CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Amintiri >  


Autor: Ioan Ciorca         Publicat în: Ediţia nr. 1660 din 18 iulie 2015        Toate Articolele Autorului

PUTEREA OBIȘNUINȚEI
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
PUTEREA OBIȘNUINȚEI 
  
Omul se naște cu o calitate extraordinară: capacitatea de adaptare. Se pare că ea ține de instinctul de supraviețuire, întrecât generează puterea de acomodare cu mediul și cu lumea în care e silit să evolueze. După șocul unei schimbări brutale, independente de voința sa, capacitatea de adaptare – susținută de leacul alinător al trecerii timpului – face ca totul să revină la o stare de normalitate acceptabilă, oferind o nouă perspectivă, potrivit căreia se poate merge mai departe, viața meritând a fi trăită în noile condiții generate schimbare. Cu alte cuvinte, sintagma potrivit căreia „obișnuința este a doua natură”, nu e doar o vorbă în vânt. 
  
La fel am pățit și eu. După ce am „evadat” de la grădinița care îmi părea o închisoare, am fugit acasă, încercând să mă „ascund” în lumea mea, din care fusesem smuls cu „brutalitate”. Din fire sunt un rebel, un inadaptabil, astfel încât nu am cedat ușor „presiunilor” de a mă întoarce la „locul de supliciu”, adică la grădiniță. Totuși, în urma unor „negocieri” cu părinții și cu directoarea grădiniței care abia își revenise din spaima trasă de pe urma fugii mele, am acceptat să mă reîntorc. De data aceasta, am fost repartizat la secția rămână, la „tovarășa educatoare Turei”. Cu toate eforturile educatoarei, nu pot spune că m-am adaptat ușor și în totalitate, cu noul meu mod de viață. 
  
Mă deraja o parte din programul la care eram supus, dar nu partea educațională, ci aceea administrativă cuprinzând obligativitatea de a mânca tot ceea ce se servea la cantina gradiniței și de a dormi după amiaza. Obligațiile acestea mă deranjau la culme: cu multe feluri de mâncare nu eram obișnuit așa că nu îmi plăceau și îmi provocau greață, iar dormitul obligatoriu în pătuțurile tip dulap – închise și aliniate de-a lungul pereților – mă exaspera. Nici mulțimea jucăriilor nu izbutea să-mi alunge starea de disconfort provocat de gândul că acele pătuțuri urmau a fi rabatate în vederea somnului obligatoriu de după amiază. 
  
Însă doamna Turei – cadru didactic cu o vastă experiență – a știut să se apropie de mine, izbutind să mă introducă în colectivitate, evidențiind și potențând calitățile mele. 
  
M-am născut cu talent la desen artistic și cu vedere în spațiu, fapt ce mi-a permis – mai târziu – să abordez cu ușurință desenul tehnic. Educatoarea mea a observat aplecarea mea spre desen și s-a folosit cu abilitate de ea. Astfel, am ajuns să aștept cu nerăbdare „ora de desen”, care începea îndată după micul dejun. 
  
Învățasem singur să scriu, după un abecedar vechi, pe care îl primisem de la un copil mai mare care terminase clasa întâi. Eram foarte mândru de ascendentul meu asupra celorlalți prichindei din grupa mea de grădiniță, iar la „ora de desen” pur și simplu îi epatam. De obicei, doamna Turei ne dădea voie să desenăm după bunul nostru plac, ceea ce pentru mine se dovedea a fi o opurtunitate fantastică. Desenam cu predilecție automobile. Îmi plăceau camioanele, autoutilitarele, autobuzele, autoturismele, etc. Pe toate mașinile pe care le desenam pe coala de caiet ce o primeam la ora de desen, scriam cu litere trunchiate, ce fel de marfă transportă. 
  
Doamna Turei aduna desenele, le studia cu atenție, iar când ajungea la desenul meu, întreba mirată, ridicându-l și arătându-l clasei: „Cine a făcut desenul acesta?” 
  
Plin de mândrie, cu obrajii îmbujorați și cu inima cam cât o pâine de patru kilograme – asemenea celei care se făcea pe vremea aceea la Cluj – răspundeam invariabil: „Eu!” 
  
Acele momente m-au făcut să mă acomodez cu noul meu statut de „preșcolar” și să realizez că – în ciuda rigorilor impuse de un program – viața la grădiniță putea fi și frumoasă. 
  
Ioan CIORCA 
  
Referinţă Bibliografică:
PUTEREA OBIȘNUINȚEI / Ioan Ciorca : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1660, Anul V, 18 iulie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Ioan Ciorca : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ioan Ciorca
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!