciorca         Publicat în: Ediţia nr. 1667 din 25 iulie 2015        Toate Articolele Autorului

TOPOGANUL DIN PARCUL CENTRAL
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
TOPOGANUL DIN PARCUL CENTRAL 
  
Demult, în vremea copilăriei, Parcul „mare” exercita o atracţie deosebită asupra mea, iar o plimbarea în sânul lui se desfăşura după un anumit tipic. Porneam, întotdeauna, de la Opera maghiară, pe partea stângă a aleei principale. Apoi, în dreptul podului situat în apropierea hotelului Napoca, treceam – obligatoriu – pe partea dreaptă, pentru a face un popas de câteva minute, la „ulciorul cu apă”, adică la o movilă de pietre ce încorsetau un vas de aramă din gura căruia se scurgea apa rece şi proaspătă a unui izvor captiv. Din păcate, din acel minunat loc, a mai rămas astăzi doar amintirea. Ulciorul a dispărut de multă vreme – vândut probabil la vreun centru de colectare a metalelor – pentru valoare aramei din care fusese confecţionat. A rămas movila de pietre care îl găzduise, să vorbească tăcută, celor care ştiu să o asculte, despre gloria ei de altădată. 
  
Însă, „adevăratul parc”, în accepţiunea mea, era platoul de lângă stadionul municipal. Leagănele de toate felurile instalate acolo, nu mai erau o atracţie pentru mine. 
  
Mă uimea doar uriaşul tobogan care domina, cu înălţimea lui, întreg parcul de distracţii. Mai exista unul, în parcul Victor Babeș, care – deși era mare – nu se ridica la nivelul lui. Probabil, fascinaţia pe care o exercita asupră-mi era amplificată și de interdicţia categorică a părinţilor vizavi de utilizarea acelui „stimulator de adrenalină”. 
  
Dar vraja s-a risipit ca prin farmec, atunci când am devenit „copil mare”, iar interdicţia a fost anulată. 
  
Ioan CIORCA 
  
Referinţă Bibliografică:
TOPOGANUL DIN PARCUL CENTRAL / Ioan Ciorca : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1667, Anul V, 25 iulie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Ioan Ciorca : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ioan Ciorca
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!