AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Actualitate >  


Autor: Iacob Cazacu Istrati         Publicat în: Ediţia nr. 1866 din 09 februarie 2016        Toate Articolele Autorului

Dar din dar, lumină din lumină
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
- Sufletul este unica valoare a omului (maximă latină) 
  
Religia a fost şi ramâne un factor şi un mediu de formare a omului. Din totdeauna creştinismul a afirmat posibilitatea educării şi formării omului. Religia creştină este un proces pedagogic de formare a omului. Biserica nu utilizează numai mijloacele ome¬neşti pentru atingerea obiectivului ei, dar pe lângă elementul uman include în sine şi elementul divin. Rolul de educatori le revine slujitorilor cultului religios, în cea mai mare măsură preoţilor lăcaşilor sfinte, adică bisericilor. 
  
Pentru enoriaşii Bisericii Sfântul Ierarh Nicolae Mitropoliei Basarabiei a Patriarhiei Române ziua de 2 februarie 2016 a fost ca o sărbătoare. Ei l-au avut oaspete pe multaşteptatul ctitor al Bisericii Neculai Popa, american de origine română, născut în Moldova din dreapta Prutului, domiciliat în Los-Angeles, SUA, Preşedinte al Consiluilui Româno-American şi pe secretarul său responsabil Dl. Mihai Nicolae, membru al organizaţiei Platforma civică Acţiunea 2012. 
  
După ce au fost întâmpinaţi la gara Chişinău de către Parohul Bisericii preotul Sergiu Matei şi de către Iacob Cazacu-Istrati, poet şi publicist, vice-preşedinte al Worldwide Romanian Forum-Forumul Românilor de Pretutindeni cu reşedinţa în Canada oaspeţii s-au deplasat la Orhei, unde îi aştepta la Oficiul notarial şi cadastral funcţionarii, care au legiferat tranzacţia de vânzare-cumpărare a clădirii-biserici. La Orhei oaspeţii s-au întâlnit cu vice-preşedintele raionului Vasile Miron, care i-a mulţumit Domnului Neculai Popa pentru ajutorul enorm, cumpărarea clădirii pentru biserica din Peresecina. Domnia sa a vizitat lăcaşul sfânt pentru, efectuând a doua tranşă de plată a clădirii pe care o procură pentru a deveni Biserică în toată legea. La etapa actuală Biserica se află în plină (re)construcţie. În interior e pregătit partial altarul şi sala de rugăciuni în care parohul Bisericii tânărul preot Sergiu Matei petrece slujba de liturghie, botez, cununii şi celelalte care sunt necesare pentru societatea comunii Peresecina, judeţul Orhei. Dar, mai e mult de lucru. În primul rând Domnul Neculae Popa a atras atenţia , că biserica are nevoie urgent de un veceu de tip contemporan, după ultimile cerinţe şi proiecte ale ştiinţei, pentru a le uşura prezenţa copiilor şi oamenilor în etate. Ctitorul s-a bucurat de initiativa parohului de a finisa reparaţia unei încăperi din biserică pentru o bibliotecă, sală de lectură şi de mici manifestări cultural-naţionale, lucru de acu început. Cel mai important lucru, care necesită timp şi muncă serioasă e acoperişul cu turle… Atât interiorul, cât şi exteriorul bisericii Sfântul Ierarh Nicolae are la bază elementul national de artă. Multe sunt de făcut până a aduce acest lăcaş sfânt la condiţiile necesare, dar după cum ne spune tânărul preot Sergiu Matei: “Când eşti susţinut atât spiritual, cât şi material de aşa oameni ca Dl.Neculai Popa, Mihai Nicolae ş.a. greutăţile nu se simt… Le mulţumesc mult din partea enoriaşilor şi a mea personal fiindcă ne-a adus un mic soare de lumină din lumină…din a lor lumină. 
  
Tot în această zi oaspeţii nostri au avut programată şi o vizită la Căzăneşti, jud. Orhei pentru a vizita hidrocentrala de pe râul Răut, edificiu de menire culturală şi sperăm în viitor socio-economic, dar din lipsă de timp, vizita a fost amânată pentru altă zi. 
  
Referinţă Bibliografică:
Dar din dar, lumină din lumină / Iacob Cazacu Istrati : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1866, Anul VI, 09 februarie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Iacob Cazacu Istrati : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Iacob Cazacu Istrati
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!