CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Comentarii >  


Autor: Ilie Fîrtat         Publicat în: Ediţia nr. 1734 din 30 septembrie 2015        Toate Articolele Autorului

Drumeț la porți de toamnă, Daniela Popescu Stroe
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Drumeț la porți de toamnă 
  
31 august, 2015 - Ziua Limbii Române – la Biblioteca Județeană ”Antim Ivireanul” Vâlcea, printre cei ce-și prezintă cărțile, o doamnă împărțea cu dărnicie din producțiile poetice proprii celor care se dovedeau interesați, și nu erau puțini. Sincer mi-aș fi dorit și eu o carte cu poezii de la dumneaei, poate și de la alți autori, dar faptul că eram un necunoscut în breaslă și poate mai degrabă un timid în sensul că nu mi-a plăcut niciodată să mă bag în față, m-a făcut să ratez această oportunitate. Întâmplarea face ca doamna cu cărțile de poezie să-mi fie companioană în mașina care ne transporta la partea a doua a acestei întâlniri. Acolo, din vorbă-n vorbă – probabil ca reacție la o vorbă a mea scăpată strategic cum că aș fi redactor la revista ” Memoria Slovelor” - și-a adus aminte că mai are în geantă, uitată, o carte cu poezie, ediție bilingvă ( română/spaniolă) pe care mi-o dă. O alta, mai veche, tipărită în 20011 în Bucureşti la Editura ANAMAROL, Drumeț la porți de toamnă. Și cum orice dar nu se caută de dinți, am mulțumit frumos, încântat totuși că până la urmă e mai bine mai târziu decât deloc! 
  
Și cum titlul cărții, Drumeț la porți de toamnă al doamnei Daniela Popescu Stroe, îmi sugera ca temă principală toamna, am amânat lecturarea ei până în toamnă. Și surpriză! Toamna anunțată în titlu nu avea mai nimic comun cu cea pe care o știam și o așteptam eu, poate cu mici excepții. Toamna ca anotimp. Cartea cu pricina mi-a dezvăluit mai mult melancolia unei toamne frumoase păstrată într-un suflet tânăr ce mustește de poezie. Sună cam sinistru! Doar toamna ne-am învățat s-o asociem cu bătrânețea, nu? Ei bine, nu! De data asta la poarta toamnei doamnei Daniela Popescu Stroe dăm peste o simbioză fericită de tinerețe și maturitate, bogăție de limbaj poetic, frumusețe, melancolie, etc. într-un cuvânt de poezie autentică. Astea toate la un loc m-au făcut să-mi fie ciudă că nu am „ prins” şi celălalt volum. Poate altădată, cine ştie! 
  
Deși plecată departe de meleagurile natale, imagini ale acestora au însoțit-o în permanență, ascunse în suflet, minte și inimă, constituindu-se într-un izvor nesecat la care, ori de câte ori o cuprindea melancolia sau dorul de casă, ca o sete greu de ostoit, se adăpa. Credința strămoșească – ”.../ Adu-ți aminte de această Betanie,/ Când agonia crucii te va înseta cumplit!/Gândește-te că cei din urmă prieteni/ Plâng lângă tine, la picioarele crucii tale,/ Așa cum a plâns Betania Domnului Isus,/ 
  
În ceasul celui mai negru apus./” ( Betania ), stejarul de pe deal - ”/…/ Stejarul de pe deal îmi cântă adesea în zori,/ Când rândunica doarme în cuibu-i de la geam./ …/ (Stejarul de pe deal ) ”, bătrânii satului - ” Sau strâns bătrânii satului la poartă,/ Să-și facă planuri, vești să-și mai împartă…/…/ Vorbeau domol și-n vorba lor înceată,/Părea că-ntreaga-nțelepciune-noată… ./” ( Doina copilăriei mele ), mama – ”/…/ Iau luna sfetnic și pășesc în noapte,/ Către un rug aprins din neuitate șoapte./ Sparg nuci în mâini și simt miros de toamnă,/ Și-n suflet simt un glas, care mă cheamă/ Către albaștri ochi ai mamei,/ Ce vin spre mine – n raze mici de lună,/ Să-mi fie sfetnici,/Să nu-mi fie teamă,/ Pe drumul care duce către toamnă./” ( Mamei ) sunt doar câteva dintre elementele sacre ce o însoțesc și-i dau tăria trăirii departe de casă. 
  
Autoarea reușește să ne surprindă cu câteva tablouri poetice de mare rafinament artistic; 
  
” Se lasă seara peste dealul plâns/ Și soarele-i zâmbește stejarului stingher./ L-a biciuit tăcerea, sub peticul de cer!/ Șuvoiul atâtor ierni l-a măcinat pe-ascuns. ” ( Stejarul de pe deal ) ” Se-aude plânsul vântului la geamuri:/ Se-ntoarce prima frunză din război./ Și-a tot încurajat surorile pe ramuri,/ Pân, se trezi c-așterne covor peste noroi./…/” (Se-aude plânsul vântului la geamuri) sau 
  
” E miezul nopții. Singurătate!/ Vuiește, pierdut în zare, dorul./ A adormit uitat, pe deal, la mănăstire./ Nu-i nimeni să-i alunge cu dragoste fuiorul:/Nici ciripit de păsări, nici licăriri de stele,/ Doar un lătrat stingher, îndepărtat de câine.” ( E miezul nopții ) 
  
Versurile doamnei Daniela Popescu Stroe, stârnesc, incită la lectură. Ele se adresează deopotrivă consumatorului avizat de poezie sau profanului. Un parfum de toamnă cu miresme îmbietoare se revarsă din buchetul de metafore ce-ți încălzesc inima iar muzicalitatea versurilor te urmărește asemenea unui clinchet cristalin de stele, ca parte a unei cântări închinate lui Dumnezeu, mereu invocat de acest Drumeț la porți de toamnă. 
  
Fîrtat Ilie, bibliotecar 
  
Referinţă Bibliografică:
Drumeț la porți de toamnă, Daniela Popescu Stroe / Ilie Fîrtat : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1734, Anul V, 30 septembrie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Ilie Fîrtat : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ilie Fîrtat
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!