CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Ecouri >  


Autor: Iacob Cazacu Istrati         Publicat în: Ediţia nr. 1811 din 16 decembrie 2015        Toate Articolele Autorului

Se întoarce-acasă Dumnezeu
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Omul trebuie să trăiască cu Adevărul în suflet, transmițându-l urmașilor prin Cuvânt, așa cum îi dictează inima… 
  
Iacob Cazacu-Istrati 
  
Credinţa este puterea şi calea prin care primim ca adevăr tot ce a descoperit Dumnezeu. Prin credinţă cunoaştem ceea ce nu putem vedea şi adeverim ceea ce nădăjduim de la Dumnezeu. De aceea Sf. Apostol Pavel zice: “Credinţa este adeverirea celor nădăjduite şi dovedirea lucrurilor celor nevăzute” (Evrei, 11, 1) 
  
Scriu acest articol cu o mare bucurie în suflet, închinându-mă in fața curajului, dârzeniei bunului suflet al unor slujitori ai sfintei biserici ortodoxe române, exemplu servind preotul paroh al bisericii Sfântul Vasile de la Poiana Mărului…din Orhei Victor Aga, care este și un adevărat patriot al neamului nostru, educator al tinerei generații și promovator al valorilor naționale. La 1 decembrie 2015 Domnia sa a organizat… 
  
Despre preotul paroh al bisericii Sf. Ierarh Neculai din Peresecina o să mă opresc mai mult. Acest tânăr preot a trecut prin multe greutăți până a ajuns azisă se bucure de unele succese în activitatea profesională și culturală. Este preot- poet. A început a scrie în 2009, fiind înflăcărat de evenimentele national-revoluționare a tinerilor studenți și de dragostea față de valorile naționale a neamului românesc. Când s-a adresat la ”Mitropolia Moscovei” din Chișinău să I se ofere un loc de muncă ca preot, fiind după facultate a înțeles,că fără mituire nu va obține nimic… Fiind dușman înverșunat al viciilor care bântuie azi în societatea laică cât și cea religioasă se apropie de Mitropolia Basarabiei, fiind mai aproape de suflet și în care activează și astăzi. 
  
Dacă e să scriu despre aces tom, atunci nu pot să continui până nu-l citez pe prietenul meu, redactorul săptămânalului nostrum ”Cuvântul” Ion Cernei care ascris:”Lasă cadelniţa şi pune mâna pe stilou. Părintele Sergiu Matei, parohul bisericii ”Sfântul Ierarh Nicolae” din Peresecina, cunoscut publicului şi ca poet, a scos recent de sub tipar a cincea carte de versuri cu un titlu semnificativ: ”Trimite-l, Doamne, înapoi pe Ştefan”. 
  
Pe mine m-a surprins, că Domnia sa merge pe același drum ca și mine, cu aceleși aspirații, aceiaș dragoste de neam și aceiași Speranță – reântregirea neamuli în vechile hotare. Ca poet descrie în poezia sa viciile societății de azi: indiferența, invidia, egoismul, intoleranța și minciuna: //Suntem doar niște flori uscate,/Căzute din al vieții pom./Atunci când noi avem dreptate,/Dar nu avem cuvânt de Domn.//. M-a impresionat mult cuvintele scrise la adresa poetului de către scriitoarea Marcela Mardare: ”Volumele de poezii semnate de poetul Sergiu Matei se disting prin câteva trăsături definitorii, prin care autorul, de fapt, se autocaracterizează, în primul rând ca om și patriot al Neamului din sânul căruia s-a născut.În al doilea rând, ca cetățean al acestei Țări scumpe și sfinte…În al treilea rând, ca Promovator al valorilor spiritual- general –umane și naționale-pe care le protejază ca poet, dar și ca slujitor al bisericii.” 
  
Când am facut cunoștință cu preotul și poetul Sergiu Matei era într-o duminică, după liturghia de dimineață. În lăcașul bisericii (o casă mare reprofilată în biserică) în stare de reconstructive, dar care arăta foarte bine și frumos în interior se aflau pe lângă enoriașii în vârstă și mulți copii, elevi ai liceului… Iată ce i-am scris D-lui Neculai Popa din SUA, unul din bunii mei prieteni, care este salvatorul, ctitorul acestui locaș sfânt. Toate lucrările de reconstructive au fost effectuate din donațiile Domniei sale: ” Vă informez că am fost in vizită la biserica din Peresecina azi, duminică. Am participat la liturgia de dimineață.Erau vreo 30 de enoriași, dar ce mi-a plăcut este că erau copii, elevi 7-14 ani vreo 10, care la sfârșitul serviciului divin au făcut o lecție...Toți elevii au plecat acasă cu câte un colăcel…” Da, Domnul Neculai Popa într-adevăr este pe drept numit întemeietorul bisericii ”Sfântul Ierarh Neculai” din Peresecina, parohie a Mitropoliei Basarabiei, una din cele trei, care activează în această localitate, celelalte fiind supuse Mitropoliei Moldovei, Patriarhiei de la Moscova. Domnia sa a dat acordul să cumpere actuala clădire nouă, reconstruită în Biserică. O parte din costul ei a și fost achitată anul acesta, iar în luna martie toți enoriașii bisericii se vor bucura, când clădirea va fi de tot achitată. Domnul Neculai Popa este așteptat cu mare bucurie … 
  
Preotul Sergiu consideră, că este foarte important ca elevii, de la o vârstă cât mai fragedă, să înceapă să cunoască atât istoria religiei creștine cât și istoria locului în care s-a născut, fiindcă numai prin aceasta elevii își vor forma o cultură sănătoasă, dragoste față de plaiul natal, patrie.. . și toate acestea depind de măiestria preotului, cum îi insuflă aceasta, cum îi trezeşte interesul. 
  
