AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Ecouri >  


Autor: Iacob Cazacu Istrati         Publicat în: Ediţia nr. 1944 din 27 aprilie 2016        Toate Articolele Autorului

Un vis cât o viaţă de mare
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
de Iacob. C. Istrati 
  
Trei rele trebuie evitate: ura, invidia şi dispreţul 
  
Pe drumul cunoştinţelor – partea I 
  
“Circa 1000 de primari de pe ambele maluri ale Prutului, reuniți duminică la Palatul Parlamentului din Bucureşti în cadrul Conferinței Reprezentanților Comunităților Locale din România și Republica Moldova, au votat eliminarea granițelor birocratice între cele două state românești. Evenimentul a fost organizat de Grupul Interparlamentar „Prietenii Unirii”, Institutul pentru Cultură și Drepturi Europene, Platforma Unionistă Acțiunea 2012. Această acţiune a avut loc pe data de 9 aprilie la Ploieşti şi pe 10 aprilie 2016 la Bucureşti. La invitaţia Bucureştiului primarii din regiunea Orhei au fost la nivel cu excepţia raionului Şoldăneşti. La întrunire au participat 430 de primari din R.Moldova, inclusiv 32 de primari din raionul Orhei, 19 – din Teleneşti, 6 – din Rezina.Şi a câta oară mă conving, că pământenii mei, judeţul Orhei îşi menţine la nivel acel patriotism al strămoşilor nostri de pe meleagurile orheiene, aproape 60 de primari ai regiunii în afară de acei din Şoldăneşti care nu au dorit să se nominalizeze din cauza presiunii organelor raionale şi republicane (partidul democrat ş.a.) Din delegaţia raionului Teleneşti a făcut parte şi preşedinta raionului Diana Manoli”- din săptămânalul CUV NTUL, red. Tudor Iaşcenco. 
  
- Doamna Diana Manoli, nu vă fie frică, ştiu, că mi-aţi spus-o odată: “se tem acei care au bogăţii materiale: castele şi…iar eu nu am frică, fiindcă bogăţia mea este Omul cu valorile sale, tradiţiile şi obiceiurile noastre naţionale” 
  
- Relația specială și privilegiată dintre România și Republica Moldova trebuie consolidată și la nivel descentralizat. Fraternitatea între localități și între județe și raioane va deschide noi perspective pentru dezvoltare în domeniul economic, educațional, cultural și sportiv, al administrației publice locale. Conectăm oamenii pentru a conecta statele - a declarat George Simion, președintele Platformei Unioniste Acțiunea 2012. 
  
Anume, conducându-ne după dezideratele Congresului “Sfatul Ţării-2”, unde şi-a lăsat amprenta şi organizaţia nonguvernamentală din diasporă “Worldwide Romanian Forum” la initiativa Preşedintelui Executiv Nicollas Andronesco, Prelşedintelui Executiv Adjunct Iacob C.Istrati şi cu acordul Preşedintelui de Onoare al “Worldwide Romanian Forum” academician Nicolae Dabija o mica delegaţie a comunei Căzăneşti, r-nul Teleneşti, judeţul Orhei a efectuat o călătorie în judeţul Constanţa, comuna Ion Corvin pentru a participa la Panihida întru pomenirea celor trecuţi din viaţă, înaintaşi ai familiei Andronescu şi de a pune bazele unei frăţii între comunele sus numite. 
  
Nu pot să nu vă fac cunoştinţă mai de aproape cu Prof.Dr. Nicolae Andronescu (Nicolas Andronesco)- originar din comuna Ion Corvin, jud. Constanţa. Înaintea vârstei de doi ani şi jumătate ştia poezii. Din cele povestite de Domnia sa: “ Mama se ocupa în mod deosebit de mine. Îmi aduc aminte, că spuneam rugaciunea cerească TATAL Nostru în fiecare seară, înainte de culcare, mă rugam la icoana Sf. Maria cu Iisus în faţa căreia ardea în permanenţă o lumânare. Îmi aduc aminte că recitam adesea şi poezia lui Eminescu Somnoroase păsărele. Eram la casa din deal, unde am petrecut prima etapă a vieţii mele pănă la varsta de şase ani. De fapt la vârsta de şase ani spuneam singur tatăl nostru pentru o întreagă biserică. Aveam emoţii să-l spun corect şi cu intonaţie, aşa, cum mă învăţase mama. Oamenii locului, poporul, asculta cu luare aminte Tatal nostru spus de mine. Spuneam rugăciunea la bisericile din Ion Corvin şi Raristea. Ambele localităţi erau cele mai apropiate de peştera Sf. Andrei de la padurea Mihail Eminescu. “ 
  
Bunicul poetului din partea mamei este fondatorul bisericii din Rariştea, a cărui construcţie începuse în 1933. 
  
Prima poezie mai importantă a creat-o în clasa a doua primară în care îşi exprima sentimentele faţă de scatiul ţinut de tatăl său în clădirea afacerii. Scatiul întrase pe usa larg deschisă şi a rămas acolo pentru un timp. Îl hrănea. Îi era drag. Era frumos, colorat. L-a durut mult, cand a plecat (zburat) în lume. Parte din acea poezie se regaseste în poezia COPILARIE din volumul ETERNITATEA: “Dar eu mă mândream/De noua atitudine/Dădusem drumul scatiului/Adus de tata/Ce bucurie cu acel ciripit/ce ne-ndepărta/Era padurea ce-l chema/Acum ştiu/Atunci, privind la pasăre/Nu-mi dădeam seama/Nici de fel/Clipa şi zborul ce-nsemnau”. 
  
Încă din anii de gradiniţă poetul a recitat poezii pe scena din Ion Corvin de Eminescu, Cosbuc (Noapte de vară), Toparceanu (Caţi ca voi). 
  
