AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Modele >  


Autor: Aurel V. Zgheran         Publicat în: Ediţia nr. 1373 din 04 octombrie 2014        Toate Articolele Autorului

Indila. În zborul ultimului dans
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Indila  

În zborul ultimului dans  

„O, dulcele meu chin, de ce te înverşunezi, o iei de la capăt?!  

Nu sunt decât o simplă fiinţă, fără el sunt cam pierdută,  

Rătăcesc singură prin metrou, un ultim dans  

Ca să uit mâhnirea mea adâncă, vreau să evadez,  

Să iau totul de la capăt, o dulcele meu chin…  

Răscolesc cerul ziua, noaptea, dansez cu vântul, ploaia,  

Puţină iubire, un pic de miere şi eu dansez, dansez, dansez…  

Şi în vacarm alerg şi mă tem: oare e rândul meu?  

Apare durerea. Prin tot Parisul mă las pradă  

Şi mă duc în zbor, zbor, zbor…, numai speranţă  

Pe acest drum, în lipsa ta în zadar mă străduiesc,  

Viaţa fără tine este un decor luminos  

Fără sens!  

Răscolesc cerul ziua, noaptea, dansez cu vântul, ploaia,  

Puţină iubire, un pic de miere şi eu dansez, dansez, dansez…  

Şi în vacarm alerg şi mă tem: oare e rândul meu?  

Apare durerea. Prin tot Parisul mă las pradă  

Şi mă duc în zbor, zbor, zbor…  

În acest dulce chin prin care mi-am ispăşit toate păcatele  

Ascultă cât de mare e inima mea,  

Sunt o copilă venită din lume,  

Răscolesc cerul ziua, noaptea, dansez cu vântul, ploaia.  

Puţină iubire, un pic de miere şi eu dansez, dansez, dansez…  

Şi în vacarm alerg şi mă întreb: oare e rândul meu?  

Apare durerea. Prin tot Parisul mă las pradă  

Şi mă duc în zbor, zbor, zbor…”  

(Indila, „Dernière danse”)  

Ascultând în memoria sa afectivă „Dernière dance”, de-ar fi ca cineva să se afle la marginea unei prăpăstii, decât să se agaţe cu tot corpul de o piatră, oricât de contrariat de legea conservării vieţii, se lasă pradă aruncării cu tot sufletul în zborul ultimului dans! În melodia şi versurile acestui cântec este viaţa şi este povestea, dansul vieţii, dansul devastării sufleteşti, dansul dragostei săltate în povestea din suflet. Speranţa, ca un mâner la gura prăpastiei e surclasată de risipirea în „dulcele chin” al zborului prin „tot Parisul”!  

Cât de profund apasă în însingurare şi intimitate cântecul acesta al sentimentalei Indila, ca aliat alinător celei ce nu mai are de partea sa decât vântul şi ploaia, ziua şi noaptea, chinul şi dansul!  

Când vor să cadă, în primele zile din decembrie (2014), întâile ninsori cu tulburătoare melancolii, va fi frig de vom sufla în mâini, ne vom încotoşmăna în paltoane şi ne vom înfoofoli sub căciuli…! Ne-om înveli inimile pline de dor cu o pătură sufletească, singura ce ţine de cald inimii! Ne-om aşterne în culcuşul iubirilor omeneşti gândurile, ca să se strecoare la ele doar cine ni le îmblânzeşte. Le-om acoperi cu lumină vrednică să danseze şi să zboare cu idealul uman, pe când purul alb al zăpezilor va să ivească o rază de candoare iubitorilor muzicii.  

Atunci, în ziua de 7 decembrie, la Sala Palatului din Bucureşti ne va insufla dulci meditaţii un cântec ce se topeşte ca fulgul, zboară ca secunda, înfioară ca lacrima inimii: „Dernière danse”!  

Frumoasă, gingaşă, răscolitoare melodie! Artista ce-o glăsuieşte e frumoasă şi gingaşă ca roua, încât superbitatea ei întrece gladiola, încât viaţa e numai plăcere şi numai dragoste pentru cine o primeşte în suflet. E Indila!  

Va concerta în premieră la Bucureşti! Ce altă binefacere sufletească în care se-nflăcărează un vârtej de fericire, ar putea sosi în viaţa celor ce descoperă în muzică tainele plăcerii, decât sosirea Indilei la Bucureşti în seara lui 7 decembrie! O seară de vis, cu flăcări în ochi şi scântei împrăştiate în inimă, o seară mirabilă cu Indila!  

O seară în care va luci frumuseţea spectacolului înnobilat de cântecul sensibil. Răsunetul melodic orientalo-parizian va învălui în catifea publicul şi-i va pulveriza steluţe minuscule în oglinzile privirii. Un vis va lua chip viu, o chemare interioară va primi răspunsul aievea: Indila va concerta pentru români şi va lăsa îndrăgostiţi în urma ei.  