O vorbă veche românească spune: „Cum îi creştem, aşa îi avem”. Această axiomă se referă la educaţia şi formarea obiceiurilor sănătoase pentru copiii nostril. Educația religioasă face parte din acest ansamblu al educaţiei, fiind împlinită, după cum spune Sfântul Ioan Gură de Aur, prin aducerea copiilor la biserică la fel cum îi atragem spre şcoală. Un copil nu va învăţa lucruri prielnice sufletului dacă el nu va merge la biserică. Astăzi, educaţia, ca proces de spiritualizare a omului, ar fi incompletă fără studierea religiei. 
  
Pe data de 4 decembrie 2015 poetul - preot Sergiu Matei a organizat Ediția a doua a Concursului ”Lumină lină”, Recital de poezie patriotică, închinat Zilei Naționale a României. Participanții la concurs au fost binecuvântați de Preasfințitul Antoniu, Episcop de Orhei. La ccncurs au luat parte 25 de elevi adolescenti, care au recitat poezii patriotice ale poeților români contemporani, fiind aplaudați de o sală plină de spectatori, oameni în vârstă și semeni de-ai lor. Concurenții au fost apreciați de membrii juriului Valeriu Matei, poet, președinte al ICR din RM (România Mică), poetele Claudia Partole și Marcela Mardare. Au fost premiați următorii elevii: Hâncu Ion, clasa vi- Premiul Mare – 1500 lei; Buzu Maria,locul I – 1000 lei; Rusu Virginia, locul II- 700 lei; Gorcea Alexandrina, locul III – 500 lei; Ionașcu Cristina, locul III- 500 lei; Vițelari Daniel, premiu special -500 lei. A fost foarte interesant pentru toți participanții, care așteaptă cu mare nerăbdare următoarele activități extrașcolare: spectacole literare, concursuri ș a. 
  
Preotul-poet mai are un vis: să deschidă o tabără religioasă pentru copii şi tineri. Aceste tabere vor oferi petrecerea vacanţelor de vară ca o metodă prin care tinerii să se apropie de Dumnezeu și unul de altul, învaţă lucruri bune. Tabăra va avea ca scop dezvoltarea în rândul tinerilor a obiceiurilor ortodoxe cu rugăciune de dimineaţă, de seară sau înainte de masă, cu dezbateri pe diferite teme teologice şi participare la Sfânta Liturghie. 
  
De ce în toate satele bisericile se deschid, se reconstruiesc fără probleme, în unele sate activează 2- 3 biserici, iar în altele de rând cu deschiderea bisericilor, școlile sunt închise pe motiv că sunt puțini elevi. Nu este oare un paradox? Biserica este vizitată o data-două pe săptămână de cel mult 20-30 enoriași, iar 50-60-80 de elevi sunt nevoiți să parcurgă zilnic 5-6 km în satul vecin la școală… Poate ar fi cazul ca astfel de școli să fie luate sub tutela bisericii? 
  
Nu sunt împotriva bisericii. Sunt și eu creștin, cred în acea divinitate supranaturală, care într-adevăr există, sub orice formă nu ar fi, dar slăvindu-l pe Dumnezeu și bătându-ți joc joc de copii…închizând școlile din motiv că nu ajung professori, ori că școlile sunt avariate… Meditați… 
  
Biserica Ortodoxă Română este preocupată în permanență de educația moral-sprituală a copiilor și a tinerilor, contribuind din plin la modelarea și formarea persoanei umane, prin implicarea responsabilă în viața societății. Biserica, cred eu ar trebui să ia șefie asupra școlii. Să ajute școala nu numai spiritual, ci și material, fie un ajutor de a procura produse alimentare sau niște rechizite școlare…Dar, sunt foarte binevenite și diferite festivități culturale: concursuri, întreceri sportive ș.a. așa, cum procedează parohul Bisericii Ortodoxe Române ”Sfântul Ierarh Neculai” preotul poet Sergiu Matei din Peresecina și …Aga, Parohul Bisericii…din Orhei. 
  
Doar astfel, prin apropierea bisericii de școală vom putea crește și educa o generație sănătoasă atat fizic cât și moral-spirituală. 
  
Referinţă Bibliografică:
Se întoarce-acasă Dumnezeu / Iacob Cazacu Istrati : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1811, Anul V, 16 decembrie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Iacob Cazacu Istrati : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Iacob Cazacu Istrati
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!