AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Amintiri >  


Autor: Ioan Ciorca         Publicat în: Ediţia nr. 1644 din 02 iulie 2015        Toate Articolele Autorului

VISUL COPILĂRIEI
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
VISUL COPILĂRIEI 
  
De copilărie, ne leagă, pe fiecare dintre noi, multe amintiri. Mica lume în care copilul îşi începe procesul de socializare, face ca în conştiinţa acestuia să se înfiripeze diverse vise privind cariera pe care o va îmbrăţişa în viitor. 
  
Pe locul pe care azi se înalţă magazinul Central, în urmă cu o jumătate de veac, în spatele zidurilor construcţiilor ce însoţeau strada Doja, se afla un grup circular de clădiri dărăpănate, asemeni unei insule, încadrate în perimetrul conturat de străzile Cotului, Cotită şi Tipografiei. În una din acele case, de pe strada de lungimea unui cot, mi-am petrecut primii ani ai copilăriei, într-o încăpere mică, de câţiva metri pătraţi, încălzită de o sobiţă de tuci. Odaia avea trei pereţi de zidărie, iar al patrulea – cel din exterior, prăbuşit în timpul războiului – fusese confecţionat de tata, din bucăţi de scânduri. Peste acestea, fixase fire de stuf, pe care apoi le tencuise cu lut şi le văruise. Ziua pătrundea în odaie printr-o fereastră pătrată, cu patru ochiuri de geam, practicată în peretele de scânduri. 
  
Cu toate acestea, vicisitudinile traiului zilnic, într-o Românie aflată în plin proces de reconstrucţie, erau inexistente pentru copilul care privea cu ochii mari de admiraţie, din colţul străzii Tipografiei, maşinile care alergau pe strada Doja. 
  
Singura mea supărare o constituia faptul că pe strada Cotului, trecea, o dată pe zi, doar maşina de la IGO (Întreprinderea de gospodărire comunală) care ridica gunoiul menajer. Cocoţat pe tricicletă, o urmăream, în limita „razei de acţiune” fixată de mama, până la intersecţia cu strada David Ferenc. Acolo, autobasculanta vira la stânga, trecea podul de peste Canalul Morii, fiind apoi înghiţită de traficul Pieţei Mihai Viteazul. 
  
Precum era obiceiul timpului, persoanele mature – colegi sau cunoştinţe de ale părinţilor – mă mângâiau pe creştet şi mă chestionau mereu, la întâlnirile ocazionale, cu un zâmbet binevoitor, întins pe faţă: „Băieţaş, ce vrei tu să te faci, când vei fi mare?”. Eu răspundeam, mândru şi invariabil, de fiecare dată: „Şofer pe maşina de gunoi!” 
  
Ioan CIORCA 
  
Referinţă Bibliografică:
VISUL COPILĂRIEI / Ioan Ciorca : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1644, Anul V, 02 iulie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Ioan Ciorca : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ioan Ciorca
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!