Fâşiile rubinii ale cortinei se vor da deoparte, căzând în locul lor raze de nimb. Un idol va inunda scena, într-o splendoare vizuală şi audibilă, cu bucuria spectacolului grandios şi romantic. Va răzbi din vis cântecul liric, va porni din scenă un asalt lin de cântec. I se va întoarce artistei un nor diafan de dragoste la unison, din partea publicului!  

Pentru o seară, scena Sălii Palatului din Bucureşti va fi fereastră cu vitraliu nu între două lumi, între ţărmul şi văzduhul aceleiaşi lumi: lumea frumuseţii şi fericirii cântecului! Doar Indila se poate rezămisli din artist fascinant, în idol şi-n fereastră prin care susură muzica.  

Adila Sedraia, pe numele adevărat al artistei cu glasul clopoţelului clătinat de firul aerului împins de aripa unei păsări este o cântăreaţă franceză, având un întins filon al originii: algerian, indian, cambodgian, egiptean. Parcă dezlipeşte glasul de pe flori, îl smulge din lume şi îl unduieşte mângâietor ca lira în cosmosul sufletesc uman. Parcă zdrobeşte mitul teluricului şi reansamblează din praful lui întâia dragoste şi ultimul vis! Zburând în ultimul dans!  

Impresarul Pepino Popescu făptuieşte iarăşi spectacolul ca ofrandă, prin aducerea pe scena Sălii Palatului din Bucureşti a unei fete cu fluturi la sân, cu straiele sufletului diafane, prin care se străvăd flori, cu straie trupeşti albe, păstoreşti, udate de rouă din desimea ierbii pentru mieii din umbbra cântecului blând, candid, duios ca vioara!  

E o teamă că Sala se va umple deja, iar cine mai întârzie în chibzuieli în plus, în contra cererii inimii, va afla ferăstruica închisă la casa de bilete! E o compătimire întru nimic recuperatorie faţă de cei care sunt prea departe ca să o vadă şi să o audă pe Indila. Sunt multe neîmplinirile ce întunecă nisipul de gânduri omeneşti, ca umbra roţii de suplicii, însă o clipă de alinare cu Indila răscumpără viaţa şi o redă braţelor bucuriei şi fericirii, o smulge din gheaţă şi o topeşte în zborul dansului!  

După Indila şi urmele cântă, dansând, zburând, lăcrimând, surâzând…! Nu sunt urmele mersului, sunt urmele zborului în „ultimul dans”!  

Fiorii vieţii cutreieră într-un libertinaj desăvârşit întregul univers uman, dominat azi de o melodie ce va rămâne mult timp între primele preferinţe, oriunde pe mapamond: „Dernière danse”. O vom asculta pe 7 decembrie, la Sala Palatului din Bucureşti. Va fi o seară de nostalgie şi armonie. O seară în care viaţa fiecărui spectator va fi pelerină prin infinita grădină floricolă a cerului muzicii nemuritoare, cu Indila şi cântecele sale adorabile!  

Biletele pentru spectacolul artistei franceze Indila au fost puse în vânzare în magazinele din reţeaua Eventim, Librăria Eminescu, la casa de bilete a Sălii Palatului, la punctele de vânzare Vreau Bilet din Unirea Shopping Center, dar şi online, pe site-ul www.vreaubilet.ro.  

Tichetele au preţuri cuprinse între 120 şi 320 de lei.  

Preţ bilet: VIP: 320 Ron; Categ 1: 280 Ron; Categ 2: 220 Ron; Categ 3: 180 Ron; Categ 4: 120 Ron.  

Bilete disponibile în reţeaua Vreau Bilet, în Bucureşti la casa de bilete Vreau Bilet din cadrul Unirea Shopping Center, etaj 2, corp central, casa de bilete Vreau Bilet din B-dul Octavian Goga nr. 24, bl. M62, sc. 1, et. 1, ap. 1, interfon 50, sector 3, Arte International - Librăria Eminescu, EuroGSM - Bucureşti Unirii (Unirea Shopping Center - aripa centrala lifturile exterioare), EuroGSM – Perla (B-dul Iancu de Hunedoara nr.64, Sector 1), EuroGSM - Bucureşti Lujerului (în incinta Hypermarketului Cora Lujerului), în Galaţi la Infodesk Shopping City Galaţi, la Casa de Bilete a Casei de Cultură a Sindicatelor Galaţi, Casa de Bilete a Teatrului Muzical Nae Leonard Galati, Agenţia de Turism Galtour Galaţi, în Constanţa la Casa de bilete a Casei de Cultură a Sindicatelor Constanţa, Agenţia de turism Mistral Tours-Mamaia, Constanţa, în Braăov la Librăria „St. O. Iosif”şi online pe vreaubilet.ro pentru comenzi de bilete cu livrare prin curier.  

Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  

Referinţă Bibliografică:
Indila. În zborul ultimului dans / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1373, Anul IV, 04 octombrie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!