În clasa a doua conduce corul grădiniţei de copii cu ocazia începutului de vară. A fost un mare eveniment. 
  
Poeziile poetului Nickolas Andronesco au apărut nu doar în lumea română,ci şi în anglo- francofonă. Scrisul pentru el a devenit un mod de a exista, a devenit hrană a sufletului, fără de care nu poate trăi. De fapt, după cum am şi înţeles, am impresia că scrisul şi cărţile sunt principala şi poate chiar singura sa avere. 
  
Am trecut frontiera la Albiţa destul de repede, în vreo 15-20 minute şi pornind spre Galaţi aveam senzaţia, că ne aflam într-o poveste. O deosebire mare ni se perinda în faţa ochilor: deosebirea dintre câmpurile îngrijite şi frumoase, cu grâul până mai sus de genunchi şi rabiţă până la brâu faţă de ale noastre, cu grâul de 10-15 cm, multe terenuri agricole nearate şi sute de ari de vie în pârloage… Trist. 
  
Am mers toată noaptea fără să ne fie somn cred, că aflându-ne sub influienţa impresiilor frumoase a celor văzute în timpul călătoriei: oraşele Galaţi, Brăila, Cernavodă şi celelalte localităţi ,aranjate cu gust, frumoase şi cu străzile asfaltate...nu ne trăgea la somn. 
  
Spre dimineaţă, pe la orele 6 am făcut un mic popas pe malul braţului Dunării pentru a ne „desmorţi” picioarele şi a ne savura plăcerea de admiraţie a priveliştii ce ni se arăta. Peste vre-o jumate de oră am trecut satul Ţăndăreni şi am ajuns în Adamclisi de lângă Ion Corvin, care s-a ivit după o cotitură a unui deal, scăldat într-o mare de copaci şi diferiţi arbori şi flori, dar cu nişte case la intrare, care se asemănau cu ale noastre, cele părăsite de stăpânii plecaţi peste hotare şi lăsate de izbelişte, care ne-au cam pus pe gânduri: oare nu ne vom dezamăgi aşteptările? Cel mai mult a retrăit primarul comunei noastre Căzăneşti Vasile Sârbu, absolvent al Facultăţii de Microelectronică şi Telecomunicaţii a UTM, un tânăr de 32 de ani, înalt şi zdravăn ca un stejar, care mă fulgera din când în când cu o privire, care parea, că îmi şopteşte, că o să rămân la Ion Corvin şi mă voi întoarce la Vadul-Leca mea pe jos... 
  
Da, nu i-am prezentat pe ceilalţi doi membri ai delegaţiei noastre: Domnul doctor, medic-şef al Centrului de Sănătate Căzăneşti Anatol Cristea, acum şi conducător auto şi tânărul doctorant la ASEM Tudor Cristea, un băiat chipeş, frumos, care pe tot parcursul călătoriei ne-a distrat cu diferite istorioare hazlii, iar Dl. Vasile, primarul ne-a servit ca navigator, având la telefonul său GPS. 
  
Dar, ajungând la primăria comunală, necătând, că era sâmbătă dimineaţa, acolo se afla doamna Maria, lucrător tehnic, care ne-a întâmpinat cu mare bucurie, informându-ne, că suntem aşteptaţi de toţi locuitorii comunei, care în majoritate se află la biserica „Sfântul Gheorghe”, ce se află alături, lângă Casa de Cultură, la liturghia de dimineaţă. Doamna Maria ne-a mai povestit pe scurt despre viaţa cotidiană: că a rămas comuna făr-de primarul, care a decedat nu de mult timp şi comuna este condusă de vice-primar şi secretarul comunei; că leafa dânsei e mai mare ca leafa primarului nostru din Căzăneşti... Toate astea le-am aflat în drum spre biserică, drum asfaltat, care se compară cu drumul nostru de pe traseul Sărăteni- Soroca. Acum impresia noastră s-a schimbat spre bine. 
  
La biserică mergea Sfânta Liturghie. Era ora 8.30 min. Am intrat şi am aprins câte o lumînare şi noi, după cum e obiceiul nostru creştin ortodox şi ne-am salutat cu enoriaşii. Preotul- paroh Pavel Ionuţ Manolache, pe care îl cunoşteam din convorbirile telefonice cu prietenul nostru din New York Dr. Nicolas Andronesco mi-a oferit cuvânt de salut şi prezentare spre sfârşitul liturghiei, după care am fost invitaţi la Primărie, fiind aşteptaţi de vice-primarul Dl. Vasile Dumitru. La acest om am observat o înfăţişare plină de demnitate şi bunătate, o faţă care luminează în jurui şi o privire dârză, dar bunăvoitoare, caldă, care te face să crezi, că acest om nu poate să facă cuiva vre-un rău... Aşa l-am cunoscut la prima vedere şi tot aşa ne-a petrecut la sfârşitul misiunii noastre, ba mai mult decât atât: am descoperit un om cu un suflet mare şi frumos, mângâitor, prietenos, cu o inimă, care ne-a făcut să credem, că în ea încape toată România Mică a noastră... Din toate cele auzite despre el de la părintele Paul şi chiar povestite de însăşi de Dl. Vasile am aflat, că este un om simplu, cu liceul făcut, dar aşa de citit şi de o inteligenţă mare, rară, că până la urmă am avut impresia, că discutăm cu o personalitate cu două-trei facultăţi absolvite. 
  
Va urma 
  
Referinţă Bibliografică:
Un vis cât o viaţă de mare / Iacob Cazacu Istrati : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1944, Anul VI, 27 aprilie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Iacob Cazacu Istrati : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Iacob Cazacu Istrati
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!