CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Reportaj >  


Autor: Ioan Ciorca         Publicat în: Ediţia nr. 1643 din 01 iulie 2015        Toate Articolele Autorului

ANSAMBLUL MONUMENTAL MATIA CORVINUL
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
ANSAMBLUL MONUMENTAL MATIA CORVINUL 
  
În centrul Clujului, în Piaţa Unirii, în aşa-numitul „punct zero” al oraşului, se înalţă ansamblul monumental Matia Corvinul, situat în vecinătatea bisericii Sfântul Mihail. Monumentul este format din cinci statui care îl reprezintă pe regele Matia însoţit de patru generali: Paul Chinezu, comitele de Timiş; Blasius Magyar, conducătorul trupelor de mercenari cunoscute sub numele de „Armata Neagră”; Ştefan Szapolyai, viceregele Ungariei şi Ştefan Bathory, voievodul Transilvaniei. 
  
În paranteză fie spus, pentru satisfacerea unei posibile curiozităţi referitoare la Paul Chinezul, numele „Chinezu” este, de fapt, o poreclă derivată din titlul de cneaz. 
  
La Expoziţia Universală de la Paris, din anul 1900, macheta lucrării, aparţinând artiştilor János Fadrusz şi Lajos Pákey, a obţinut marele premiu. 
  
Realizarea unei statui în memoria lui Matia Corvinul – născut la Cluj, pe 27 martie 1443 – s-a dorit încă din anul 1882, când Consiliul Legislativ Orăşenesc a decis executarea unui monument în cinstea marelui fiu al oraşului. Astfel, în 1893, Consiliul a anunţat organizarea unui concurs de proiecte vizând realizarea statuii, câştigătorul urmând a fi premiat cu 4000 de forinţi. Ca urmare a acestei iniţiative, şase artişti s-au înscris în concurs, iar în mai 1894, o comisie constituită sub conducerea lui Albach – primarul Clujului acelor vremi – l-a desemnat câştigător pe Fadrusz János, a cărui machetă a fost aprobată în unanimitate de către autorităţile locale. Proiectul soclului statuii, reprezentând un bastion al zidului cetăţii Clujului, a fost proiectat de arhitectul Lajos Pákey, iar finanţarea realizării monumentului urma a fi asigurată prin subscripţii publice. 
  
Statuile care formează ansamblul monumental au fost turnate din bronz, la Budapesta, fiind apoi transportate cu trenul până la Cluj. Existenţa tramvaiului cu aburi care asigura legătura dintre gara Cluj şi Piaţa Centrală, a facilitat aducerea statuilor până în zona soclului pe care urmau a fi amplasate. 
  
Ca o curiozitate, merită a fi menţionat faptul că János Fadrusz, intenţionând a rămâne în memoria Clujului, a împrumutat chipul său, statuii generalului Ştefan Bathory, statuie aflată în grupul personalităţilor care alcătuiesc ansambulul monumental. 
  
Din pricina costurilor mari, abia după opt ani de la aprobarea proiectului, monumentul a fost finalizat, festivităţile dedicate inaugurării sale debutând la data de 12 octombrie 1902. Iniţial, pe soclu s-a aflat inscripţia maghiară Mátyás Király – în traducere Regele Matia – înlocuită în perioada interbelică cu inscripţia latină Mathias Rex. 
  
În 1920, s-a pus problema demolării statuii din centrul oraşului, sau mutării acesteia la Hunedoara, în locul de baştină al lui Iancu de Hunedoara, tatăl regelui Matia Corvinul. Numai intervenţia savantului Nicolae Iorga, cel care a propus montarea pe statuie a unei tăbliţe cu inscripţia „Biruitor în războaie, învins numai la Baia de propriul său neam, când încerca să învingă Moldova nebiruită”, a salvat monumentul. Placa a fost montată în anul 1921. 
  
În urma Diktatului de la Viena din 1940, noile autorităţi clujene au demontat plăcuţa cu inscripţia formulată de Nicolae Iorga, ea fiind re-amplasată pe monument abia în 1992, printr-o dispoziţie a autorităţilor locale clujene. 
  
Despre o întâmplare, legată de statuia regelui Matia Corvinul, petrecută după cel de al doilea război mondial, povesteşte istoricul Leonard Horvath, într-un număr al ediţiei de Transilvania al României Libere: 
  
„Numeroase sunt poveştile şi întâmplările legate de grupul statuar al regelui Maia Corvin din oraşul Cluj-Napoca. Dacă ar fi să ne aducem aminte, în jurul acestei statui, din piaţa centrală, în anul 1990, tinerii clujeni l-au făcut martor principal pe Matia Corvin la ideile de libertate şi democraţie exprimate în zona liberă de comunism a urbei, iar acesta, drept răsplată pentru locuitorii oraşul său natal, i-a pus pe cei patru generali să-i vegheze zi şi noapte pe cei ce înnoptau acolo. Dar încăpăţânarea ardelenească a regelui şi dorinţa acestuia de a rămâne printre clujeni s-a văzut şi în anii celui de-al doilea război mondial, când un grup de soldaţi ruşi au vrut să-l tragă jos de pe soclu cu un tanc şi nişte frânghii, care s-au rupt. Însă clujenii nu l-au uitat pe rege şi l-au salvat, ca urmare a discuţiilor cu acei soldaţi. Aşa că regele promite să fie alături de clujeni, pentru a spune în viitor şi altora povestiri şi întâmplări legate de oraş.” 
  
Ansamblul monumental Matia Corvinul a fost restaurat între anii 2010-2011, acţiunea fiind finanţată de ministerele culturii din România şi Ungaria. Cu această ocazie, placa cu textul lui Nicolae Iorga a fost înlăturată din nou, de pe soclu, ea nemaifiind re-amplasată la finalizarea lucrărilor de restaurare. Lipsa ei, stârneşte vii controverse în rândurile societăţii clujene, disputele fiind departe de a fi finalizate. 
  
Astăzi, în iarba de la baza grupului statuar se află două plăcuţe. Prima inscripţie spune, în patru limbi – română, maghiară, germană şi engleză – că monumentul reprezintă „Statuia ecvestră a regelui Matia, opera sculptorului János Fadrusz, inaugurate la 12 octombrie 1902”. Cea de a doua inscripţie informează vizitatorii asupra faptului că în „1932, pe soclul statuii a fost inscripţionat un citat din marele istoric Nicolae Iorga: «Biruitor în războaie, învins numai la Baia de propriul său neam, când încerca să învingă Moldova nebiruită». La restaurarea grupului statuar s-a păstrat inscripţia amplasată de J. Fadrusz pe lucrarea cu care a câştigat concursul din 1894, şi anume «Mathias Rex». 
  
Ioan CIORCA 
  
Referinţă Bibliografică:
ANSAMBLUL MONUMENTAL MATIA CORVINUL / Ioan Ciorca : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1643, Anul V, 01 iulie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Ioan Ciorca : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ioan Ciorca
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!