CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Vizual >  


Autor: Harry Ross         Publicat în: Ediţia nr. 1785 din 20 noiembrie 2015        Toate Articolele Autorului

Harry ROSS - DELIRUL LUI DALI
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Un bun amic îmi trmite un fulmuleţ cu titlul de mai sus. Numeroase desene ale autorului sînt însoţite de cîteva texte din care aflăm aspecte ale vieţii marelui artist spaniol. Reţinem în primul rînd faptul că a trăit cu Gala (fosta doamnă a poetului francez Paul Eluard) timp de 30 de ani într-o casă pescărească din Cadaques, un loc poetic pe malul unei ape. Casa nu este o colibă sau o improvizaţie oarecare, arată ca o clădire mare, încăpătoare, destul de modernă. Frumuseţea nu este însă aceasta, ci compania care s-a creat aici.  
 
Dali a cunoscut la un institut de arte frumoase din Paris o tânără, de pe atunci foarte mediatizată, pe nume Amanda Lear care a devenit concubina lui vreme de 15 ani, cu acordul soţiei sale. Acest trio a trăit în acea casă de pescari într-o armonie perfectă. Amanda Lear, fiind apropiata pictorului a dezvăluit că Dali era în viaţa particulară un om fermecător, cu totul altul decît cel ce se arăta în public cu excentricităile lui.  
 
Poate aşa este, dar lumea îl reţine tocmai datorită portretelor sale ciudate, în adevăr fermecătoare și comice. În fond, nu are importanţă imaginea unui artist decât prin creaţia sa. Iar aceasta este cu totul ieşită din comun.  
 
Atras de opera marelui creator, am scris o poezie pe care o reproduc aici:  
 
@Dali nu mai trăieşte/ Dali a murit demult/ Dali însă vorbeşte/ Prin poemele sale/ În linii şi culori/ Vezi chipuri fugare/ Neclare/ Femei trupeşe, dezgolite/ De veşminte/ Peisaje neîmcleiate/ Pete de-a valma aruncate/ Nimic solid/ Totu-i fraged şi candid/ Doar tuşe împrăştiate în vânt/ Idei arzând în gând/ O lume ce se naşte în fiori/ Ameţitor de poetic/ În apele fanteziei şi a nemuritorului dor.//  
 
Mai adaug o impresie. Filmuleţul înserează o imagine a unei case cu acoperişul roşu, pe care tronează un ou imens. Este desigur un simbol al genezei, al naşterii lumii umane, punctul de la care a pornit viaţa pe pământ.  
 
Despre Dali se pot scrie tomuri petru că tot ce făcea era artă pură de o vigoare impresionantă. Dali trebuie însă văzut şi înnţeles sub aspectul suprarealismului, la mare modă pe vremea lui. Este magnific și inconfundabil.  
------------------------  
Harry ROSS  
20 noiembrie 2015  
Israel  
 
Referinţă Bibliografică:
Harry ROSS - DELIRUL LUI DALI / Harry Ross : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1785, Anul V, 20 noiembrie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Harry Ross : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Harry Ross
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!