AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

REDACŢIA

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Amintiri >  


Autor: Ioan Ciorca         Publicat în: Ediţia nr. 1652 din 10 iulie 2015        Toate Articolele Autorului

PODUL ZBURĂTOR
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
PODUL ZBURĂTOR 
  
Cu peste 30 de ani în urmă, de pe locul în care se află azi „Gara mică” începea o pasarelă suspendată pe un schelet metalic, podită cu scânduri, care traversa liniile de cale ferată, asigurând accesul pietonal spre zona industrială a oraşului, în dreptul fostei întreprinderi „Armătura”. 
  
Construită în prima decadă a secolului XX, pasarela era cunoscută printre clujeni, sub numele de „Podul zburător”, nume pe care şi-l merita cu prisosinţă, dată fiind înălţimea şi priveliştea pe care o oferea, până la Fabrica de încălţăminte Herbak spre est, respectiv Triajul, 16 Februarie şi Depoul de locomotive, spre vest. Copil fiind, eram în stare să petrec ceasuri întregi pe acel pod, plimbându-mă pe deasupra garniturilor de tren care tranzitau gara Cluj. Mă fascinau giganticele locomotive Malaxa 142 sau Reşiţa 230, cu roţile lor uriaşe şi cu coşurile prinse în inele nichelate prin care ţâşneau vălătuci de fum negru. Şi azi, parcă mai aud ropotul paşilor muncitorilor, pe scândurile podului, grăbiţi să intre sau să iasă din schimb. 
  
Acum, Podul Zburător e de domeniul trecutului. El mai „trăieşte” doar în amintirea celor care l-au utilizat, iar imaginea i se estompează în negura timpului. A fost cândva un pod… a fost... aşa precum cum a fost şi industria clujeană. 
  
Ioan CIORCA 
  
Referinţă Bibliografică:
PODUL ZBURĂTOR / Ioan Ciorca : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1652, Anul V, 10 iulie 2015, Gilbert, Arizona.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Ioan Ciorca : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ioan Ciorca
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către colectivul redacţional. Dacă sunt probleme de natură rasială, etnică sau similar, vă rugăm să ne semnalaţi imediat pentru remediere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate prin e-mail de către persoanele implicate prin subiectul lor vor fi retrase în timpul cel mai scurt de pe site.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!