AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Amintiri >  


Autor: Ioan Ciorca         Publicat în: Ediţia nr. 1647 din 05 iulie 2015        Toate Articolele Autorului

TRENULEŢUL
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
TRENULEŢUL 
  
De mult, prin deceniul şase al secolului trecut, la început de iarnă, în Piaţa Mihai Viteazul, în faţa fostului cinematograf Republica, se amenaja Orăşelul copiilor. Un brad imens, împodobit cu beteală, beculețe multicolore şi pachete, domina piaţa, de pe locul actualei statui ecvestre a marelui domnitor, întregitor de neam şi ţară. 
  
Puzderia de chioşcuri – care ocupau esplanada din faţa palatelor Széki şi Babos, până la fântâna arteziană aflată vizavi de cinematograf – te ispiteau cu diversitatatea şi culoarea ofertelor de dulciuri şi jucării.Acum, nu mai pot spune că produsele comercializate în acele chioşcuri erau deosebite din punct de vedere al calităţii sau al design-ului. Erau articole banale, pentru copii, pe care le găseai în toate magazinele comerţului de stat, dar – prin ochii prichindeilor de o şchioapă – ele căpătau conotaţii de basm, chiar dacă maşinuţele şi roţile lor erau realizate din tablă ambutisată şi vopsită, iar păpuşile aveau corpul confecţionat din pânză umplută cu rumeguş, peste care purtau o rochiţă de stambă pastelată. Ei, dar cu toate carenţele pe care le avea marfa, jucăriile şi dulciurile erau pentru toate buzunarele, iar copii profitau din plin de generozitatea părinţilor. Dacă ar fi să definesc acea lună de iarnă în care se organiza Orăşelul copiilor, aş spune că – pentru mine – „decembrie era raiul pe pământ”. 
  
Magia ei debuta în seara zilei de 6 decembrie, când Moş Nicoleie îmi aducea cadouri, însoţite de o nuieluşă aurită. Venirea lui era doar avanpremiera care anunţa sosirea lui Moş Gerilă – substitutul socialist al lui Moş Crăciun – la grădiniţe şi la şcoli. Moş Gerilă ducea greul darurilor: el venea nu numai în instituţiile de învăţământ, ci şi la locurile de muncă ale părinţilor, trimiţând cadouri copiilor şi prin intermediul acestora. 
  
Dar, revenind la Oraşul copiilor, trebuie spus că principala atracţia era trenuleţul. Dacă, la întoarcerea acasă, nu te puteai lăuda prietenilor de joacă cu faptul că te-ai „dat cu trenuleţul”, nici nu avea rost să le mai spui că ai fost în Orăşelul copiilor. Un Gaz 57 sau un tractor Utos, „costumate” în locomotive, remorcau două vagonete. Tichetele de călătorie le procurau părinţii, cu mare greutate şi multă răbdare, de la casa de bilete a cinematografului. La îmbarcarea, învălmăşeală de nedescris. 
  
După ce se asigura că uşile celor două vagonete decapotabile erau bine închise, impiegatul de mişcare – costumat în uniforma Căilor Ferate Române, cu chipiu roşu şi cu paleta verde în mână – sufla puternic în fluierul său de milițian și dădea semnalul de plecare, declanşând miracolul excursiei fără părinţi. Claxonând puternic şi prelung, trenuleţul se urnea greoi, dând apoi ocol grupului de clădiri ce încadrau curtea cinematografului. Înghesuiţi precum sardele, copiii porneau în călătorie, iar părinţii îi aşteptau cu sufletul la gură, să-i recupereze îmbujoraţi şi cu hăinuţele în neorânduială, din pricina aglomeraţiei. Dar ce nu face un părinte, pentru bucuria copilului său? 
  
Ioan CIORCA 
  
Referinţă Bibliografică:
TRENULEŢUL / Ioan Ciorca : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1647, Anul V, 05 iulie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Ioan Ciorca : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ioan Ciorca
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!