CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Actualitate >  


Autor: Iacob Cazacu Istrati         Publicat în: Ediţia nr. 1839 din 13 ianuarie 2016        Toate Articolele Autorului

Lupul,vulpea şi oile
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Lupul, vulpea şi oile... 
  
de Iacob Cazacu-Istrati 
  
Fiecare naţie îşi are trădătorii pe care- i merită (Dorel Schor) 
  
Ziua de astăzi 13 ianuarie 2015 va intra în istorie. Partidul nou, creat de Lupu azi-mâine va obţine biruinţă- puterea executivă din Moldova va fi a lor. Astăzi va triumfa în Basarabia neocomunismul de tip statalist- kremlinist. Mă gândesc , câtă dreptate am avut în cele scrise acum o lună în articolul „Meditaţie pentru viitor” publicat în revista DESTINE LITERARE(www.scriitoriiromani.com) , rev. de cultură a scriitorilor români, anul 8, num. 63-66, aprilie-iunie 2015: „cunoscând mai toate subtilităţile mentalităţii lor, ideologiei fariseice, că ei nu iartă pe nimeni şi nimic, că duşmanul trebuie nimicit în găoace, mi se pare ciudată trecerea(trădarea) lui Lupu în tabăra democraţilor. Nu, ceva nu e curat. Mai degrabă comuniştii au simţit, că pilonii pe care se ţineau ei se clatină, şi, dacă vor merge la confruntări mai mari, situaţia va eşi de sub control şi se va declanşa un conflict interetnic de mari proporţii, care inevitabil va duce la dispariţia de pe arena politică a PCM pentru totdeauna. De aceiea, pentru a supravieţui, pentru a salva partidul, Voronin şi Diacov, colegi de breaslă şi vechi comunişti au ales o cale mai lentă şi mai anevoioasă, dar cu mari sorţi de izbândă. Adică, hai să facem impresie, că partidul se autodistruge, să facem un joc, un truc politic de lungă durată... Acţiunea cu Lupu este o mişcare extraordinar de bine gândită în culuarele clădirii parlamentului de către forţele coloanei cinci a Moscovei plus lichelele noastre stataliste, care vor să deţină cu orice preţ puterea nu pentru a face ordine în ţară, dar pentru a se îmbogăţi de pe urma ei, a puterii...” 
  
Acum, după scurgerea a 5 ani, urmărind evoluarea evenimentelor pe segmentul nostru basarabean mă gândesc câtă dreptate au avut spusele mele de atunci?. Da, lupul este lup, cum nu şi-ar schimba părul, dar şi vulpea e şireată cum şi se cuvine să fie… Pe lup îl cunoaştem, dar care să fie vulpea (vulpoiul)? O să aflăm după şedinţa biroului politic al lupului. 
  
E ora 12.00 şi decizia Preşedintelui Ţării referitor la numirea candidatului la funcţia de Premier încă nu este luată, dar e clar, că puterea în aşa numită Republica Moldova se întoarce la forţele de centru-stânga. Practic s-a format un partid nou. 
  
Cum să numim acest partid? Eu l-aş numi (PCSDM) Partidul Comunist Social Democrat din RM. De ce? Pentru, că trecerea a 3 comunişti în frunte cu Lupu la PD atunci în 2009, plus acei trei comunişti în frunte cu Dodon careau fondat partidul socialiştilor, plus 14 comunişti recent convertiţi în democraţi se fac 20. Acei 18 rămaşi în frunte cu Diacov plus 20 de transfugi comunişti fac 38, o majoritate super pentru forţele de stânga care s-au unit (exemplu pentru PL, PLDM şi „eroii lui Leancă”, cât şi pentru celelalte partide de dreapta şi centru - dreapta) într-un partid pe care l-aş numi PCSDM (Partidul Comunist Social Democrat). Iar dacă-i luăm şi pe ceilalţi 23 dondonişti se adună 61...bolşevici. Credeţi, că Dodon nu se va uni cu Lupu? Eu nu cred. Nemaivorbind de comuniştii rămaşi ai lui Voronin, care mâine vor adera şi ei la haita lupului... 
  
Nu cred în ceea ce scandează unii în piaţă, nu cred! Societatea nu merită oameni pătaţi, corupţi, implicaţi în accidente politice tâlhăreşti şi...banditeşti, ci o personalitate cu sufletul şi inima ca lacrima, când va ieşi în faţa poporului să emane o cultură înaltă, bunătate şi linişte spirituală. 
  
Să dea Dumnezeu ca eu să greşesc, să nu am dreptate în cele scrise mai sus de ultimul aliniat şi să se petreacă o minune: să se găsească în Basarabia o aşa personalitate, care să fie pe placul majorităţii electoratului, să ne trezim într-o dimineaţă alături de fraţii noştri români în Uniunea Europeană. 
  
Vă place republica transnistria şi republica găgăturcia? 
  
Nu? Dacă vine PCSDM la putere, se va împlini visul lui Dondon: Federalizarea Basarabiei, alături de aceste 2 numite mai sus, se vor mai naşte vre-o republică Romală, republică Bălţeană, Orşoreană ş.a. 
  
Nu cred, că s-ar fi fost bucurat nici Burebista, nici Ştefan cel Mare, nici Mihai Viteazu, nici moş Ion Codreanu, nici Grigore Vieru… 
  
Referinţă Bibliografică:
Lupul,vulpea şi oile / Iacob Cazacu Istrati : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1839, Anul VI, 13 ianuarie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Iacob Cazacu Istrati : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Iacob Cazacu Istrati
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!