CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Amintiri >  


Autor: Ioan Ciorca         Publicat în: Ediţia nr. 1650 din 08 iulie 2015        Toate Articolele Autorului

CĂLĂTORIA
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
CĂLĂTORIA 
  
Pe vremuri, călătoria cu trenul, avea un farmec deosebit. O banală deplasare de 60 de kilometri pe ruta Cluj-Dej era un eveniment ce stârnea nerăbdare şi emoţii. Nu vizita la rudele pe care nu le văzusem de mult timp era generatoarea de bucurie, ci drumul până la destinaţie. 
  
Febra pregătirilor, era urmată de înfrigurata aşteptare a trenului pe peron. Din rumoarea mulţimii de călători, se desprindeau „ştiri” care de care mai importante: „Trenul se formează în triaj”, „Vom avea locuri cu toţii!”, „Plecarea va fi la ora fixată” etc. Apoi, şuieratul şi pufăitul locomotivei, care acoperea vacarmul mulţimii, anunţa sosirea trenului. Clipele rămase până la plecare se scurgeau chinuitor de încet. 
  
În sfârşit, trenul pornea. Abia treceam de podul de la Herbac – adică de la Clujana – că mă şi apuca foamea. Pe măsuţa din compartiment, ai mei întindeau repede masa: pâine semi-albă cu cartofi, ouă fierte, chiftele, slănină friptă etc. Înfulecam grăbit, cu ochii pironiţi pe geam, ca nu cumva să ratez priveliştea oferită de parcul de locomotive din halta Dezmir. 
  
Urma apoi gara Apahida, unde trenul făceam popas 10 minute, în aşteptarea vreunui accelerat care venea spre Cuj de pe magistrala trei. Nesfârşte îmi păreau acele minute... un adevărat test de răbdare, căruie îi punea capăt doar şuieratul prelung ce creştea progresiv în intensitate, al acceleratului ce se aproia în viteză, de gară. Ca vântul trecea pe lângă personalul încremenit la linia unu, lăsând în urmă-i o dâră groasă de fum şi ecoul zăngănitului de fiare. În sfârşit, trenul nostru se urnea încet şi greoi, ţăcănind la nenumăratele joante, lăsând în dreapta magistrala trei şi aşternându-se la drum, pe direcţia est. Peisajele care se desfăşurau în goana trenului, nu mai prezentau interes pentru mine, iar timpul parcă se scurgea cu viteza melcului. După circa o oră care îmi părea nesfârşită şi exasperantă, ajungeam la Gherla. 
  
Pufăind din greu şi purjându-şi aburii din cilindri, locomotiva lua o scurtă dar binemeritată pauză. Ei, de aici, în maxim 15 minute, călătoria aşteptată cu entuziasm şi nerăbdare – care, pe parcurs, se transformase într-o agasantă aşteptare – avea să se sfârşească. În gara Dej, satisfăcut şi uşurat că am ajuns la destinaţie, beam de fiecare dată un sirop de căpşuni, cu sifon şi începeam să îmi cicălesc părinţii, cu nerăbdarea mea caracteristică: „Stăm mult la rude? Când ne întoarcem acasă?” 
  
Spre norocul meu, rudele mamei aveau o casă la şoseaua spre Baia Mare, iar grădina ei era mărginită de calea ferată. Traficul feroviar, intens la acea vreme, îmi mai alunga plictiseala şi îmi mai alina dorul de ceata de prichindei de acasă. 
  
Ioan CIORCA 
  
Referinţă Bibliografică:
CĂLĂTORIA / Ioan Ciorca : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1650, Anul V, 08 iulie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Ioan Ciorca : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ioan Ciorca
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!