CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Comentarii >  


Autor: Ilie Fîrtat         Publicat în: Ediţia nr. 1792 din 27 noiembrie 2015        Toate Articolele Autorului

Recenzie la volumul de poezie ” Album de suflet ” al domnului Ion Părăianu
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Album de suflet 
  
Ultimul volum al domnului Ion Părăianu, seniorul de la Roșiile, Album de suflet, apărut la Editura Singur din Târgoviște, ne dezvăluie, odată în plus, dacă mai era nevoie, un scriitor prolific, cu o activitate publicistică și editorială deosebită și cu un dezvoltat gust pentru poezie. Versurile domniei sale se bucură de o atenție deosebită din partea iubitorilor de poezie, dovadă numeroasele apariții în spațiul public cultural vâlcean dar și național. 
  
Într-un album, mai ales de suflet, așa cum ne prezintă poetul această ultimă apariție publicistică, strângi acele imgini și gânduri ce-ți sunt foarte dragi și care te ancorează într-un spațiu – timp reprezentativ pentru tine. Poezia din acest volum este indisolubil legată de imagini, imagini dragi, descrise așa cum au fost ele percepute de un suflet sensibil: /Gândul mă duce cu pașii înapoi; /Mă văd copil pe prispa casei; /Mă văd desculț și... după oi /Prin iarba-nrourată de pe Valea Șasei./ 
  
Răsfoind cartea afli că mama, ultima casă cu teiul de la poartă, stejarul, apele Sașei, dealurile Zgubii și Bude, sunt câteva din componentele acestui album cu care poetul Ion Părăianu ne face părtași trăirilor și frământărilor sale. El nu rămâne insensibil la greutățile și necazurile oamenilor din jurul său, ba din contră ia atitudine și arde, alături de ei, ca o lumânare pe altarul jertfei colective: Cuvinte le ridic, de slavă,/ Ca cel mai ieftin meu prinos,/ Că omenirea-i mai bolnavă/ Și toate sunt cu susu-n jos. 
  
Poetul, /Desprins dintr-o pală de nor/ Ca o picătură de ploaie/, puternic ancorat în realitățile satului său , / Mă simt cu tălpile lipite/ De glia care arde în adâncuri/ De mii de ani atâtea oseminte,/ Ce azi sunt fleacuri și nimicuri./ , trece prin suflet întâmplările și trăirile semenilor săi ca printr-un filtru, iar ce rămâne, ca esență, sunt așezate, pentru eternitate, într-un Album de suflet. 
  
Versurile domnului Ion Părăianu nu respectă un anumit ritm sau un stil impus de canoane. Ele sunt când vesele când triste, când alerte când leneșe, precum apele Sașei, sau sufletele roșienilor atât de dragi lui. Toate aceste elemente, combinate, le oferă o oarecare muzicalitate, specifică stilului poetic al autorului. 
  
Dintre cărțile de poezie lecturate în ultimul timp, cea a domnului Ion Părăianu mi-a atras atenția și mi-a rămas mai aproape de suflet tocmai prin imaginile poetice în care abundă. Acest lucru mă determină să recomand cu căldură spre lectură acest minunat Album de suflet iubitorilor de poezie și literatură română dar și iubitorilor de frumos. 
  
Ilie Fîrtat, bibliotecar 
  
Referinţă Bibliografică:
Recenzie la volumul de poezie ” Album de suflet ” al domnului Ion Părăianu / Ilie Fîrtat : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1792, Anul V, 27 noiembrie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Ilie Fîrtat : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ilie Fîrtat
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!